fbpx – Vi lever på kassakreditt Hopp til hovedinnhold

– Vi lever på kassakreditt

Jeg har ingen pr- rådgiver. Det har vi nok ikke råd til, skriver ordfører i Halden, Thor Edquist.

Det er med undring jeg leser innleggene i Tidsskriftet Sykepleien om Haldens Sykehjemskors musikkvideo "Money, money, money". (Se video nederst i saken).


Litt historie om Halden

Halden er i en ekstremt vanskelig økonomisk situasjon. 

Vi har et oppsamlet underskudd på 289 millioner kroner og er blitt en Terra-kommune helt på egen hånd, uten å ha vært med i Terra. Men i likhet med Terra- kommunene, har vi fått godkjent 9 år til å tilbakebetale underskuddet.

Kommunekassen i Halden er faktisk like tom som vesken i videoen, og vi lever på en kassakreditt med en trekkrettighet på inntil 450 millioner. Selv om vi klarte å nedbetale 9,8 mill i 2014 er vi bare ved starten av snuoperasjonen.


Halden koster

Helse- og omsorgssektoren i Halden har hatt store underskudd gjennom flere år, og vi har brukt betydelig mer ressurser i sektoren enn sammenligbare kommuner.

Driften har vært så dyr at Staten har gitt oss skjønnsmidler, som vi har brukt til å engasjere Agenda Kaupang for å finne ut hvordan vi skal få normal drift og fortsatt ha forutsigbare og gode tjenester.

Hvor er det skoen trykker?

For ingen, hverken privatpersoner, firmaer eller kommuner, kan drifte noe som helst med høyere utgifter enn inntekter over tid. Halden forsøkte noen år, og det gikk ikke så bra.


Årsverk må bort

90 prosent av våre driftsutgifter er lønn. Derfor vedtok kommunestyret i 2013 at vi måtte 80- 100 årsverk ned for å klare å få et utgiftsnivå som harmonerer med våre inntekter.

Dette vedtaket ble innfridd i fjor. Et kommunestyre har ikke bare rett til, men også plikt til, å sørge for sunn økonomi i kommunen.

Det viser seg nå, dessverre, at vi må enda lengre ned bemanningsmessig for å klare våre fremtidige utfordringer.


Det er ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det...

Så til saken om musikkvideoen:

Man kan alltid i livet velge om man vil at ting skal være så dystert som mulig, eller om man vil velge å gjøre det beste ut av den situasjonen man er i. Livet blir enklere, og hyggeligere, om man velger den siste varianten.

Videoen er galgenhumor på det beste. Den er laget av, og etter initiativ fra de ansatte på sykehjemmet. Og ja, man kan bli piffet opp selv også i en tung periode. Kanskje spesielt da.

Derfor er det fantastisk at så mange i Halden velger å gjøre det beste ut av situasjonen. Livet blir triveligere da. 


Har ikke råd til pr

Til slutt. Jeg har ingen pr- rådgiver. Det har vi nok ikke råd til. Jeg velger derfor den beste varianten i så måte. Og det er å gjøre det min intuisjon og magefølelse sier meg er riktig. Slik jeg tror også Sykehjemskoret i Halden har gjort.

Det er fantastisk at så mange i Halden velger å gjøre det beste ut av situasjonen.
Thor Edquist, ordfører i Halden

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse