fbpx Stem ned forslaget! Hopp til hovedinnhold

Stem ned forslaget!

Ny arbeidsmiljølov. Er samfunnet beredt til å ta konsekvensene? spør Hanne Marit Bergland.

Regjeringen har lagt fram et forslag til ny arbeidsmiljølov som har vært til høring hos berørte parter. Det er nå opp til politikerne på Stortinget. Det er et meget viktig vedtak dere skal gjøre, som får betydning for norsk arbeidsliv, for den enkelte arbeidstaker, for likestillingen og for samfunnsstrukturer.

For sykepleiere er det særlig viktig hva loven som regulerer arbeidstiden kommer til å ha som rammer. Vi jobber til alle døgnets timer og alle årets dager, og derfor går vi etter det vi kaller turnus. Det er lov og avtaler som regulerer arbeidets lengde og hvor ofte vi arbeider på søn- og helligdager.

Arbeidsmiljøloven er arbeidernes vernesko, som skal verne oss mot arbeidsbelastninger som kan være skadelige.

Pasientene

Forskning viser klare sammenhenger mellom arbeidstid og risiko for å gjøre feil, i tillegg til helserisiko hos den enkelte arbeidstaker som utsettes for større belastninger. Det vil ramme pasienten og pasient-sikkerheten.

Regjeringen har skapt et inntrykk av at nåværende lov er for rigid og gammeldags. De viser til noen sykepleierne de har møtt som ikke finner seg til rette i et «stivbent regelverk». Vi vet at nettopp sykepleierne er de som blir presset på arbeidstidsordninger og overtid. De er fleksible så det holder for å få hjulene til å gå rundt, og for at pasienter skal få best mulig tjeneste i en virkelighet som er preget av for lav bemanning.

Konsekvenser

NSF mener at nåværende lov er fleksibel nok. Den gir mulighet for turnusordninger med langvakter under visse vilkår. Hvorfor skal en da ha betydelige endringer av loven?

Hvis forslaget blir vedtatt vil det kort fortalt medføre:

Lengre vakter, mer overtid, mer arbeid på søn- og helligdager, dårligere kompensasjon for hjemmevakter. Vaktlengder inntil ti timer kan avtales med den enkelte arbeidstaker. Ordinære turnuser trenger ikke lengre godkjennes av den enkelte tillitsvalgt. Overtidsarbeid med inntil 15 timer per uke og 30 timer per måned trenger ikke lengre å avtales med tillitsvalgt.

Loven åpner også for lengre midlertidig ansettelse, eller sagt på en annen måte: En legalisering av midlertidig ansettelser.

Dette er et lite sammendrag av hva som ligger i forslaget. Hvis dette blir normen, så lurer jeg på om samfunnet er beredt til å ta konsekvensene. Mange aleneforsørgere er avhengig av en trygg plass for barn mens en er på arbeid. Skal barnehager og fritidsordninger ha lengre åpningstid? Hvor stor innvirkning får en på sin egen arbeidstid? Hvor stort press blir lagt på den enkelte sykepleier til å godta arbeidstid som går på tvers av egne behov?

Svakere vern

NSF mener at forslaget slik det nå ligger vil innebære svakere vern og forverrete betingelser for arbeidstakerne, svekke arbeidet med kjønnslikestilling og undergrave det etablerte trepartssamarbeidet i norsk arbeidsliv.

I forslaget er det en klar forskyving av makt. Større råderett over arbeidstakere og mindre innblanding av tillitsvalgte er de signaler dette gir.

Jeg oppfordrer stortingsrepresentantene på det sterkeste til å stemme ned dette forslaget. Med en spesiell appell til regjeringens støtteparti i Stortinget, Venstre og KrF.

Arbeidsmiljøloven er arbeidernes vernesko.
Hanne Marit Bergland

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse