Kreftpasienten trenger mer enn cellegift, stråling og kirurgi

Altfor mange kreftpasienter spør hva de selv kan gjøre – og får ingen klare svar. I møte med sykdommen overser vi fortsatt kraften som ligger i pasientens egne ressurser.
Over 330 000 nordmenn lever i dag med eller etter kreft. Hvert år får over 38 000 en ny kreftdiagnose. Mange gjennomgår avansert og livreddende behandling. Men altfor mange står alene når behandlingen er over. Det er på tide å utvide forståelsen av hva god kreftomsorg faktisk er.
I mitt virke som lege i 40 år, har jeg lagt merke til et uheldig mønster: Etter sjokket av diagnosen og oppstarten av behandling, stiller pasienter det samme spørsmålet: «Er det noe jeg selv kan gjøre?» Altfor ofte er svaret vagt eller unnvikende. I vår tradisjonelle modell har pasienten vært en passiv mottaker, mens fagpersonene «gjør jobben». Jeg har mange ganger kjent på at eksisterende system ikke strekker til – og at vi overser kraften som ligger i pasientens egne ressurser.
Dette betyr ikke at pasienten er skyld i sykdommen, eller at egeninnsats kan erstatte behandling. Men det betyr at vi må ta på alvor det enorme potensialet som ligger i helhetlig kreftomsorg: støtte til mestring, til ernæring, til fysisk og psykisk restitusjon.
Sykepleierne bærer kreftomsorgen
Jeg vil først understreke én ting: Norsk kreftomsorg gjør mye riktig. Kirurger, onkologer og stråleterapeuter redder ofte liv. Sykepleierne gjør en formidabel innsats hver eneste dag – både faglig og medmenneskelig. Uten deres omsorg, nærvær og erfaring ville kreftomsorgen i praksis kollapse. Sykepleiere står nær pasienten, ser helheten og fanger ofte opp det andre ikke gjør. Mange yter allerede langt mer enn det systemet belønner dem for.
Samtidig må systemet rundt sykepleierne styrkes og struktureres bedre. I andre land går utviklingen raskt. På verdensledende sykehus som Memorial Sloan Kettering (New York), Simms/Mann Center (Los Angeles), Mayo Clinic (Minnesota), og Charité (Berlin) er integrativ onkologi standard: en tverrfaglig modell som kombinerer avansert skolemedisin med dokumentert støttende komplementær behandling.
Hvordan fungerer det i praksis?
Tverrfaglige team gir helhetlig støtte
Behandlingen organiseres rundt et team bestående av onkologer, sykepleiere, ernæringsfysiologer, psykologer, fysioterapeuter, sosionomer og åndelige veiledere. Pasientens behov kartlegges både medisinsk og psykologisk. Tiltakene tilpasses individuelt og kombinerer medikamentelle og ikke-medikamentelle verktøy – fra ernæring og fysisk aktivitet til psykososial støtte, stressmestring og lindrende omsorg.
Tiltakene evalueres og justeres underveis i tett dialog med pasienten og pårørende. Målet er å forbedre funksjon, lindre plager og skape kontinuitet gjennom hele forløpet – fra diagnose til rehabilitering.
Vi trenger det samme i Norge. Ikke som erstatning for det vi har, men som utvidelse og styrking. Vi trenger tverrfaglige team der sykepleiere har en sentral rolle i både kartlegging, oppfølging og koordinering. Vi trenger samarbeid mellom sykehus og kommuner slik at pasienten ikke står alene når «ferdigbehandlet»-stempelet settes. Og vi trenger et system som anerkjenner at psykisk styrke, fysisk kapasitet og sosial støtte ikke er luksus, men avgjørende deler av kreftbehandling.
Hva er vi redde for? At pasientene skal bli for sunne? For involverte? For informerte?
Kreftbehandling handler ikke bare om å fjerne svulsten. Den handler om å bygge opp mennesket. Den innsatsen gjør vi ikke alene. Vi gjør det sammen – som et team.
Kreft angår oss alle – og vi står sterkere i kampen dersom vi kombinerer vitenskapens fremskritt med pasientens egen innsats.
7 Kommentarer
Bjørn Henrik Gulbrandsen
,En meget viktig jobb gjøres av Kreftkoordinator
som kommer på besøk 1 gang pr mnd .
Denne samtalen betyr mye da pasienten kan tømme hodet for alle spørsmål og bekymringer.
Kreftkoordinator samarbeider med Fastlegen noe som gir pasientene trygghet.
Fedon Lindberg
,Takk for kommentaren, Bjørn Henrik. Du peker på noe helt sentralt: Kreftkoordinatorens rolle er uvurderlig – både som samtalepartner og som bindeledd mellom pasient, fastlege og øvrige tjenester. Dessverre er dette fortsatt et tilbud flere pasienter ikke har tilgang til. Per i dag finnes de 128 kreftkoordinator stillinger støttet av Kreftforeningen, dette dekker cirka 200 av Norges 426 kommuner tilsvarende omtrent 70 % av befolkningen og det betyr at 30% fortsatt mangler denne viktige funksjonen. Hvor godt behovet til kreftpasienter blir dekket varierer sikkert fra sted til sted.
I tillegg finnes det over 1 200 utdannede kreftsykepleiere i Norge, men de fleste jobber på sykehus – og mange får ikke brukt spesialkompetansen sin nettopp innenfor kreftomsorg. Kun et fåtall kommuner har egne stillinger for kreftsykepleiere. Her har vi et stort forbedringspotensial, både for å sikre helhetlig oppfølging og for å bruke eksisterende kompetanse bedre – til det beste for pasientene.
Catrine
,Fantastisk Fedon! Så flott at du når ut til sykepleierne også 😃
Dette må implementeres mer og mer, og ikke minst mtp forebygging.
Fedon Lindberg
,Hei Carine! Sykepleiere er en svært viktig ressurs med høy kompetanse og et varmt hjerte som er svært viktig ift kreftomsorg både under og etter vanlig behandling. Håper at det snart blir et interaktivt komplementært tilbud for kreftpasienter i Norge. Sykepleiere vil være en sentral ressurs.
Bjørn Melleby
,HEi!
Fint om du som matekspert kan fortelle om hva slags mat som virker kreftforebyggende og hva slags mat man spesielt bør spise og drikke når man har fått kraft.
Takker for klokt svar!
Fedon Lindberg
,Hei Bjørn!
Det er nettopp det jeg gjør i min nye bok «Kampen mot kreft».
Mvh
Fedon
rob egg brouwer
,Boken er helt fantastisk!! Endelig en bok som er verdifull på Norsk. Jeg har bl.a. 2 bøker på nederlandsk nl Handboek Kanker (Henk Fransen),Kanker begrijpen av Hilde Maris og diverse fagblader. Jeg har vært o.a. i Kina ca 10 ganger (kurs) og har fordypet meg i veiledning av kreftpasienter med kosthold og øvelser. Mange ganger har jeg prøvd å formidle videre hva jeg vet, men jeg møter veggen hele tiden. Håper at boken hjelper folk som trengs dette. Jeg skal al mine pasienter anbefale boken på den sterkeste ! Hvis jeg kan hjelpe deg, så vil jeg gjerne gjøre det.
Mvh Rob Egg Brouwer