Du kan vinne tilbake sykepleierne, Vestre
Se oss for det vi er, med den unike kompetansen de forskjellige yrkesgruppene besitter. For stadig færre sykepleiere føler seg sett av sittende regjering og dagens Arbeiderparti.
Arbeiderpartiet har ofte stått sterkere blant sykepleiere enn i befolkningen som helhet. Ganske naturlig egentlig, siden sykepleiere flest deler noen av kjerneverdiene til Arbeiderpartiet: En sterk, offentlig velferdsstat, likeverdige helsetjenester og et trygt, organisert arbeidsliv. Men forholdet mellom Arbeiderpartiet og sykepleierne er i ferd med å rakne, og det må du gjøre noe med!
Selv om forgjengeren din stadig snakket varmt om fagfolka i helsetjenestene, så var det vanskelig å kjenne seg igjen. Hvem er disse fagfolka? Er det ingeniører? Er det helsepersonell? Er det vaktmestere? Er vi alle bare én stor masse av folk?
Jeg ber deg, Vestre; dropp «fagfolka». Se oss for det vi er, med den unike kompetansen de forskjellige yrkesgruppene besitter. For stadig færre sykepleiere føler seg sett av sittende regjering og dagens Arbeiderparti. Når regjeringen har presentert sine løsninger på bemanningsutfordringer i helsetjenestene og rekrutteringssvikt til sykepleierutdanningen, har sykepleierkompetansen blitt usynliggjort.
Du har ikke råd til å risikere kvaliteten på helsetjenestene
Det skal lempes på krav, og det skal ses bort ifra yrkesspesifikk kompetanse når ansvar og oppgaver fordeles. Kvantitet trumfer kvalitet, og vi er på vei tilbake mot å telle varme hender i stedet for kompetente yrkesutøvere. Konsekvensen av dette er at mange sykepleiere har begynt å snakke om regjeringsskifte. En alvorligere konsekvens er at når sykepleiere ikke blir hørt når planer utarbeides, så blir helsetjenestene dårligere. Du har ikke råd til å risikere kvaliteten på helsetjenestene ved å undervurdere viktigheten av sykepleierkompetansen.
Så hva tror vi at vi får med en eventuell ny regjering? Vi håper vi får politikere som bruker ordet «sykepleie» og som anerkjenner sykepleierkompetansen og at akademisk kompetanse har sin plass også i profesjonsutdanningene. Det savner vi, det trenger vi, og det trenger helsetjenestene.
Samtidig vil vi med en borgerlig regjering kunne vente oss en opptrapping av konkurranseutsetting og privatisering, et todelt helsevesen og en svekket arbeidsmiljølov. Og selv om Høyresiden snakker varmt om sykepleierkompetanse, er det tvilsomt om deres alternative helsetjenester og arbeidsliv vil gi de vilkårene som sykepleiere og sykepleierfaget trenger.
Gode arbeidsvilkår for helsepersonell er avgjørende
Vi vet at private tilbydere av helsetjenester gir dårligere lønn og vilkår for kompetanseutvikling for sykepleiere enn de offentlige. En «oppmykning» av arbeidsmiljøloven vil gi mindre medvirkning for tillitsvalgte og sannsynligvis tøffere arbeidstidsordninger for sykepleiere. Et todelt helsevesen vil bety at lønnsomme behandlinger og pasienter prioriteres foran de som trenger det mest. Noe som strider mot sykepleieres yrkesetiske retningslinjer om at prioriteringer skal styres av pasientenes behov.
Et frislipp av privat arbeidsformidling vil bety økt risiko for sosial dumping og store kostnader for tjenestene ved at offentlige midler går til kommersielle aktører, i stedet for til pasienter og ansatte. Dette har Arbeiderpartiet og sykepleierne felles interesse av å motvirke, og det er din gylne sjanse til å vinne oss tilbake Vestre.
Et av Arbeiderpartiets sterkeste kort for å være det foretrukne valget for sykepleiere og arbeidstakere for øvrig er arbeidslivspolitikken. I Nasjonal helse- og samhandlingsplan tar regjeringen imidlertid til orde for sentrale avtaler om gjennomsnittsberegning av arbeidstid. Samtidig understrekes det at det ikke er aktuelt å endre arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven, i denne stortingsperioden. Dette kan vanskelig forstås annerledes enn som et signal om at Arbeiderpartiet ikke lenger er garantisten for en god arbeidsmiljølov og et organisert og trygt arbeidsliv. Gode arbeidsvilkår for helsepersonell er avgjørende for god kvalitet på tjenestene, så her forventer jeg at du er tydelig på at ikke rettighetene våre skal forringes Vestre.
Arbeiderpartiet trenger sykepleierne. Både som velgere og som premissleverandører for utvikling av gode, offentlige helsetjenester. Mitt råd til deg Vestre er: Se oss, lytt til oss og bruk oss. Det trenger både du, vi og fremtidens helsetjenester.
2 Kommentarer
Kirsten Westrheim
,Godt skrevet, Ragnhild
Leif Erik Johansen
,"Når regjeringen har presentert sine løsninger på bemanningsutfordringer i helsetjenestene og rekrutteringssvikt til sykepleierutdanningen, har sykepleierkompetansen blitt usynliggjort." - Hvilke konkrete løsninger har faktisk regjeringen presenter annet enn snakk om å forby bemanningsbyrå, og i Helse Nord - legge ned og samordne/effektivisere de ressursene man har?
"Vi vet at private tilbydere av helsetjenester gir dårligere lønn og vilkår for kompetanseutvikling for sykepleiere enn de offentlige.” - litt av en påstand, kan denne dokumenteres? Her er det stor forskjell mellom de ulike private tilbyderne - på samme måte som kommunene har store forskjeller i prioritering av kompetanse utvikling.
"Et frislipp av privat arbeidsformidling vil bety økt risiko for sosial dumping og store kostnader for tjenestene ved at offentlige midler går til kommersielle aktører, i stedet for til pasienter og ansatte." - sosial dumping? Vikarbyråenes suksess er vel nettopp pga det motsatte, bedre lønn OG tilgang til kompetanse utvikling fortløpende etter behov? Ja, det medfører en stor utgift for oppdragsgiver, men ærlig talt, hvis alle missfornøyde sykepleiere hadde sagt opp og sluttet seg til vikarbyrå - hva tror du da hadde skjedd med offentlig lønns fastsettelse og rekruttering?
"Samtidig vil vi med en borgerlig regjering kunne vente oss en opptrapping av konkurranseutsetting og privatisering, et todelt helsevesen og en svekket arbeidsmiljølov." - Oisann, vi er der, ja. Vi har vel hatt borgerlig styring før også. AML stod for fall? Rus- og psykiatri hadde elendige kår? Hvem har egentlig hatt styringen når alle samarbeidspartnere til helseforetakene fikk fyken og må nå legges ned? Hvem har hatt styringen når ventetidene og beh.køene skyter i været? Hvorfor i alle dager skal kapasiteten private har til å ta unna nevnte køer være tabu? Kanskje NSF kan si noe fornuftig om den vannvittige finansierings modellen helseforetakene er underlagt? Stikkord fra innlegget ditt - " lønnsomme behandlinger"