fbpx Ingvild Kjerkol går av som helseminister: Har ikke nødvendig tillit Hopp til hovedinnhold

Ingvild Kjerkol går av som helseminister: Har ikke nødvendig tillit

Bildet viser Jonas Gahr Støre og Ingvild Kjerkjol

Ingvild Kjerkol har ikke tilliten hun må ha for å kunne fortsette om helseminister, ifølge statsminister Jonas Gahr Støre. Kjerkol gikk av som statsråd fredag. – Det er vondt å ikke bli trodd, sier hun.

Saken oppdateres!

– Jeg har konkludert med at det vil være svært vanskelig å fortsette den krevende jobben som helse- og omsorgsminister. Jeg har derfor kommet til at Ingvild bør fratre som statsråd, sa Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på pressekonferansen der avgangen ble kunngjort.

Den ble tilkjennegjort på en hastig innkalt seanse på Statsministerens kontor dagen etter at Støre fikk skriftlig beskjed om at ikke bare hadde Kjerkol plagiert innhold i sin masteroppgave – hun hadde jukset med viten og vilje. De er konklusjonen og vurderingen til nemnda for studentsaker ved Nord universitet.

– Det er Nord universitet som avgjør mastergraden og jeg som avgjør om hun kan fortsette som statsråd. Og for at helse- og omsorgsministeren skal kunne fungere, er tilliten fra en stor sektor avgjørende. Det har veid tungt inn i min beslutning, sa Støre.

NSF takker Kjerkol for samarbeidet

- Vi forstår statsministerens konklusjon. Vi vil benytte anledningen til å takke Kjerkol for samarbeid. Det å være helse- og omsorgsminister her en av de aller viktigste ministerpostene i regjeringen, av betydning for langt mer enn helse. Nå ser vi fram til samarbeid med kommende helseminister, sier NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen.

Ny helseminister blir ikke klar fredag

Etter Ingvild Kjerkols (Ap) avgang gjenstår et stort spørsmål: Hvem blir ny helse- og omsorgsminister? Det blir ikke klart fredag.

– Det skal ikke gå for lang tid, men vi tar en ting av gangen, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Inntil videre fungerer Kjerkol formelt i posten som helseminister.

Regjeringens medlemmer kan kun byttes ut i statsråd, som vanligvis skjer ved at regjeringen møter kongen på Slottet og får underskrift på sine avgjørelser.

Alternativt kan regjeringen kalle inn til ekstraordinært statsråd utenom de vanlige møtene på fredagene. Da kan det i prinsippet skje når det måtte passe for regjeringen og Kongehuset.

Kjerkol står på sitt

Kjerkol fastholdt at tekstlikhetene i oppgaven ikke skyldtes forsettlig juks, men sier hun «må forholde» seg til nemndas oppfatning.

– Min medstudent og jeg har levert en oppgave etter beste evne. Vi har ikke hatt til hensikt gå plagiere andres oppgaver. Men nemnda har behandlet oss akkurat som andre studenter, sånn som de skal gjøre. Og selv om det er vondt å ikke bli trodd, må vi forholde oss til at nemnda er av en annen oppfatning, sa Kjerkol.

Hun har så langt ikke tatt stilling til om beslutningen til Nord universitet skal ankes til Felles klagenemnd.

Statsministeren la til at helse- og omsorgsministeren har ansvar for mye forskningspolitikk. I tillegg sa Støre at han var lei seg, og at Kjerkol er en av de beste politikerne Arbeiderpartiet har i hans øyne.

Samtidig svarte han verken bekreftende eller avkreftende på om det hadde vært uenigheter mellom ham og Kjerkol rundt beslutningen om hennes avgang – og om initiativet kom fra ham, og ikke henne.

– Jeg har et ansvar som statsminister, og det er å vurdere hvordan laget kan gjøre jobben sin. Og vi står her i dag og har delt denne konklusjonen, svarte Støre.

Opp- og nedturer under Kjerkol

Kjerkol har måttet prioritere hardt som helse- og omsorgsminister. Starten av hennes tid som statsråd i 2021 ble preget av koronainnstramminger og restriksjoner.

Ett av hennes positive resultater er å snu fastlegetrenden. Fra januar til oktober i fjor fikk Norge 167 flere fastleger.

Kjerkol fikk støtte fra Allmennlegeforeningens leder, Nils Kristian Klev, som uttalte at de så at det hadde blitt mer attraktivt å bli fastlege.

Helse- og omsorgsministeren måtte dra på brannslukningstur til Lofoten i slutten av 2023, etter flere upopulære kuttforslag knyttet til sykehusene i Lofoten og Narvik.

Men brannen hun ikke klarte å slukke var jukset i hennes egen masteroppgave, som endte hennes tid Støre-regjeringen.

– Eneste riktige

– Dette var det eneste riktige utfallet. Med manglende tillit ikke bare fra flere partier på Stortinget, men også fra sentrale forskningsmiljøer og studentorganisasjoner, ville det vært umulig for Ingvild Kjerkol å fortsette som helse- og omsorgsminister, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til NTB.

Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn mener også det er riktig avgjørelse av statsministeren at helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) går av.

– Det er ikke nødvendig med master for å være en god statsråd, men håndteringen av denne saken har ikke vært tillitvekkende av Kjerkol, sier Rotevatn til NTB.

– Må behandles likt

– Statsråder og studenter må behandles likt. I denne saken er Kjerkol både student og statsråd, og da må hun ta konsekvensene deretter, sier organisasjonsleder i Norsk studentorganisasjon Oline Sæther til NTB. De har sett studenter bli utestengt for langt mindre tekstlikheter enn det som er funnet i helseminister Ingvild Kjerkols (Ap) oppgave.

– Det er riktig at Ingvild Kjerkol ikke fortsetter som helse- og omsorgsminister. Dette er et alvorlig tillitsbrudd, og det er viktig at politikere tar ansvar for våre feil, sier Olaug Bollestad, partileder for KrF til NTB.

Partileder Kirsti Bergstø i SV synes det er leit, men forståelig at helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) går av.

– Når saken var slik den var, er dette en forståelig avgjørelse.
 

Fakta
Ingvild Kjerkol
  • Helse- og omsorgsminister i Jonas Gahr Støres regjering fra oktober 2021 til 12. april 2024. Gikk av som følge av plagiat i masteroppgaven fra 2021.
  • Født 18. mai 1975 i Stjørdal.
  • Leder av Trøndelag Ap.
  • Skrev masteroppgave i helseledelse ved Nord universitet (2021). Utdannet i psykologi og informatikk ved NTNU (1995–1998) og høyskolekandidat i drift og vedlikehold av IT-systemer ved HIST (1999-2001). Har arbeidet som næringspolitisk rådgiver parallelt med sin politiske karriere.
  • Stortingsrepresentant for Nord-Trøndelag siden 2013. Medlem av helse- og omsorgskomiteen 2015–2021.
  • Medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre fra 2009 og leder av Stjørdal Arbeiderlag i 2010–2012. Medlem av Stjørdal kommunestyre i 1995–2011 og av Nord-Trøndelag fylkesting i 2003–2015; fylkesordfører i Nord-Trøndelag i 2011–2013.
  • Lå på 6. plass på Kapitals oversikt over Norges ti mektigste kvinner i 2023.

Kilder: Stortinget, SNL

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Inger-Torill Solberg

Pensjonist
5 months 1 week siden

Hva med de menneskene som godkjente oppgaven for 3 år siden? Kanskje bør noen hoder rulle der også?

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse