fbpx – Det er på høy tid med nasjonal sjefsykepleier og nasjonal sjefjordmor Hopp til hovedinnhold

– Det er på høy tid med nasjonal sjefsykepleier og nasjonal sjefjordmor

Med nasjonal sjefsykepleier og nasjonal sjefjordmor får vi sterke og mektige sykepleiestemmer som vil blir hørt.

Sykepleiere utgjør den desidert største helsepersonellgruppen, og de har en helt sentral rolle i å yte helsehjelp i hele helsetjenesten. Verden over er det mange land som har etablert en koordinerende enhet for sykepleietjenesten –en enhet som har ansvar for å følge opp og koordinere landets sykepleietjeneste og sørge for at arbeidet er helhetlig. Norge har hittil ingen nasjonal sjefsykepleier.

Vi var derfor mange som jublet da den forrige helseministeren, Bent Høie (H), ba Helsedirektoratet om å formalisere, ikke bare en nasjonal sjefsykepleierstilling, men også en nasjonal sjefjordmorstilling. Spørsmålet nå er hvor langt den nye regjeringen har kommet med å følge opp dette.

Mange oppgaver å ta tak i

De fleste land har fast nasjonal sjefsykepleier og sjefjordmor, mens i Norge er det ulike medarbeidere i Helsedirektoratet som til nå har ivaretatt deler av disse funksjonene. Da Helse- og omsorgsdepartementet presenterte forslag om stillingene, gikk de faktisk så langt i pressemeldingen som å si at Norge hittil har ivaretatt disse funksjonene på ad-hoc basis. Dette uten noen faste rammer for hvem som fungerer i dem, og hvordan disse kan bidra i utviklingen av tjenestene nasjonalt.

Det gir ikke inntrykk av å være spesielt systematisk og helhetlig. Likevel er det helt sikkert all grunn til å gi honnør for det arbeidet som har blitt gjort av de medarbeiderne som har ivaretatt funksjonene. Det er ikke kritikk av disse dette handler om. Det handler først og fremst om å anerkjenne behovet for å fylle disse stillingene med personer som har dette som sin eneste og viktige rolle. For det er antakelig mer enn nok av oppgaver å ta tak i.

Vi trenger et nasjonalt avtrykk

Mitt inntrykk er at arbeidet til nå stort sett har bestått i å representere Norge i internasjonale møter eller fora der nasjonale sjefsykepleiere og -jordmødre møtes, blant annet i Verdens helseorganisasjon og i EU-sammenheng.

Men like viktig som å ivareta det internasjonale nettverket er det å ha tydelige sjefsstillinger som får et nasjonalt avtrykk. Det er også den aller viktigste årsaken til at jeg er utålmodig på signalene fra den nye regjeringen. Vil de sørge for å opprette disse stillingen og bruke den kraften, kompetansen og kunnskapen til landets sykepleiere og jordmødre i den videre utviklingen av de norske helsetjenestene?

Sykepleiere har særskilte «skills»

Det var oppmuntrende og motiverende å lese hva som kjennetegner den engelske sjefsykepleierens visjoner og mål. Sjefsykepleieren i England vil fornye omdømmet til sykepleieprofesjonen for fremtiden. Teamet i England ser det som helt nødvendig å tydelig slå fast verdien og understreke viktigheten av sykepleieprofesjonen. Det gjør de ved å utfordre de stereotypiske holdningene til profesjonene og høyne profilen av sykepleietjenesten, jordmødrenes arbeid og annet helsepersonell i tillegg.

Den engelske sjefsykepleieren ser det som viktig å sikre større forståelse for sykepleierens avgjørende kompetanse. Basert på det vi alle vet, men som samfunnet stadig trenger å minnes på, har sykepleieren særskilte «skills» som helsepersonell og som ledere, som helsetjenesten vår er helt avhengig av.

En opplagt etablering

Det er ikke bare England som har sjefsykepleieren. Ulike land har løst dette på ulike måter, men mange har formalisert oppgaven på en tydeligere måte enn det vi har i Norge. På bakgrunn av det jeg har lest om andre lands begrunnelser for å ha dedikerte nasjonale sjefsykepleiere og sjefjordmødre forstår jeg enda bedre hvorfor Sykepleieforbundet i mange år har jobbet for at vi skal få vår norske CNO – Chief Nurse Officer og vår norske CMO Chief Midwifery Officer.

Det virker opplagt for meg at å få etablert nasjonal sjefsykepleier og sjefjordmor i Norge vil sørge for at disse funksjonene får en definert ramme og et tydelig mandat. Og gjennom det vil de kunne bidra med sin kompetanse og kunnskap til nytte for helsetjenestene og myndighetene her i Norge, men også i verden for øvrig.

Gir faste plasser rundt sjefbordet

I årene fremover vil presset på helsetjenesten bli større. Min mening er at arbeidsstyrken av sykepleiere og jordmødre bør være representert gjennom de to viktige stillingene på nasjonalt nivå. Det handler om at sykepleieprofesjonen vil være en del av helsedirektørens ledergruppe, fast og fullt, og ikke ad-hoc og tilfeldig. Det kan vi trenge for å sikre at den desidert største helsepersonellgruppen i Norge faktisk er tydelig representert der de viktigste avveiningene og avgjørelsene fattes.

En av våre viktige oppgaver fremover er å bygge en arbeidsstyrke av sykepleiere som matcher behovene i pasientens helsetjeneste i fremtiden. Da er det ikke akkurat en ulempe at den nasjonale sjefsykepleieren og sjefjordmora har faste plasser rundt sjefbordet.

Mottoet til den engelske sjefsykepleierens team var nemlig:

#teamCNO – a collective voice that is powerful and heard.

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse