fbpx – Vi ønsker ikke en profesjonskamp Hopp til hovedinnhold

– Vi ønsker ikke en profesjonskamp

– Fagforbundets politikk har alltid vært at samarbeid og samhandling mellom yrkesgrupper er bedre enn profesjonskamp. Vi har poengtert at det er behov for alle, uavhengig av utdanning, skriver Iren Mari Luther.

I lys av den siste tidens debatt om personellmangel, oppgavedeling, helsefagarbeidernes plass i helsetjenestene og så videre, mener Fagforbundet det er nødvendig med noen oppklaringer.

Hele vår yrkespolitikk bygger på ideen om tverrfaglighet og samarbeid slik det blant annet går frem av Yrkesseksjon helse og sosials hovedlinjer. Det er med andre ord ikke noe Fagforbundet har kommet på i det siste, og i alle fall ikke for å diskreditere Sykepleierforbundet.

Les: Historisk profesjonskamp blusser opp igjen

Loen-vedtaket dras frem

Loen-vedtaket som Norsk Sykepleierforbund (NSF) fattet i 1989, ble nylig dratt frem i et oppslag i Nettavisen. Gjennom Loen-vedtaket forpliktet NSF seg til å arbeide for at det i fremtiden skulle være offentlig godkjente sykepleiere som ivaretok den direkte sykepleien til befolkningen.

Fakta
Loen-vedtaket

Hovedvedtakene om innstillingen «Sykepleien i fremtiden» fra NSFs landsmøte på Loen i 1989:

  • Landsmøtet slutter seg til hovedinnholdet i innstillingen om sykepleietjenesten i fremtiden.
  • NSF må gå aktivt inn i et samarbeid med myndigheter og berørte organisasjoner for å sørge for at personalet i fremtidens helsevesen har en utdanning som står i samsvar med samfunnets krav og forventninger.

Nettavisen hadde fått Håkon Høst i tale, en forsker ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning. Han mente at Sykepleierforbundet selv har sørget for at de er alene på sykehuset. Dette var den journalistiske vinklingen Nettavisen valgte, ikke noe Fagforbundet hadde bedt om.

Ble fratatt oppgaver

Det finnes imidlertid mange blant Fagforbundets medlemmer og tillitsvalgte som husker Loen-vedtaket og som husker den prosessen som fulgte.

Mange som stadig er i tjenesten, husker at deres yrkesgruppe sakte, men sikkert ble drevet ut av tjenestene og at de ble fratatt oppgaver.

At de er sinte, er forståelig, og det er selvfølgelig ikke opp til forbundsledelsen i verken Fagforbundet eller Sykepleierforbundet å fortelle dem hva de skal tenke og føle.

Bedre oppgavefordeling

Den eneste måten fagorganisasjonene kan møte dette på, er ved å arbeide sammen for en ny og bedre praksis. For Fagforbundets del er vi opptatt av å se framover. Vi er ikke interessert i noen profesjonskamp eller for den del noen omkamp. I den grad vi er opptatt av historien, er det for å kunne lære av den.

Fagforbundet opplever nå at det er bred enighet om at bedre oppgavedeling, kompetanseplanlegging og samhandling er det som skal til, og at flere yrkesgrupper trengs. Det er veldig bra og først og fremst fordi det gir håp om at vi kan rekruttere flere til helsetjenestene.

Trengs flere typer kompetanse

Norsk Sykepleierforbund har i hele sin historie slåss for at det skal anerkjennes at det trengs kompetanse for å få gode helsetjenester. Det skal de ha honnør for.

Vi gleder oss også over at NSF nå tydelig sier at de anerkjenner at det trengs flere typer kompetanse og er villig til slåss for helsefagarbeiderens, helsesekretærenes og portørenes plass og kompetanse. Fagforbundet og NSF har allerede mye samarbeid omkring disse spørsmålene, og vi hilser mer og nærere samarbeid velkommen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse