fbpx – Sykepleierledere må være der beslutninger tas Hopp til hovedinnhold

– Sykepleierledere må være der beslutninger tas

Bildet viser sykepleier Birgitte Øverdal og Lill Sverresdatter Larsen som poserer foran kunstverket etter avdukingen i Bodø.

Gode sykepleierledere oppmuntrer, motiverer og veileder sine ansatte. Ledelse handler således om å skape gjensidig tillit og åpenhet, skriver Jan Erik Nilsen og Mette R. Dønåsen.

Norsk Sykepleierforbund (NSF) samarbeider med Piece By Piece om gatekunstprosjektet «The Art of Nursing» i forbindelse med sykepleierne og jordmødrenes år. Gjennom ulike kunstverk har ni medlemmer i NSF blitt portrettert inn mot sykepleierkongressen i desember 2021.

Fredag den 24. september, på NSFs bursdag, ble bildet av sykepleier og leder Birgitte Øverdal avduket i Bodø. Kunstverket heter Courage. Bildet er av en tydelig, modig og stolt sykepleierleder. Vi er stolte av Birgitte og dette kunstverket. Hun er i dag en sterk leder innen psykisk helse, noe som har betydd mye for mange.

Betydningen av god ledelse

Ledere påvirker og former arbeidsmiljø. Forskning viser at organisasjoner som har en kultur preget av raushet, empati og et ønske om å spille hverandre gode, gir et bedre grunnlag for mestring, innovasjon, brukertilfredshet og gode resultater. Dette i motsetning til organisasjoner med rivalisering og konflikter.

Den primære premissgiver for en slik positiv medarbeiderkultur er ledere.

Den primære premissgiver for en slik positiv medarbeiderkultur er ledere. Tillit og raushet, fremfor overvåkning og kontroll er vesentlig. Det krever en lederstil med mot for å møte medarbeidere på en åpen og inkluderende måte.

Pandemi og ledelse

Under pandemien har viktigheten av god ledelse, organisering og pasientlogistikk vært særlig avgjørende. Utrygghet, mangel på utstyr og usikre forhold har preget hele helsetjenesten. Pasientsikkerheten ivaretas av sykepleiere nærmest pasienten og av gode systemer og retningslinjer i virksomheten. Medarbeidere i helsetjenesten skal oppleve trygghet selv når situasjoner er uavklarte og krevende.

Ledere må gå foran og legge til rette for en kultur med gode arbeidsforhold, kunnskapsbasert praksis og arbeidsmiljø. Under pandemien har sykepleierledere gått foran som rollemodeller i en ekstremsituasjon. De har sikret kompetanse og arbeidet for å trygge pasienter og medarbeidere.

Sykepleielederne har tatt ansvar og håndtert konflikter, uventede hendelser og kriser som har oppstått underveis. Slikt krever mot. Og gjennom sin holdning og handling viser sykepleierledere at medarbeiderne er virksomhetens viktigste ressurs. De ivaretar den enkelte sykepleier hver dag.

Lytt til Nightingale

Le-del-se handler om å se sine medarbeidere og om å forstå sammensetning av kompetanse og kvalifikasjoner hos den enkelte. Det vil si både styrker og svakheter.

Florence Nightingale fremmet autoritet og ydmykhet, hygieniske prinsipper og utviklet statistiske metoder og individuell sykepleie. «Do you know your people?» sa Nightingale på talerstolen på 1800-tallet, og hun understreket viktigheten av å se den enkelte. Dette har like sterk gyldighet for sykepleieledere i dag.

Du må ha mot til å dele din kompetanse både som leder og medarbeider.

Du må ha mot til å dele din kompetanse både som leder og medarbeider. Ledelse er mangefasettert og omfatter ulike aktiviteter og roller. Ledelses- og organisasjonsforsker Mintzberg mener vi kan skille ut ti lederoller. De ulike rollene kan igjen deles inn i dynamiske grupper, og en av de er mellommenneskelige roller. I de mellommenneskelige rollene er ansvaret å være kontaktskaper.

Del din kompetanse

Sykepleierledere har et stort kontaktnett med individer og grupper både i og utenfor sin organisasjon. Sykepleierledere er derfor viktige talspersoner. Martin Luther King sa: «Our lives begin to end the day we become silent about things that matter». En skal ikke undervurdere rollen som informasjonsspredere til administratorer, politikere, samarbeidspartnere, pårørende, presse med flere om planer, politikk, ressurser og resultater.

Sykepleieledere søker etter informasjon for å oppdage forandringer, avsløre problemer og muligheter. De bygger opp sin kunnskap om arbeidsmiljøet. Sykepleiere mottar en mengde informasjon fra ulike kilder både i og utenfor organisasjonen. De deler ekstern informasjon inn i organisasjonen og intern informasjon fra en medarbeider til en annen medarbeider. De gir organisasjonen retning, fokus på kvalitet og hensikt.

Å le gjør godt

Vi kan også dra ut le av ledelse. Gode sykepleierledere oppmuntrer, motiverer og veileder sine ansatte. Ledelse handler således om å skape gjensidig tillit og åpenhet. Humor kan bidra til at en greier å stå i utfordrende roller som sykepleier og leder. Det er frigjørende å bruke humor konstruktivt når det er hensiktsmessig. Å le gjør godt i en krevende hverdag.

Vi behøver flere som Birgitte Øverdal.

Kort oppsummert så behøver vi sykepleierledere. Vi behøver at de som er tydelig til stede der beslutninger fattes, har en sterk stemme inn i viktige avgjørelser i både kommune og spesialishelsetjenesten. Vi behøver sterke og beslutningsdyktige sykepleierledere. Vi behøver flere som Birgitte Øverdal.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse