– Sykepleiere utsettes for smitte hver eneste dag, men får ikke nok lønn for strevet
– I disse dager er hele verden i koronaens vold, og nok en gang står sykepleiere og andre helsearbeidere i første rekke. Likevel kan man skyte en hvit pinn etter høyere lønn, skriver innleggsforfatteren.
Da jeg gikk på sykepleierhøyskolen i 60-årene, lærte vi om tuberkulosen – hvordan sykdommen herjet og hvor mange som døde. Den rammet alle slags mennesker – gamle, unge, menn og kvinner.
Smittefaren var stor, og flere sykepleiere døde mens de var i arbeid på sykehusene. Men en vaksine ble forsket frem, noe som gjorde slutt på tuberkulosens herjinger. Etter det trodde man ikke at nye epidemier/pandemier igjen ville oppstå.
Smittetallene øker
Men så kom hiv og aids. Dette var virus som skapte stor frykt på sykehusene blant helsepersonell.
Etter hvert som man fikk større kunnskap om viruset, viste det seg at det ikke var så smittsomt som fryktet dersom man tok sine forholdsregler. I dag regnes sykdommen mer som en kronisk tilstand enn en dødelig sykdom. Senere kom ebola, men ikke til vår del av verden, og per i dag er den så godt som utryddet.
I disse dager er hele verden i koronaens vold. Over én million mennesker er døde, og rundt 43 millioner smittet, og tallene bare øker.
Sykepleiere dør
I første rekke står nok en gang sykepleierne og andre helsearbeidere.
Sykepleierne står nå på døgnet rundt. Det er de som er tettest på koronapasientene. I disse dager er det enorme utfordringer med covid-19-viruset i hele USA, de fleste land i Sør-Amerika, Afrika, Pakistan, India og Israel. Land i Europa er også sterkt rammet, blant annet England, Frankrike, Spania, Italia, Portugal, Belgia, Nederland, Sverige, Irland og mange flere.
Klarer ikke beskytte helsepersonell
Hver dag utsettes sykepleiere for covid-19-viruset og alle de farene som følger med – som smitte, infeksjoner og psykiske plager. Og tusenvis av helsearbeidere rundt om i verden dør av viruset. Man klarer med andre ord ikke å beskytte sykepleierne og helsearbeidere godt nok under pandemien.
Utrolig nok sliter helsepersonell med å få tilstrekkelig med smittevernutstyr, og det psykiske presset fører til sykdom, fravær og utbrenthet.
I Norge er det i dag få innlagte koronapasienter på sykehus, og godt er det. Likevel er sykehus og sykepleierne fortsatt i beredskap om pandemien igjen vil øke i styrke. Da vil også behovet for respiratorbehandling øke.
Får ikke lønn for strevet
I Norge og i andre land har helsepersonellets innsats blitt møtt med applaus og klappsalver, noe som aldri har skjedd før.
Og utrolig nok, så ble det fra flere hold sagt at sykepleierne nå må få bedre betalt. Det var en skam at lønnen var så dårlig. Det var den gang. Nå er det ingen som klapper, og høyere lønn kan man skyte en hvit pinn etter. Hverdagen er tilbake, og i høstens lønnsoppgjør er det foreslått en lønnsøkning på 1,7 prosent.
Sykepleierne når lønnstoppen etter 10 år. Etter det står det stille for både opprykk og ansiennitet med lønn deretter.
Mange slutter og begynner i annet arbeid. Sykehusene mister med dette verdifull kompetanse og kunnskap, og per i dag mangler vi 6000 sykepleiere.
Dette er et tall som bare vil øke, og eldrebølgen – vet vi – er rett rundt hjørnet …
I skrivende stund øker smittefaren i Norge, og flere er igjen lagt inn på sykehus. Noen pasienter ligger også i respirator, og pandemien herjer fortsatt.
Innlegget ble først publisert i Telemarksavisa.
Kommentarer