fbpx Smertebehandling av de unge gamle og eldste pasientene Hopp til hovedinnhold

Forskningsnytt: Smertebehandling av de unge gamle og eldste pasientene

Smerte er et vanlig symptom hos gamle pasienter mot slutten av livet. 

Lite forskning har evaluert smertebehandling blant de eldste døende pasientene innlagt på sykehus.

Målet med denne studien var å sammenlikne hvordan smerteegenskaper blir dokumentert av helsepersonell for de unge gamle (65–84 år) og de eldste gamle (85–100 år) pasientene mot slutten av livet. Forskerne ønsket også å finne ut hvilke typer analgetika som ble administrert de siste tre dagene i livet.

Dette er en retrospektiv sammenliknende tverrsnittsstudie. Studien inkluderte 190 pasienter fra et norsk sykehus; 101 unge gamle pasienter og 89 eldste gamle pasienter. Data ble hentet fra elektroniske pasientjournaler og smerteegenskaper og analgetika ble registrert ved hjelp av instrumentet Resident Assessment Instrument for Palliative Care.

Ingen signifikante forskjeller ble funnet mellom hvordan smerte ble registret hos de unge gamle og de eldste gamle pasientene, og begge pasientgrupper hadde samme smertenivå de siste tre dagene av livet. Smerteintensitet dokumenteres generelt for dårlig i de elektroniske pasientjournalene. De fleste pasientene fikk adekvat smertebehandling, men de unge gamle pasientene fikk mer paracetamol kombinert med kodein enn de eldste gamle.

Studien viser at sykehus bør registrere smerte hos eldre døende pasienter mer systematisk med validerte instrumenter. Da vil smertelindringen kunne bli bedre også for de aller eldste pasientene.

Referanse

Steindal SA, Schou Bredal I, Hylen Ranhoff A, Wergeland Sørbye L, Lerdal A. The last three days of life: a comparison of pain management in the young old and the oldest old hospitalized patients using the Resident Assessment Instrument for Palliative Care. International Journal of Older People Nursing. 2014. Doi: 10.1111/opn.12076

Kommentar:

Pasientene lever stadig lengre, men studien bekrefter at helsepersonell fortsatt behandler de over 85 med mindre sterke analgetika de siste dagene av livet. Derfor er det viktig å dokumentere smertebehandlingen pasientene får med gode instrumenter så de eldste pasientene kan få god nok smertelindrende behandling før de dør på sykehus.

 

Oppsummert og kommentert av Marit Leegaard, redaktør i Sykepleien Forskning

Skriv ny kommentar

Kommenter artikkel
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.