fbpx Oppurtunities for learning and knowledge creation in practice Hopp til hovedinnhold

Oppurtunities for learning and knowledge creation in practice

Studien forkuserer på læring og kunsskapsutviklingen i et sykehus.

Bakgrunn: Gjennom de siste to årtier har begrepene læring og kunnskapsutvikling i organisasjoner vært gjenstand for stor oppmerksomhet. I denne studien fokuseres det på læring i selve arbeidssituasjonen i fire enheter i et sykehus.

Hensikt: Målet har vært å gi økt kunnskap om ledelse gjennom å fokusere på læring i praksis samt å bidra til den teoretiske diskursen. Sykehus er valgt med hensikt siden mye av forskningen på læring i organisasjoner ellers er foretatt i homogene kunnskapsintensive organisasjoner.

Metode: Data er samlet inn gjennom intervju, observasjon og dokumentstudier. Intervjuene er inspirert av narrativ teknikk, hvor informantene forteller om sin arbeidsdag i åpne og lite strukturerte samtaler. Ansatte i fire enheter er intervjuet; to sengeposter og to støttefunksjoner: kjøkken og resepsjon.

Funn: Funn fra denne undersøkelsen viser et gap mellom den strategiske visjonen som sykehuset har; nemlig «å bli en lærende organisasjon» og strategien slik den manifesterer seg i praksis. Videre viser studien at fysisk utforming, som for eksempel enerom og små sengeposter samt høy grad av selvstendighet i arbeidsoppgavene, kan fungere som barrierer for læring mellom ansatte i arbeidssituasjonen. Mulighet og anledning for praksisbasert læring og kunnskapsutvikling, operasjonalisert som interaksjon, er en spesielt knapp ressurs horisontalt mellom ansatte som innehar samme type stilling.

Konklusjon: Denne forskningen etterlyser et mer differensiert syn på autonomi og mer fokus på den innflytelse fysisk utforming har på læring og kunnskapsutvikling i organisasjoner. Videre fokuserer forskningen på det kunnskapssyn og læringssyn som underbygger strategien for læring i en organisasjon som et sykehus.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse