fbpx Hvordan rekruttere og beholde helsepersonell? Hun fronter 20 forslag på Stortinget Hopp til hovedinnhold

Hvordan rekruttere og beholde helsepersonell? Hun fronter 20 forslag på Stortinget

bildet viser Kathy Lie

20 forslag for å rekruttere og beholde helsepersonell behandles nå i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Åtte fagorganisasjoner og SV står bak.

Åtte fagorganisasjoner, deriblant Norsk Sykepleierforbund (NSF), Legeforeningen og Fagforbundet, har bidratt når SV laget et representantforslag til Stortinget for å rekruttere og beholde helsepersonell.

Spesialsykepleier, tidligere tillitsvalgt i NSF og stortingsrepresentant Kathy Lie (SV) la forslaget frem for Stortinget 9. april.

Alle de 20 punktene er nå til behandling i helse- og omsorgskomiteen. Se dem i faktaboksen nederst i saken.

– Helsesektoren er under press

– Helsesektoren er under press, og helsepersonell rapporter om uholdbare arbeidsforhold. De ansatte er helsevesenets viktigste ressurs, og vi trenger et helsevesen det er godt å jobbe i og der de ansatte har tillit, sa Lie da hun la frem forslaget.

I forslaget heter det at «det er mangel på helsepersonell, både på sykehus og i kommunehelsetjenesten. Man må anerkjenne at det vil bli et økt behov for ansatte i helse- og omsorgstjenesten i årene som kommer, og legge til rette for dette.»

 SV: – Det haster

 SVs nestleder og representant i helse- og omsorgskomiteen, Marian Hussein, understreker at det haster.

– Regjeringas prestisjeprosjekt, ventetidsløftet, har skapt enda større press. Folk er overarbeida og slitne. Vi må ta tak nå, sier hun.

Blant de 20 forslagene er styrking av bevilgningene til avansert klinisk allmennsykepleie (AKS) for neste år. Videre foreslås samarbeid med KS og arbeidstakernes organisasjoner. Det er for å opprette et nasjonalt program for økt grunnbemanning i helse- og omsorgstjenesten og mindre vikarbruk. Etablering av interne bemanningsenheter ved helseforetakene og i kommunene er også et forslag.

bildet viser Marian Hussein
OM 20 FORSLAG: SVs nestleder Marian Hussein mener 20 forslag ikke er mye fordi tingene henger sammen. Foto: SV

– Har ikke råd å gjøre ting stykkevis og delt

SV-politiker Marian Hussein avviser at 20 punkter er litt mye å få gjennom.

– Som man vil se av forslaget er dette ting som henger sammen. Akkurat i dette spørsmålet er det ikke sånn at vi har råd til å gjøre ting stykkevis og delt. Uten fagfolk har vi ingen helsetjeneste. Da må vi tenke helhetlig, langsiktig og strategisk. Derfor har vi også med forslag om rehabilitering og folkehelse, forslag som kan bidra til å redusere behovet for helsetjenester.   

– Er noen av punktene viktigere enn andre å få gjennom?

– Jeg vil ikke si det. Heltid, sykefravær, arbeidsmiljø og etter- og videreutdanning – dette er ting som henger sammen, sier Hussein.

Vil redusere bruken av vikarbyrå

Forslag nummer 1 er «Fjerne unntaket i arbeidsmiljøloven som åpner for tidsbegrenset innleie av helsepersonell, slik at man reduserer bruken av innleie og kommersielle vikarbyråer i helsesektoren». 

– Hvordan skal det hjelpe når det er sykepleiermangel?

– Helse-Norge brukte 19 milliarder kroner på vikarer fra 2019 til 2023. Dette er penger som åpenbart kunne vært brukt annerledes – på å få fart på heltidsarbeidet, få ned sykefraværet, etablere interne bemanningsenheter og utdanne flere. Det kunne også vært brukt på å få på plass flere portører og helsesekretærer slik at sykepleiere kan bruke tida si på det sykepleiere skal bruke tida si på, sier Hussein.

Hun minner også om hvilke aktører noen av bemanningsbyråene er, og henviser til en sak i Sykepleien som sier noe om det.

– Faste ansatte i hele stillinger er det beste både for de ansatte og for pasientsikkerheten, hevder nestlederen i SV. 

Tiltakspakker og program

Noen av forslagene har runde formuleringer om «tiltakspakker» og «program». For eksempel punktet om å få på plass en tiltakspakke for å forhindre at helsepersonell slutter i offentlig helsetjeneste og går over til kommersiell helsetjeneste. 

– Hva skal tiltakspakken bestå av?

– Først og fremst tiltak som tar på alvor de arbeidsmiljøutfordringene som Kvinnearbeidshelseutvalget har satt søkelys på. HMS-arbeidet må oppdateres. Det handler like mye om de psykososiale belastningene som helsepersonell må håndtere, som det fysiske arbeidsmiljøet.

– Så må vi også få en skikkelig satsing på etter- og videreutdanning, på å sikre at folk har den kompetansen de trenger. Trivsel, mestring og mulighet til faglig utvikling er stikkordene her. 

De vil også at Stortinget får regjeringen til å kartlegge hvilke arbeidsmiljøfaktorer som fører til høyt sykefravær blant helsepersonell, og komme tilbake til Stortinget med tiltak for å redusere sykefraværet.   

Et av forslagene er å få på plass et nasjonalt program som skal øke grunnbemanningen.

– Hva skal det bestå av?

– Noen av de andre punktene i forslaget, som å få på plass flere gode praksisplasser, vil antakelig være en del av et slikt program. Men vi har foreslått et partssammensatt, nasjonalt prosjekt fordi vi har stor tro på at de beste, konkrete løsningene kommer når tillitsvalgte og ledere på alle nivåer jobber sammen, sier Hussein.     

Fakta
Her er alle forslagene
  1. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å fjerne unntaket i arbeidsmiljøloven som åpner for tidsbegrenset innleie av helsepersonell, slik at man reduserer bruken av innleie og kommersielle vikarbyråer i helsesektoren.
  2. Stortinget ber regjeringen utarbeide nasjonale planer for å etablere flere interne bemanningsenheter ved helseforetakene og kommunale bemanningsenheter, og øke bevilgningene til dette formålet i statsbudsjettet for 2026.
  3. Stortinget ber regjeringen gjennom et samarbeid med KS og arbeidstakernes organisasjoner opprette et nasjonalt program for økt grunnbemanning i helse- og omsorgstjenesten. Programmet må inneholde konkrete tiltak for å bidra til lokalt forankrede prosjekter for økt grunnbemanning og mindre vikarbruk.
  4. Stortinget ber regjeringen opprette tilskuddsordning for helsefagarbeidere, omsorgsarbeidere og hjelpepleiere i kommunehelsetjenesten som vil ta klinisk retta fagskoleutdanning.
  5. Stortinget ber regjeringen i samarbeid med KS og arbeidstakernes organisasjoner inngå en forpliktende opptrappingsplan frem mot 2030 om å etablere lokale heltidskulturer, herunder øke gjennomsnittlig stillingsstørrelser og øke heltidsandelen innen helse- og omsorgstjenesten.
  6. Stortinget ber regjeringen fastsette konkrete og målbare krav til høyere andel heltidsstillinger i helseforetakene.
  7. Stortinget ber regjeringen kartlegge hvilke arbeidsmiljøfaktorer som fører til høyt sykefravær blant helsepersonell, og komme tilbake til Stortinget med tiltak for å redusere sykefraværet.
  8. Stortinget ber regjeringen om å styrke det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet for helsepersonell, herunder bedre arbeidsforhold, mer fleksible arbeidstidsordninger, og opplæring i å håndtere både fysiske, psykososiale og organisatoriske arbeidsmiljøutfordringer.
  9. Stortinget ber regjeringen utarbeide en forpliktende plan og foreslå lovendringer for å styrke det psykososiale arbeidsmiljøet for helsepersonell i både primær- og spesialisthelsetjenesten.
  10. Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en plan om å forbedre oppgavedelingen mellom yrkesgrupper i helsesektoren for å sikre bedre kvalitet for brukere, mer effektivitet, bedre økonomi og større jobbtilfredshet for helsepersonellet.
  11. Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en tiltakspakke for hvordan den offentlige helse- og omsorgstjenesten skal forhindre at helsepersonell slutter i den offentlige helsetjenesten og går over i den kommersielle helsetjenesten.
  12. Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en langsiktig og forpliktende plan om hvordan sikre faglig utvikling og kompetansetiltak for å kunne beholde helsepersonell, øke utdanningskapasiteten innen helse- og omsorgsutdanninger og øke rekrutteringen til helseutdanningene.
  13. Stortinget ber regjeringen i statsbudsjettet for 2026 styrke bevilgningene til avansert klinisk allmennsykepleie (AKS).
  14. Stortinget ber regjeringen legge fram en plan for en utvidelse av tilbudet om desentralisert sykepleierutdanning og desentralisert vernepleierutdanning.
  15. Stortinget ber regjeringen sikre kommunene rammer til å legge til rette for gode praksisplasser for lærlinger og helsepersonell under utdanning i kommunehelsetjenesten, og utrede en plikt for kommunene til å ta del i utdanningen av helsepersonell.
  16. Stortinget ber regjeringen utrede behovet for LIS1-stillinger frem mot 2035, og øke antallet stillinger i statsbudsjettet for 2026.
  17. Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en plan for opplæring om teknologi og digitalisering for helsepersonell.
  18. Stortinget ber regjeringen legge frem en plan for oppgradering av medisinskteknisk utstyr ved sykehusene.
  19. Stortinget ber regjeringen legge frem en helhetlig strategi for det forebyggende arbeidet og folkehelsearbeidet i helsesektoren, som skal bidra til å redusere presset på helsetjenestene mindre.
  20. Stortinget ber regjeringen styrke kommunenes arbeid med rehabilitering gjennom å vurdere hvordan staten bedre kan understøtte kommunenes arbeid med å sikre lovpålagt kompetanse, og etablere en forpliktende plan for opptrapping i rehabiliteringstjenestene.

4 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

MetteC

Sykepleier
5 days 6 hours siden

Stortinget ber regjeringen finne ut av hvorfor så mange sykepleiere heller velger å jobbe hvorsomhelst ellers enn i offentlig helsevesen. Hva er det med disse arbeidsgiverne som gjør at fagfolk skyr dem?

Ida

Sykepleier student
3 days 8 hours siden

Mangel på respekt tror jeg. Lederne på arbeidsplassen bestemmer uten å lytte til ansatte. Hvis man ikke liker de nye tiltakene, så er døren der! Skal ikke være sånn. Skulle vært lovpålagt med Tariffavtale!

Ingfrid Soffe

Pensjonert sykepleier
5 days siden

Lønn er ein veldig viktig faktor her. Alle lever av lønna, og ein sykepleier som er åleine, har lite håp om å få lån i banken for å kjøpe seg egen bolig. Endå vanskelegare er det for åleine mødre/ fedre. Hev lønna skikkelig så får de rekruttering til dette flotte og spennende yrket 🥰

Olav Wildeng

Sykepleier
2 days 10 hours siden

Hva med tiltak som virker, men koster?
lønn og pensjon.
Her går det feil vei.
AFP ved 62, og 85 års regelen forsvinner nå.
For å få samme pensjon må vi nå jobbe til minst 70 år. Regjeringen og pensjonskassene fremstiller det som en god nyhet å få lov til å jobbe lenger. Håper ikke ungdommen lar seg bløffe, men heller søker jobber med gode betingelser.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse