fbpx Simulatorer skal skåne pasienter for unødige undersøkelser Hopp til hovedinnhold

Simulatorer skal skåne pasienter for unødige undersøkelser

Simulator

Fire år etter at ideen dukket opp, er oppfinnelsen til jordmor Hege Hansen og overlege Stine Andreasen klare for bruk ved Nordlandssykehuset.

– Undersøkelser som tidligere har vært gjort på pasienter, kan nå gjøres på simulatoren. Pasienter blir dermed skånet for «unødvendige» undersøkelser.

Det forteller overlege i gynekologi Stine Andreasen i en artikkel på Nordlandssykehusets hjemmeside.

Sammen med jordmor Hege Hansen har hun utviklet en gynekologisk simulator, som nå tas i bruk.

Hege Hansen og Stine Andreasen

Runa og Ayla

Simulatoren kommer i to varianter. Den mest avanserte kalles Runa og er beregnet på ferdighetstrening innen fødselshjelp. Den kan simulere de ulike fasene av en fødsel, brukes til øvelse innen palpasjon og til trening av innleggelse av induksjonskateter, med eller uten spekulum.

Den andre har fått navnet Ayla. Den brukes til trening på gynekologisk undersøkelse og enkle prosedyrer som celleprøve, spiralinnsetting og endometriebiopsi.

Simulatorene er mindre enn eksisterende fødselssimulatorer, som gjerne inkluderer lår, mage og plass til fullt utviklede fostre.

Priser og anerkjennelse

Sykepleien har også tidligere skrevet om de to innovatørene, som har høstet priser og anerkjennelse for sitt arbeid med nye verktøy innen gynekologi og fødselshjelp.

– I dag blir opplæring gjort direkte på pasienter, og det tenker vi ikke er greit, fortalte Hansen da Sykepleien intervjuet henne om arbeidet med simulatoren i 2022.

– Ofte må undersøkelser utført av studenter gjentas av mer erfarne jordmødre eller leger for at resultatene skal kvalitetssikres. Det innebærer at pasienter blir undersøkt dobbelt og ikke alltid like skånsomt.

Slitesterk og naturtro

Sammen med Andreasen ønsket hun derfor å utvikle en slitesterk simulator med naturtro skjede for realistiske spekulumundersøkelser. Under en nattevakt i 2021 ble de første skissene laget.

Nå, fire år senere, er altså produktet tatt aktivt i bruk og levert gjennom Hansen og Andreasens egen bedrift Induvita AS.

I tillegg til Nordlandssykehuset har jordmorutdanningen i Bergen kjøpt inn simulatorene til bruk i undervisningen.

Innovatørene takker kolleger i Nordlandssykehuset, som har deltatt i brukerkartlegging, testing og utprøving. Kunnskapsparken Bodø og Inkubator Salten trekkes også frem som viktige støttespillere.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse