fbpx Yrkesskadeerstatning: Sykepleierforbundet hardt ut mot regjeringen Hopp til hovedinnhold

Yrkesskadeerstatning: Sykepleierforbundet hardt ut mot regjeringen

Regjeringen vil forandre på reglene for yrkesskadeerstatning. Bare retorikk, mener Sykepleierforbundet.

Lill Sverresdatter Larsen mener de ansatte i helsesektoren sviktes av Arbeiderparti-regjeringen. 

Trenerer nytt regelverk

– Regjeringen hadde en gylden mulighet til å gjøre en forskjell for dem som rammes av yrkesskade, en mulighet de ser ut til å skusle bort, sier forbundslederen i Sykepleierforbundet.

NSF-leder Larsen refererer til regelverket rundt yrkesskade. Det har stått så godt som uendret siden 1958.

– Dagens regelverk er sterkt diskriminerende, det er godt dokumentert at det er lavere sannsynlighet for å få yrkesskadeerstatning for ansatte i kvinnedominert sektor, sier Larsen.

Hun legger til:

– De som utsettes for sykdom og skade, trenger handling og sikring. Ikke mer trenering.

Menn får, kvinner får ikke

– En sykepleier som løfter tunge pasienter om og om igjen, er på beina hele dagen og har gjentatt belastning som en del av jobben sin, får ikke erstatning om kroppen en dag sier stopp. Tvert imot. 

Reglene sier ettertrykkelig at hun ikke skal få yrkesskadeerstatning, hevder Larsen.

Hun viser så til at det er noen nye belastningskader som er inkludert.

– Skader som typisk skjer snekkere, tømrere og ingeniører – som karpaltunnelsyndrom og tennisalbue. Det er bra. Men hvor lenge skal sykepleiere og andre, som står i første linje for pasientene, måtte vente på det samme? undrer hun.

Regjeringen: Foreslår utvalg

Tidligere i dag sendte Arbeiderparti-regjeringen ut en pressemelding hvor de skriver at de vil endre på reglene om yrkesskader og yrkessykdom. 

Arbeidsminister Tonje Brenna foreslår blant annet en sikkerhetsventil for sykdommer som ikke er tatt opp på yrkessykdomslista. Med denne sikkerhetsventilen skal sykdommer som ikke står på dagens yrkessykdomsliste, kunne gi grunnlag for erstatning.

I tillegg vil hun opprette et utvalg som skal gjøre jevnlige vurderinger av hvilke sykdommer som skal på listen. Hun påpeker at dagens liste i hovedsak er uendret siden 1958.

– Utvalget skal blant annet bestå av partene i arbeidslivet, slik at de som er tett på folks arbeidshverdag, kan involveres mer enn i dag, sier Brenna.

Handlingsløs retorikk

Forbundsleder Larsen i Sykepleierforbundet opplevelse av arbeidsministeren er at hun sier de rette tingene, men velger å ikke handle.

– Tonje Brenna driver med retorikk og ikke realpolitikk – og det er realpolitikk de som blir syke av eller skadet på jobben trenger, sier Larsen.

Nå håper Larsen at Stortinget stemmer for SVs forslag om å realitetsbehandle og sikre ansatte i helsesektoren erstatning for det som er godt dokumentert som yrkesskade. 

– Vi kan ikke komme dit at et utvalg er det eneste som kommer ut av regjeringens arbeid med yrkesskaderegelverket, sier Larsen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse