fbpx Nå går Lill og Mette sammen for å modernisere yrkesskadereglene Hopp til hovedinnhold

Nå går Lill og Mette sammen for å modernisere yrkesskadereglene

SAMKJØRTE: – Det er nytt at vi er koordinerte og samkjørte i denne saken, sier NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen (til høyre). Mette Nord er leder i Fagforbundet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB og Marit Fonn

– For første gang står Fagforbundet, Arbeiderpartiet og Sykepleierforbundet sammen for å endre ordningen for yrkesskadeerstatning. Jeg tror det vil få en stor effekt, sier NSFs leder Lill Sverresdatter Larsen.

Lederen i Norsk Sykepleierforbund (NSF) og lederen i Fagforbundet, Mette Nord, skal nå samarbeide med regjeringen for å utrede endringer i yrkesskadeforskriften og yrkesskadelovgivningen, skriver Dagsavisen i dag 22. juni.

Formålet er at flere slitasjeskader kan bli godkjent som yrkesskade.

– Alle har rett på en forsvarlig helse og et trygt arbeidsliv. Hvis man må regne med å bli syk og ufør av jobben, er det noe galt, sier Mette Nord til Dagsavisen.

– Urimelig

Problemstillingen har vært et tema for NSF i lenge.

– Det er urimelig at belastning over tid ikke godkjennes som yrkesskade, var NSF-lederens budskap til Sykepleien i desember 2021. 

– NSF jobber aktivt for å endre reglene for yrkessykdomslisten, slik at den møter dagens arbeidsliv på en mer moderne og rettferdig måte, sa hun.

Hun sa også dette:

– Vi er glade for at regjeringen sier den skal forplikte seg til å forbedre reglene om yrkesskade.

Sykepleierne løftet tungt

Dagsavisen trekker frem to eksempler på sykepleiere som ikke har fått godkjent skaden de pådro seg på jobb, som yrkesskade:

  • Den ene jobbet med en MS-pasient på 120 kilo som hadde diaré og oppkast. I løpet av en helg måtte pasienten flyttes rundt, og sykepleieren løftet pasienten.
  • En pasient hadde falt og lå delvis under en seng. En hjemmesykepleier måtte løfte opp sengen for å komme seg til pasienten, og pådro seg en varig skade etter løftet.

– Tiden er overmoden for endring

­NSF-lederen er på reise og svarer derfor på Sykepleiens spørsmål på e-post.

– Hva betyr dette utspillet?

– At tiden er overmoden for å endre regelverket for yrkesskade. Andelen kvinner som får godkjent skader og sykdommer de har pådratt seg i jobb som yrkesskade, er altfor liten sammenliknet med andelen menn, skriver hun.

Og videre:

– I årevis har ingenting blitt gjort. Det har skapt skjevheter i retten til yrkesskadeerstatning, og det haster å få dette rettet opp.

Regelverket er tilpasset tungindustrien på 1960-tallet

– Er det bestemt noe mer konkret og er det tidfestet at dette skal vurderes?

– Nei, men yrkesskaderegelverket er tilpasset tungindustrien på 1960-tallet, og skjevhetene bør rettes opp. Derfor søker vi samarbeidspartnere, for å få et økt press på kravet om å utrede og revidere ordningen, skriver Larsen.

– I det siste har det vært mye møtevirksomhet på Stortinget og i organisasjonslivet hvor vi maner til handling.

– Det er nytt at vi er samkjørte

Fagforbundet og NSF skal altså samarbeide med regjeringen om å utrede og revidere regelverket, ifølge Dagsavisen.

– Hvordan skal dere samarbeide?

– For første gang står Fagforbundet, Arbeiderpartiet (Ap) og Sykepleierforbundet sammen for å endre ordningen for yrkesskadeerstatning. Det er nytt at vi er koordinerte og samkjørte i denne saken, og det tror jeg vil få en stor effekt, skriver Lill Sverresdatter Larsen til Sykepleien.

– Hvorfor vil dere samarbeide?

– Både Fagforbundet, med sin størrelse, og regjeringspartiet Ap er tungvektere og nøkkelspillere å ha med på laget for å få modernisert og oppdatert yrkesskadeerstatningen, skriver hun.

– NSF går sammen med dem ut i mediene nå. Fremover vil vi møtes og se på detaljene og prosessen videre for å få til vedtak.

– Våre medlemmer må ivaretas

Lill Sverresdatter Larsen forteller at de to fagforeningslederne har hatt møter med Arbeiderpariets Tuva Moflag.

Moflag er andre nestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomité

– Mette Nord og jeg har snakket sammen om denne urettferdigheten som rammer ansatte i offentlig sektor, og særlig helsepersonell, så det var naturlig at hun ble koplet på, skriver Larsen til Sykepleien.

– Våre medlemmer trenger en lovgivning som i fremtiden bedre vil ivareta deres rett til yrkesskadeerstatning.

Til Dagsavisen sier Mette Nord dette:

Yrkesskadene i helsesektoren skyldes blant annet underbemanning, som fører til at de ansatte må gjøre tungt arbeid som er ment for flere på egen hånd, sier Fagforbundets Mette Nord til Dagsavisen.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.