fbpx Står sammen for modernisering av yrkesskaderegelverket Hopp til hovedinnhold

Står sammen for modernisering av yrkesskaderegelverket

Larsen, Bergsø og Nord

Med NSF og Fagforbundet i ryggen fremmer SV nå et forslag som skal gjøre det lettere å få erstatning for både psykiske og fysiske belastningsskader.

– Altfor lenge har kvinnedominerte yrker hatt et for dårlig vern – det retter vi opp i nå.

Slik forklarer leder i Sosialistisk Venstreparti (SV), Kirsti Bergstø, hvorfor hun nå fremmer forslag om vesentlige endringer i regelverket for yrkesskadeerstatning.

Erstatning for belastningsskader

I et representantforslag, også kalt dokument 8-forslag, legger Bergstø frem en lang liste over endringer partiet ønsker seg i yrkesskaderegelverket.

Blant annet foreslås det at fysiske og psykiske belastningslidelser, brystkreft som følge av turnusarbeid og skader påført under øvelser skal kunne utløse rett til yrkesskadeerstatning.

Bergstø forteller via e-post at de ikke har konkrete tall på hva endringene vil koste.

– Men per i dag er det enkeltmenneskene som blir skada på jobb som må ta regninga alene. Det er en helt uholdbar situasjon.

SV-lederen argumenterer med at dersom dette blir dyrt for stat, arbeidsgiver og forsikringsselskap, må de sørge for at arbeidsplassen tilrettelegges skikkelig, slik at folk ikke skader seg på jobb.

– Har det kommet signaler fra andre partier som gir grunn til å anta at forslaget kan bli vedtatt?

– Dette er politikk vi har utforma i lag med både NSF og Fagforbundet, det vil være naturlig at hele venstresida stiller seg bak når de med skoa på gir oss gode og konkrete løsninger.

Glade for det meste

SV har altså fått med seg både Norsk Sykepleierforbund (NSF) og Fagforbundet som støttespillere.

– Vi er glade for det meste som er foreslått her, uttaler NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen til Sykepleien i forbindelse med forslaget til SV.

Riktignok hadde hun ønsket et mer konkret forslag om dekning av akutte løfteskader, det vil si skader ved forflytning av pasienter der det ikke foreligger et ulykkesmoment. Larsen mener likevel dette, med litt velvilje, kan sies å ligge inn under kravet at regelverket må moderniseres.

– Uansett er NSFs krav godt kjent av departementet, og alle politikere vi har hatt møte med er blitt orientert om våre krav, opplyser Larsen via e-post.

Forventer endringer

NSF har i mange år tatt til orde for endringer i yrkesskadereglementet for å styrke rettigheter for sykepleiere.

Senest 28. februar oppfordret forbundsleder Larsen nok en gang til mer rettferdige regler i likestillingens navn gjennom et debattinnlegg på Alltinget.no.

Her uttrykte hun blant annet håp om at en ny, ren Ap-regjering, med sine tradisjoner innen tradisjoner innen både arbeidsrett og likestilling, ville kunne ta grep.

Sykepleien spør NSF-lederen om det nå er større grunn til optimisme enn tidligere.

– Vi oppfatter at politikerne innser at sykepleiere og annet helsepersonell må sikres erstatning på linje med andre yrkesgrupper hvis de blir skadet på jobb for pasientene og samfunnet, uttaler Larsen.

– Forslaget fra SV, og at Fagforbundet og Sykepleierforbundet står sammen om dette kravet i møte med regjeringen, gjør at vi forventer at dette nå blir rettet opp.

Likestilling

I sitt representantforslag påpeker Bergstø at SV ønsker seg tydeligere regelverk for å styrke rettssikkerheten til arbeidstakere, men også «for å gi sterkere insentiv til god sikkerhet og tilrettelegging på arbeidsplassen». 

Det argumenteres blant annet med at ansatte innen sliteryrker er dårligere stilt, siden dagens regelverk stiller krav om en usedvanlig påkjenning eller belastning i forhold til hva som er normalt i arbeidet.

Berstø påpeker videre at sjansene for å få tilkjent yrkesskadeerstatning er lavere for ansatte i kvinnedominerte yrker, og at det de siste 60 årene er gjort lite endringer i listen over sykdommer som kan gi rett til yrkesskadegodkjenning.

«Menn var da i langt høyere grad yrkesaktive enn kvinner, arbeidet i industrien var tyngre, og sto for mange skader og sykdommer», påpeker SV-lederen i sitt forslag. Hun argumenterer videre med at mye av det tunge arbeidet i dag gjøres i kvinnedominerte yrker innen blant annet helse og omsorg.

Fakta
Dette ønskes endret

Sett fra NSFs ståsted, er dette de viktigste punktene i representantforslaget fra SV:

  • Krav om at yrkesskaderegelverket moderniseres slik at og så de store kvinnedominerte gruppene får reell rett til yrkesskadeerstatning
  • Krav om at det generelle unntaket for fysiske og psykiske belastningslidelser i regelverket fjernes i folketrygdlovens §13-3
  • Krav om endring av det avdempende ulykkesbegrepet slik at det ikke lenger skal være et krav om at belastningen skal være «usedvanlig» i forhold til det som er normalt i yrket
  • Krav om at skader påført under trening pålagt av arbeidsgiver skal gi rett til erstatning, også for helsepersonell
  • Krav om at yrkessykdomslisten revideres slik at belastningslidelser i muskel-skjelettsystemet omfattes
  • Krav om at yrkessykdomslisten må revideres slik at også psykiske belastningslidelser omfattes

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse