Lønnsoppgjøret: – Det mangler sykepleiere overalt. Aller mest i kommunene

– Kommunene kan ikke på den ene siden si at de ikke får tak i sykepleiere, og på den annen side ikke tilby dem nok lønn, sier NSFs leder Lill Sverresdatter Larsen.
Fredag 4. april starter lønnsoppgjørene for Norsk Sykepleierforbund (NSF). Først ut er sykehusene: Da er det innledende forhandlinger mellom Spekter og Unio. Altså i sykehusene.
Unio er NSFs hovedorganisasjon. Partene møtes klokken 10.
I første omgang handler det ikke om pengekrav, det kommer senere i vår.
Se oversikt nederst i saken.
– Hva er forventningene dine foran lønnsoppgjøret?
– Et lønnsoppgjør som verdsetter utdanningen og den livsnødvendige kunnskapen som våre grupper tilfører samfunnet, sier NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen.
Hun er forhandlingsleder i Unio Spekter.
– Sykepleierne har en enorm betydning for kvaliteten i tjenestene, pasientsikkerheten og beredskapen. Dette har sjelden vært så viktig i et oppgjør som nå, i en urolig verden med fare for pandemi og andre kriser.
Handler kun om penger
Årets oppgjør er et mellomopprør, som kun handler om penger.
Partene i industriens lønnsoppgjør, det såkalte frontfaget, ble nylig enige under mekling.
– Frontfaget landet på en samlet lønnsvekst på 4,4 prosent. Da vil dere ha litt mer?
– Resultatet i frontfaget er en ramme som er en norm. Ikke en fasit, sier Larsen.
– Særskilt stor sykepleiermangel i kommunene
– Hvor brenner det mest der sykepleierne jobber?
– Aller mest mangler det sykepleiere i kommunene. Også i stat, for det trengs personell som kan undervise og utdanne kvalifiserte sykepleiere. Men poenget er at det mangler sykepleiere overalt, sier NSF-lederen.
– Likevel er det særskilt stor mangel i kommunene, og det får store konsekvenser for pasientsikkerheten.
Kommunene sliter med å følge loven
Larsen viser til at tre av fire kommuner sier mangelen på sykepleiere er så stor at de sliter med å sikre folk lovpålagte helsetjenestetilbud.
– Vi forventer at de tar ansvaret på alvor. Kommunene kan ikke på den ene siden si at de ikke får tak i sykepleiere, og på den annen side ikke tilby dem nok lønn. Det fins sykepleiere som jobber i andre næringer, sier Larsen.
– Røyrvik og Lebesby er gode eksempler
Larsen peker på Røyrvik kommune som et godt eksempel på at det er mulig for kommuner å få tak i sykepleiere hvis de vil. Også Lebesby er et godt eksempel på det, mener hun.
Begge har fristet med høyere lønn.
– Røyrvik er styrt av Samarbeidslista. Lebesby av Arbeiderpartiet.
– Så begge får ros fra deg som gode arbeidsgivere?
– De har i hvert fall tatt ansvar her.
Uvanlig å ha lokale forhandlinger i mellomoppgjør
– Er det noe annet enn penger det kan handle om også i dette mellomoppgjøret?
– Nei, ikke for sykepleiere. Det er ikke vanlig i mellomoppgjør. Det kommer an på hvordan arbeidsgiverne stiller seg. Det er sjelden å ha lokale oppgjør i mellomoppgjør, særlig på sykehusene, opplyser NSF-lederen.
Streik er heller ikke så vanlig i mellomoppgjør. Men i 2021 gjorde NSF nettopp det. Da streiket sykepleiere i tre tariffområder: Spekter, KS og Oslo kommune. Streikene foregikk i perioden 27. mai til 16. juni.
Forhandlingsstart for tariffområder som involverer sykepleiere i 2025:
- Spekter (A-del): 4. april, innledende forhandlinger
- Spekter (A2): 6.mai
- Staten: 24. april
- KS-områder (kommunene): 24. april
- Oslo kommune: 25. april
- NHO: Pleie- og omsorgsoverenskomsten, avtales senere. (Tentativt 3. og 4. juni.)
- Hovedorganisasjonen KA: 10. juni
- Virke: 17. og 18. juni
Fristen for å bli enige i kommuner og stat er natt til 1. mai. Blir ikke partene enige, blir det mekling. Blir de ikke enige i meklingen, blir det streik. I så fall sannsynligvis i slutten av mai.
17 Kommentarer
Sara
,Vi har mye å gjøre på jobb men lønn er lav.
Nick
,NSF må avtale med Spekter at alle spesialsykepleiere skal få spesialsykepleierlønn ikke bare noen få.
Camilla
,Vi er foreløpig få sykepleiere med mastergrad. Det har siden jeg tok master for 13 år siden, ikke vært fokus på å heve lønnen for oss. Vi har et et lite tillegg som ikke har endret seg noen gang. NSF bør prioritere formell kompetanse dersom man ønsker at sykepleie skal være et fag å regne med i sykehusene.
Gry-Hege
,Kommunene må gjøre sykepleier yrke mer attraktivt. Turnus,lønn og nok folk på jobb, så sykepleier kan utøve kvalitet og forsvarlighet i rollen som sykepleier .Det legges flere og flere oppgaver på sykepleier , da er det naturlig at lønnen må bli mer attraktiv , så sykepleierne blir der behovet er stort.
Kristin
,Håper lønnsoppgjøret kan tilgodese også de spesialsykepleierne med mange års ansiennitet som arbeider i poliklinikk. Vi opplever gang på gang at vi ikke blir "husket" og blir avspist med at vi er "heldige" som arbeider dagtid..
Marianne Anne
,Kommunene på Møre, fylket Møre og Romsdal , lyser sjeldent ut sykepleier stillinger. Man erfarer nå at de heller lyser ut etter vernepleiere. De har ikke helse utdanning med en sykepleiers bredde. Her kan både symptomer på hjerteinfarkt, sepsis og apoplexia cerebral bli oversett. Det kan igjen "stjele" flere år fra et menneskets liv, eller skape mye ekstra for et menneske som blir rammet av slag og ikke får behandling raskt nok.
Jeg har erfart at dårlig ledelse og "venninne" fokus er viktigere enn å følge norsk lov. Dette ved ansettelser, stillingsstørrelse og andre goder. NSF plass tillitsvalgt holder ofte med lederen som gjerne også er sykepleier og NSF medlem.
Else Karin Holter
,Håper NSF snart kan ta tak i lønn for oss som jobber i poliklinikk. Kjennes som om vi stadig blir ofret for de som jobber i døgnbehandling. Vi sitter ofte alene med komplekse pasienter.
Katrine
,Som spesialsykepleier med 15 år ansiennitet i kommunen har jeg nesten 70.000 mindre i lønn enn de på sykehus med 10 år. Det begynner å bli attraktivt å jobbe på sykehus fremfor kommune, men det er i kommunen vi trenger spesialkompetansen i tiden fremover?
Katrine
,Som spesialsykepleier med 15 år ansiennitet i kommunen har jeg nesten 70.000 mindre i lønn enn de på sykehus med 10 år. Det begynner å bli attraktivt å jobbe på sykehus fremfor kommune, men det er i kommunen vi trenger spesialkompetansen i tiden fremover?
Inger
,Forventer et lønnsoppgjør som lplasseres på «høyt over norm « Stå på krava 💪
Heidi Grande
,Det er urovekkende at den ene toppolitikeren etter den andre uttaler at vi går tom for sykepleiere/ helsepersonell lenge før Norge går tom for penger. Men, det sitter fortsatt langt inne å bruke pengene nettopp på å beholde og rekruttere. I tillegg må alle forhistoriske hindringer fjernes fra lovverket slik at pensjonerte sykepleiere kan jobbe for normal lønn uten å miste tidligere oppspart pensjon.
Siv
,Som spesialsykepleier med over 20 års ansiennitet, ble forrige lønnsoppgjør en stor skuffelse. Håper virkelig at vi blir forhandlet for i årets lønnsoppgjør.
Anita
,Få opp Helge-kveld/natt tilleggene i kommunene, til samme nivå som på sykehusene. De såkalte tilleggene for ubekvem arbeidstid, er vel like ubekvem for alle, uavhengig av hvor man arbeider.
Malin
,Jobber selv i kommunen. Flere og flere oppgaver og større og større ansvar. Kan stå mye alene i krevende situasjoner. Likevel får vi ikke økt grunnbemanning og heller ikke økt lønn.
Terje Sødring Wadahl
,Ja det er en sykepleie mangel innen speialisthelsetjenesten, kommunehelsetjenesten samt andt etater som er avhengige av sykepleiere.
Dette er ikke noe nytt, ALLE er klar over dette og hva skjer - fantastiske INGEN TING!!!
Hvorfor er det slik? Hvorfor godtar vi at Stat og kommune nekter å gjøre noe med dette? Alle vet jo om ett område som vil ha effekt - LØNN! Men dette nekter de og ta inn over seg…
Hva er det som gjør at Legeforeningen sitter med all makt og NSF står med lua i hånden?? Det er forkastelig og se hvor mye makt Legeforeningen sitter med vs NSF - og det i 2025…
Lykke til - men etter mange år så er jeg dessverre ikke noen optimist. Legeforeningen dikterer Legenes krav og får det igjennom - NSF not so mutch….
Linda
,I min kommune dreier de nå fokus bort fra sykepleiere, dette pga at det blir for få sykepleiere og da må vi ha flere ufaglærte. Dessverre gjør dette fokuset at man føler seg lite verdsatt og vår kompetanse blir ikke sett som viktig for pasientsikkerhet og å levere lovpålagte tjenester. Ikke rart sykepleierne rømmer fra kommunen når vi ikke blir verdsatt på noe som helst måte.. Økt lønn er vel og bra, men jeg er redd det ikke er nok for å mot ikke masseflukt fra kommunen som arbeidsgiver.
Sykepleier
,Det er altfor lett å få NSF til å gi labb og rulle rundt. Vi kommer aldri til å få en god hevelse i lønn uten noen som tør å stille hardere mot hardt. Samtlige spl burde si opp samtidig med to krav: 1. Alle som sa opp stillingen får den tilbake etterpå. 2. Grunnlønnen må heves betraktelig, så mye at den dekker opp for siste 25 år med for lav vekst.