Kommunen økte sykepleierlønna med 200 000 – nå strømmer søknadene inn
Røyrvik kommune har fått 40 søknader på tre sykepleierstillinger etter at kommunen økte sykepleierlønna til 830 000 kroner i året.
Røyrvik omsorgssenter skal ansette både sykepleiere, helsefagarbeidere/hjelpepleiere og pleieassistenter. Etter at kommunestyret vedtok å øke lønnen med 200 000 kroner for sykepleiere og 100 000 for helsefagarbeidere, har det kommet inn mange søknader på de ledige stillingene:
- 40 søkere på tre sykepleierstillinger
- Åtte søkere på helsefagarbeider- og hjelpepleierstillingene
- Sju søkere på pleieassistentstillingene
– Veldig fornøyd
Kommunen har vært vant til å få null søkere på sykepleierstillinger.
– Vi er veldig fornøyd med å få så mange søkere, og det betyr at det kan være mulig for kommunen å ansette alle de vakante stillingene vi har per i dag, skriver Milda Alice Svestad, kommunalsjef for oppvekst og helse i Røyrvik kommune, i en e-post til Sykepleien.
– Hva er planen videre nå?
– Kommunen har som mål å innkalle til intervju i løpet av kommende uke og tilby stillingene innen 13. desember, svarer Svestad.
Håper på mer stabilitet
Målet med lønnsøkningen har vært å rekruttere flere til faste stillinger og spare penger på vikarbyråbruk. Innleie av sykepleiere har kostet kommunen 1,6 millioner per ansatt årlig.
– Det blir en jobb å gå gjennom alle søknadene for å finne de rette. Jeg håper vi får mer stabilitet i helsesektoren hos oss – og gjerne noen som også flytter til den flotte bygda vår, skriver Røyrvik-ordfører Kennet Tømmermo-Reitan i en sms.
Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund (NSF) mener andre kommuner har noe å lære av Røyrvik.
– Dette er veldig bra. Selvsagt virker lønn, og klarere svar enn dette kan ikke arbeidsgiverne få, sier hun.
KS: – Ikke en utfordring kommunene kan rekruttere seg ut av
Hege Mygland, avdelingsdirektør for forhandling i KS, sier det er forståelig at kommuner tilbyr lønn eller andre ordninger for å rekruttere og beholde nødvendig kompetanse. Samtidig er KS enig med kommunene som ikke ønsker å bidra til lønnsspiraler som gir «en alles kamp mot alle», fremholder hun.
– Dette er heller ikke en utfordring kommunene kan rekruttere seg ut av, fordi det rett og slett vil bli færre i yrkesaktiv alder, skriver Mygland i en e-post til Sykepleien.
Hennes løsning er gode arbeidstidsordninger som kan gi mer heltid og bidra til at flere står lenger i jobb, mindre sykefravær, mer inkludering i arbeidslivet og en gjennomgang av hvem som gjør hva.
– Bedre oppgavedeling gjør at for eksempel sykepleiere kan få jobbe med sine spesialiserte oppgaver, sier Mygland.
1 Kommentarer
Anders Magnussen
,Jeg syns det er merkelig at hun for KS forsøker å snakke ned dette. Det er jo helt tydelig at dette fungerer. Lønn er som regel den utslagsgivende faktoren. Disse andre velferdstilbudene som hun fra KS foreslår er jo bare plaster på ett gigantisk sår. Vi ønsker mer lønn, da lønna som regel aldri står til ansvarsområdet vårt. Å tenke at man bare skal se på arbeidstid og heltid osv er ideer de har forsøkt seg på i årevis, som generelt ikke fungerer. Vi står i for tunge oppgaver, og får altfor dårlig betalt i forhold til hva som forventes. Hadde man tjent 800 tusen så hadde jeg aldri tenkt "Dette er det ikke verdt".