fbpx «Trine» fikk begrenset autorisasjon: – Livet er blitt et marerittaktig limbo Hopp til hovedinnhold

«Trine» fikk begrenset autorisasjon: – Livet er blitt et marerittaktig limbo

Bilde av kvinnelig silhuett

Hvert år mister et titalls sykepleiere autorisasjonen. Noen får den også begrenset. Det er mulig å klage, men hjelper det?

Statens helsepersonellnemnd behandlet 252 klagesaker i 2024, ifølge årsrapporten. 174 saker gjaldt klage på søknad om lisens, autorisasjon og spesialistgodkjenning. Det er områder som ligger under Helsedirektoratet.

78 saker gjaldt klage på administrative reaksjoner, som for eksempel tap av autorisasjon. Disse sakene ligger inn under Helsetilsynet.

31 sykepleiere mistet autorisasjonen

Tall fra Helsetilsynet viser at 31 sykepleiere mistet autorisasjonen sin i fjor. Åtte fikk begrensninger. Direktør i Helsetilsynet, Sjur Lehmann, sa i et intervju med Sykepleien at det ikke er overraskende at det er sykepleierne som topper denne statistikken.

– Sykepleiere er gjennom sin jobb utsatt for mye stress. De har uregelmessig arbeidstid, som kan føre til søvnproblemer. I tillegg kan det å jobbe med mennesker være emosjonelt krevende, sier han og minner om at det bak hvert eneste tall finnes en trist skjebne.

I tabellen under kommer det tydelig frem at det er få saker det klages på som får medhold i klagenemnda.

– Livet er blitt et mareritt

Sykepleien har snakket med «Trine». For fem år siden ble livet hennes snudd på hodet. En varslersak førte til at Helsetilsynet begrenset autorisasjonen hennes.

– Jeg elsker jobben min som sykepleier, så jeg kunne ikke tro at dette skjedde med meg, forteller hun.

«Trine» klaget på vedtaket, først til Statsforvalteren, så til Helsetilsynet og i siste instans til Helseklage (Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten). 

I likhet med de fleste som klager, vant hun ikke frem.

– Livet mitt er ødelagt, økonomien er ødelagt – å lese det som skrives om meg i sakspapirene er helt forferdelig. Hvis jeg er et så grusom menneske som de beskriver, burde jeg være låst inne et sted, sier hun gråtkvalt.

Det verste for henne har vært den lange saksbehandlingstiden. 

– Du lever i et marerittaktig limbo, sier hun.

Vil at systemet endres

– Hva bør endres, mener du?

– For det første må saksbehandlingstiden ned. Det er umenneskelig å la mennesker leve i uvisse om hva som skjer med deres levebrød i årevis. For det andre er det spesielt at i anklagene mot meg, er det ikke anklager som har bevisbyrden, men jeg. De snur opp ned på normal rettspraksis, sier «Trine».

Hun skulle også sett at det var mulig å overvære sin egen sak i klagenemnda når de behandler den.

– Det føles spesielt at mennesker som har så stor makt ikke engang snakker med de som berøres av deres vedtak. Dette systemet er overmodent for endring. Jeg er langt fra den eneste som har fått livet ødelagt.

Kan gå rettens vei

Saker som er avgjort i klagenemnda kan ikke påklages. Det betyr at hvis du mener avgjørelsen er feil, må du ta saken inn for domstolene. Ifølge Helseklages årsrapport, er det noen som velger å gjøre det. 

Under ser du oversikten over saker som ved utgangen av 2024 var i rettssystemet.

Ankesaker som ved utgangen av 2024 ventet på behandling i lagmannsretten: 

• En lege mistet retten til å rekvirere vanedannende legemidler. Statens helsepersonellnemnd ble frifunnet i tingretten i 2023. Saksøkeren anket til lagmannsretten. Hovedforhandling ble gjennomført i januar 2025. 

• En lege fikk avslag på søknaden om ny autorisasjon. Staten ble frifunnet i tingretten i 2024. Saksøkeren har anket dommen. Hovedforhandling ble gjennomført i februar 2025. 

• Saken gjaldt et krav om dekning av sakskostnader etter vedtak fra Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten. Staten ble frifunnet i tingretten. Saksøkeren har anket saken inn for lagmannsretten. Hovedforhandling i Borgarting lagmannsrett våren 2025. 

• En lege som mistet autorisasjonen, fikk avslag på søknaden om ny begrenset autorisasjon som lege. Staten fikk medhold, og helsepersonellnemndas vedtak ble oppretthold. Dommen er anket. Lagmannsretten skal behandle anken i løpet av 2025.

Tingrettssaker som ved utgangen av 2024 ventet på behandling i tingretten: 

• To saker gjelder tilbakekall av autorisasjon som lege. 

• En sak gjelder begrensninger i autorisasjon som ambulansepersonell. 

• En sak gjelder tilbakekall av autorisasjon som fysioterapeut. 

• To saker gjelder begrensninger i autorisasjon som lege. 

• To saker gjelder søknad om ny begrenset autorisasjon som lege etter å ha tapt autorisasjon tidligere. 

Saker som er midlertidig stanset: 

• Saken gjelder et krav om at et vedtak om begrensninger i autorisasjonen som lege skal kjennes ugyldig. Saken er stanset etter begjæring fra saksøkeren. 

• Saken gjelder et krav om at et vedtak om tilbakekreving av refusjoner fra lege skal kjennes ugyldig. Saken er stanset etter avtale mellom partene.

6 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Anders Magnussen

Sykepleier
2 days 16 hours siden

Jeg syns selvfølgelig at saksbehandlingstiden burde være redusert for noe sånt som dette. Men det jeg reagerer på er at i denne artikkelen så beskrives ikke på noen måte hva "Trine" mistet lisensen for. Men hun får si at livet hennes har blitt ødelagt, med hentydninger til at det er saksbehandlingstiden som gjør det. Er det ikke den originale saken, nærmere hennes påståtte handlinger som har gjort det? Saksbehandling er en ting, men mange som mister lisensen gjør det av en veldig god grunn.

Ida

2 days 16 hours siden

Det høres jo helt utrolig ut at bevisbyrden ligger på den som er klaget inn. Hvis man får klage som student at man ikke passer, så blir man kalt inn i møter. Her virker det ikke som at personen er pratet med en gang. Hvis man misliker noen, så kan man altså starte en rykteflom på jobb så flere misliker personen og skrive forferdelige ting. Så er det ikke noen nøytrale som går igjennom før det treffes en beslutning om autorisasjonen fra fremmede personen aldri har møtt. Dette høres så utrolig vondt ut. Så fælt. Er i sjokk!

Marcela

Spesialsykepleier
2 days 11 hours siden

Anklagelser i helsesektor er i mange tilfeller personlige usympati rettet mot en person som noen liker ikke. Folk som skriver disse anklagelsene er ikke fornøyde med seg selv, så de lager trøblete handlinger mot den andre. Det er trist at fryktkultur er dypt satt i system og ingen vil gjøre noe som helst med det! Trist er det hvis de går utover en person som kan ikke beskytte seg i mot disse ondskapfulle personer.

Marcela

Spesialsykepleier
2 days 11 hours siden

Anklagelser i helsesektor er i mange tilfeller personlige usympati rettet mot en person som noen liker ikke. Folk som skriver disse anklagelsene er ikke fornøyde med seg selv, så de lager trøblete handlinger mot den andre. Det er trist at fryktkultur er dypt satt i system og ingen vil gjøre noe som helst med det! Trist er det hvis de går utover en person som kan ikke beskytte seg i mot disse ondskapfulle personer.

Michael

Sykepleier
1 day 12 hours siden

Jeg synes at i utgangspunktet en skal ikke kommentere noe som helst før man vet detaljer rundt saken. Men jeg er veldig enig med deg Marcella at frykt/gjeng kultur dannet av noen eldre sykepleiere uansett hvilken avdeling det gjelder er veldig skadelig på sikt når det gjelder dynamikk og arbeidsmiljø.

Anne

pensjonist
2 days 9 hours siden

Det er ikke omtalt i kommentarer ovenfor at rykteflommer ofte skyldes misunnelse. Denne type maktmisbruk bør virkelig tas tak i! Dersom en ønsker å forsyne seg fra et medisinskap som sykepleier eller lege, er det jo fritt frem å velge et offer å skylde på, bare det er en som er stille og beskjeden, men samtidig er flink og får til for mye i livet, så mange er misunnelig. Ingen bryr seg når ledere velger seg offer. Hvordan skal en kunne anbefale noen å bli sykepleier? Ja, jeg sitter med erfaringer om denne type overgrep.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse