fbpx Vinter gir tørre sykepleierhender Hopp til hovedinnhold

Vinter gir tørre sykepleierhender

Du opplever kanskje at hendene skriker etter fuktighet når arbeidsdagen er slutt?

Hver dag fornyer huden seg, og skaper selv balanse mellom fuktighetsgrad og elastisitet. For å beholde elastisiteten i overhuden må hendene tilføres fuktighet hvis de blir tørre.

I sykepleieyrke har håndhygiene høy prioritet. Hendene vaskes og sprites mange ganger om dagen. Noen bruker latekshansker eller papirhåndklær av dårlig kvalitet. Alt dette kan tørke ut huden.

Forebygging er det aller viktigste.
Kristine Kirkeby Fuskeland

Mange sykepleiere kan slite ekstra med tørre hender i vinterhalvåret. En kombinasjon av den kalde vinterluften og tørt inneklima er noe av årsaken. Det naturlige fettlaget i huden skades, eller tynnes ut, og huden blir tørr og utsatt for eksem.

Hudens oppbygging

Huden er bygd opp av tre lag. Epidermis (overhuden), dermis (lærhuden) og subcutis, (underhuden). I tillegg finnes kjertelstrukturer, blodkar, nervefibre og spesialiserte føleorganer. Ved lav luftfuktighet minsker andelen vann i hornlaget i hudens epidermis, også kaldt overhuden. Et fuktighetsnivå under 10 prosent gir direkte symptomer i form av tørrhet og sprekkdannelse. Sprekkdannelsen fører til en inflammasjon og derav utvikling av eksem.


Motvirke tørrhet

På Poliklinikk for hudsykdommer, Rikshospitalet, jobber Kristine Kirkeby Fuskeland som undervisningssykepleier. Hun er også leder for NSFs faggruppe for sykepleiere i dermatologi og venerologi. Dette er en landsdekkende faggruppe for sykepleiere som arbeider med eller interesserer seg for hud.

Hudpoliklinikken gir blant annet legekonsultasjoner, lysbehandling, sårbehandling, badebehandling og PDT-behandling.

Rent vann fjerner også mye av fettlaget, konstaterer Kirkeby Fuskeland.

Hun kommer med følgende råd:

 • Smør alltid hender etter håndvask
 • Smør hendene etter endt arbeidsdag
 • Bruk barrierekrem. Kremen tilfører huden fuktighet og legger seg som en beskyttende hinne på huden.
 • Om kvelden kan hendene smøres godt inn med fet fuktighetskrem. Ta på tørre bomullshansker eller ta på et par våte bomullshansker under de tørre. Bruk av fuktige hansker eller bandasjer kalles «våtbandasjer» eller «wet wraps».
 • Bruk temperert vann, ikke for varmt og ikke for kaldt. Varmt eller kaldt vann kan føre til økt blodsirkulasjon og derav gi økt kløe.
 • Bruk votter eller hansker ute i vinterhalvåret
   

Heller fet krem enn salve

Kirkeby Fuskeland forklarer at fuktighetskremer kan deles inn i fire grupper etter mengde innhold av vann.

 • Lotion, mest vann
 • Krem
 • Fet krem
 • Salve (inneholder ikke vann). Hun anbefaler ikke salve ved eksemplager fordi den kan bli for tett, og dette kan gi økt irritasjon og kløe.

Er man svært tørr og har sprekkdannelser i huden, kan det å smøre seg med fuktighetskrem eller medisinsk krem føre til svie. Noen fuktighetskremer inneholder karbamid som også kan gi svie ved påføring. Karbamid øker hudens vannbindende evne, men disse kremene tilsettes melkesyre for å hindre nedbrytning av karbamid til ammoniakk. Melkesyren vil gi svie i åpne sår eller sprekker. Karbamid er i seg selv et svært godt fuktighetsbevarende middel, men har man sprekkdannelser eller det er barn som skal smøres, anbefales kremer med andre fuktighetsbevarende komponenter, for eksempel kremer med glyserol.

Eksemutbrudd

Noen sykepleiere utvikler eksem eller irritativ kontakteksem (kontaktdermatitt). Dette fremkalles som regel av ytre faktorer. Har man i tillegg en atopisk hud, kan man lettere være utsatt for å utvikle allergier og kontakteksem. Ifølge Folkehelseinstituttets smittevernveileder 2016 oppgir 25–55 prosent av sykepleiere å ha hudreaksjoner relatert til håndhygiene, og opptil 85 prosent å ha hatt hudsymptomer knyttet til håndhygiene i løpet av yrkeslivet.

Symptomene utløses av irritative stoffer og kjemikalier som såpe, vann, oljer, alkohol, planteekstrakter, fargestoffer eller andre lokalirriterende stoffer. Dette kan gi fra mildt til alvorlige utslag på hendene. De blir røde, det svir, klør og noen får vesikler. Eksemet opptrer ofte først på den tynne huden på håndryggen og mellom fingrene. For å stoppe alvorlige utbrudd brukes ofte kortisonbehandling.

Kirkeby Fuskeland gir følgende råd for å motvirke eksem:

 • Bruke en kortisonkrem foreskrevet av lege
 • Bruk alltid fuktighetskrem etter at kortisonkrem eller annen medisinsk krem har trukket inn i huden. Smør med fuktighetskrem, gjerne flere ganger daglig.
 • Sov med bomullshansker om natten etter at en fet fuktighetskrem er smurt godt inn i huden.
 • Lysbehandling med smalspektret UVB (TL-01) kan være aktuelt ved behandlingsresistent håndeksem
   

Mengde krem og lengde på behandling

Det finnes mange forskjellige kortisonpreparater, og alle er inndelt i fire ulike styrker kortison. Hydrokortison, som er den svakeste, får du kjøpt reseptfritt på apoteket, mens de andre tre er reseptbelagte. For at behandlingen skal virke, er det viktig å bruke kortison på riktig måte.

Smør et «tynt» lag med krem: Fra tuben sprutes ut en stripe som dekker ytterste ledd på pekefinger. Denne mengden fordeles på et areal med utslett tilsvarende begge håndflater. Legen foreskriver hvor ofte en skal smøre kortisonpreparatet. Behandlingen trappes sakte ned. Ikke slutt brått med kremen. Da vil utslettet blusse opp igjen. Følg legens nedtrappingsplan. Fuktighetskrem brukes i tillegg. Hud som ikke er veldig tørr, opptar lettere medisinsk krem og fuktighetskrem. Det anbefales derfor å smøre medisinske kremer og fuktighetskremer rett etter dusj eller bad.

 

Sant eller usant

Det fins en myte om tilførsel av fuktighetskrem: Hvis du smører deg med fuktighetskrem, ødelegger du hudens naturlige fettlag og produksjon av fett.

– Det er usant, sier Kirkeby Fuskeland.

Er man tørr i huden, vil bruk av fuktighetskrem ikke gjøre huden tørrere. Huden har i dette tilfellet behov for fuktighetsbevarende behandling og vil dermed bare opprette en normal fuktighetsbalanse ved å få tilført fuktighet og fett.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse