fbpx Nokut: – Vi vet at mange sykepleierstudenter er nervøse Hopp til hovedinnhold

Nokut: – Vi vet at mange sykepleierstudenter er nervøse

Bildet viser Helen Bråten

Skippertaksrådet fra Nokuts Helen Bråten til nervøse sykepleierstudenter før onsdagens anatomieksamen er enkel og greit: – Sørg for nok søvn og gå igjennom læringsmålene!

Seniorrådgiver i avdeling for evaluering og analyse i Nokut, Helen Bråten, er i tillegg prosjektleder for nasjonal eksamen. Hun er fullt klar over at sykepleierstudenter over hele landet er spent på hva som kommer av oppgaver på onsdag.

– Er alt klart?

– Ja. Vi og eksamenskontorene rundt om i landet er klare, sier Bråten.

Lett å rekruttere eksperter

Det er også Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) som velger hvem som får den spennende jobben med å sitte i faggruppen som lager oppgavene, og referansegruppen som kvalitetssikrer oppgavene.

– Hvordan velger dere ut de som skal sitte i gruppene?

– Det er viktig med god forankring og representasjon fra universitetene og høgskolene som tilbyr sykepleierutdanningen. 

 

 

Nokut leter etter faglærere med lang erfaring og som er eksperter på sine områder til faggruppen. 

– Vi ber også institusjonene selv om å melde inn personer de mener kan gjøre en god jobb. I tillegg er det viktig at gruppen har en samlet god kompetanseprofil samtidig som vi også sikrer en geografisk spredt sammensetning. Hvordan undervisningen foregår, varierer fra studiested til studiested, forteller hun.

Bråten sier de stort sett får ja fra alle de spør om å sitte i faggruppen og i referansegruppen.

– Det utvikles et nasjonalt nettverk gjennom disse gruppene. Ekspertene får utvidet sitt kollegium og kan diskutere og utveksle erfaringer nasjonalt. Jeg tror det også er en av grunnen til at det er lett å rekruttere fagekspertene, sier hun.

 

 

Studentene får også si sitt

For referansegruppen gjør de litt det samme. I tillegg har de to studentrepresentanter som NSF Student melder inn.

– Det er også viktig at studentenes blikk på oppgavene trekkes frem under utarbeidelsen.

I tillegg til disse jobber Nokut også med test-eksperter og over 100 sensorer.

– Det er store og brede faglige nettverk involvert i en nasjonal eksamen, sier Bråten.

Du kan se hvem som sitter i referansegruppen lenger nede i saken.

Karakterkrav og resultater

Nokut har opp igjennom årene gjort noen analyser av resultatene. Høy strykprosent har vært et tema i mange år, men det er store forskjeller mellom studiestedene.

– Det gir grunnlag for erfaringsutveksling og læring på tvers av studiesteder. Slik er nasjonal eksamen en arena for samarbeid og utvikling. Hva gjør de studiestedene som har lav strykprosent, kontra de med høy? Hvilke faktorer ved studentene selv spiller en rolle? Men jeg vil legge til at utfordringene knyttet til AFB (anatomi, fysiologi og biokjemi) og at studentene finner emnet krevende ser vi også i internasjonal forskning. De norske resultatene skiller seg ikke ut internasjonalt, sier hun.

I analysene som er gjort, er det likevel noen faktorer som ser ut til å spille en rolle for strykprosenten.

– Studenter med gode karakterer i realfag fra videregående, gjør det bedre enn de med lavt karaktersnitt fra videregående, sier hun.

Da karakterkrav om 3 i matte og norsk ble innført i 2019, mente mange at dette ville føre til at flere klarte å gjennomføre studiet. I høst fjernet mange skoler karakterkravet for å få fylt opp ledige plasser.

– Vil det ha noe å si for resultatene som kommer i januar?

– Det er vi spente på. Det kan jo tenkes at selv om noen flere har dårligere karakterer fra videregående skole, så kan motivasjonen være høy og dermed kompensere for det. Men, dette er bare spekulasjoner. Vi kommer til å følge opp dette med analyser, sier Bråten.

– Lykke til

Under pandemien, var det en god del som klaget på at eksamenen var for vanskelig.

– Får dere fremdeles mange slike klager?

– Det har sunket betraktelig. Det er jo bra. Jeg tror studentene nå er bedre forberedt på eksamensmodellen, så det er blitt stille på klagefronten.

Men at anatomieksamen engasjerer, det bekrefter Bråten.

– Vi får henvendelser fra både tanter, onkler, rektorer og andre som engasjerer seg i utdanningen til sine. Det er bra. Jeg håper studentene lykkes på årets eksamen, sier hun.

– Har du noen skippertaksråd?

Bråten tenker litt.

– Å lese jevnt og trutt er litt for sent å komme med. Men å sove godt, ta pauser og bruke læringsutbyttebeskrivelsene for en avsjekk kan være nyttig, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse