fbpx Kommunen gir sykepleiere 830 000 i lønn – KS frykter «lønnsspiral» Hopp til hovedinnhold

Kommunen gir sykepleiere 830 000 i lønn – KS frykter «lønnsspiral»

Bilde av Hege Mygland og Kenneth Grip

KS er skeptisk til Røyrvik kommunes nye lønnsmodell, som går ut på å rekruttere sykepleiere fra vikarbyråene.

Trønderkommunen gir sykepleiere 200 000 mer i lønn i et prøveprosjekt over tre år. Gjennomsnittslønnen havner på rundt 830 000 kroner etter vedtaket i kommunestyret tidligere denne måneden.

Lønnsløftet skal løse rekrutteringsproblemene for kommunen, som går mot et stort underskudd. Kommunen har funnet ut at innleide sykepleiere fra vikarbyråer koster dem altfor mye – 28 millioner kroner så langt i år. 

Redd effekten blir kortsiktig

KS kan styre sin begeistring for lønnsveksten i Røyrvik.

– Det er lett å forstå at en distriktskommune bruker lønn for å trekke til seg ansatte, og jeg håper de lykkes. Men jeg er redd for at det gir en kortsiktig positiv effekt for kommunen, og at de legger opp til en lønnsspiral både internt og eksternt, sa avdelingsdirektør Hege Mygland i Politisk kvarter på NRK 2. oktober.

Mygland sier KS har beregnet at et liknende lønnsløft for alle helsefagarbeidere og helsearbeidere med treårig utdanning vil innebære at alle andre kommuneansatte må redusere sin lønn med 100 000 kroner – for at ikke rammen for frontfaget skal sprenges. 

Ordføreren avviser kritikken

Ordfører Kennet Tømmermo Reitan i Røyrvik sier kommunen skal evaluere den nye lønnsordningen hvert halvår den neste treårsperioden.

– Det er et kortsiktig perspektiv på dette, og vi har på ingen måte planlagt at dette skal starte en lønnsspiral, verken internt eller opp mot nabokommuner. Realiteten er at vi sparer 400 000 per årsverk, kontra å leie inn fra bemanningsbyrå i den størrelsesorden vi gjør i dag, skriver han i en SMS til Sykepleien. 

– Dette handler om verdighet for våre brukere, våre ansatte og innbyggere generelt i tjenestene vi leverer på helse, legger ordføreren til.

Han understreker at alle kommuner kjemper om den samme kompetansen, og at sykepleiermangelen er stor. Det synes i distriktskommunene først, sier Reitan, som mener Røyrvik peker retning for andre kommuner.

– Vi må løse situasjonen per i dag og i tiden fremover, og jeg er optimistisk på at vi kommer langt på vei med dette tiltaket, samtidig som vi skal gjøre flere tiltak for å styrke arbeidsmiljøet, effektivisere tjenesteproduksjonen og sørge for gode, forsvarlige tjenester til våre innbyggere.

NSF: – I så fall en ny tilnærming fra KS

Kenneth Sandmo Grip, som er fylkesleder for Norsk Sykepleierforbund (NSF) i Trøndelag, sier han ikke forstår KS' motstand mot å spare 400 000 kroner per årsverk.

– Alternativet er at KS og Mygland synes det er uproblematisk at vikarbyråer tjener massivt på offentlige arbeidsgivere og skattepengene til våre innbyggere. Det er i så fall en oppsiktsvekkende og ny tilnærming fra det som er organisasjonen for alle norske kommuner, skriver Grip i en SMS til Sykepleien. 

Han mener KS' regnestykke viser at NSF og KS er enige i om at «praktiseringen av frontfagsmodellen ikke evner å ta høyde for rekrutteringsutfordringene i offentlig sektor».

KS: Ikke overførbart til hele kommunesektoren

KS-direktør Hege Mygland svarer at KS' regneeksempel bare er en illustrasjon.

– Poenget er å vise at et slikt lønnsløft til helsepersonell i en liten kommune som Røyrvik ikke kan overføres til hele kommunesektoren. I sentrale tarifforhandlinger i kommunesektoren er det én kake som skal fordeles, skriver hun i en e-post til Sykepleien. 

De kommende årene blir det knapphet på arbeidskraft i Norge, samtidig som vi får dobbelt så mange eldre over 80 år, legger hun til.

– Denne arbeidskraftutfordringen kan verken kommunene eller andre bemanne eller betale seg ut av. Det vil rett og slett ikke være nok arbeidskraft, skriver Mygland.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse