Helt slutt på innleie av vikarer fra byråer på intensiven i Vestfold
De siste ti årene har intensiven på Sykehuset i Vestfold brukt 70 millioner på innleie av sykepleiervikarer. I år har de ikke brukt en krone.
– Vi brukte mange vikarer, hadde mye overtid og mange brudd på arbeidsmiljøloven. Slik kunne vi ikke fortsette, forteller seksjonsleder Anita Skau Christophersen i en artikkel på hjemmesidene til Sykehuset i Vestfold (SiV).
Intensivseksjonen har i flere år leid inn vikarer fra eksterne byråer for å sikre forsvarlig bemanning. Christophersen mener seksjonen har brukt over 70 millioner kroner de siste ti årene.
Den nasjonale satsingen på intensivberedskap etter pandemien førte til at SiV gikk fra fem intensivsenger på ukedager (fire i helgene) til seks intensivsenger døgnet rundt.
– Det ble veldig synlig under pandemien at vi måtte arbeide annerledes. Ved å bemanne opp til en sjette intensivseng har SiV nå fått en mer robust intensivseksjon med en høyere grunnbemanning, forteller foretakstillitsvalgt Ann Helén Kværne fra Norsk Sykepleierforbund (NSF).
Hun har hele tiden vært orientert om hvordan intensivseksjonen har jobbet for å redusere innleie.
Løsningen er utdanningsstillinger
Seksjonsleder har sammen med lokal tillitsvalgt og verneombud sett på hvordan de bedre kunne organisere bruk av sykepleieressurser, vaktplaner, ferieavvikling og utdanning av intensivsykepleiere.
– I samarbeid med HR-utdanning har vi de siste årene økt antall utdanningsstillinger i tråd med beregninger og behov.
Rekrutteringsprosessen og utdanningsløpet er et samarbeid mellom intensivseksjonen og overvåkningsposten.
Nyutdannede intensivsykepleierne får tre års bindingstid, halvannet år ved hver seksjon.
– Vaktbelastningen ved våre seksjoner er blant de høyeste på SiV, likevel velger intensivsykepleierne å bli. Det er fordi vi kontinuerlig arbeider med organisering, arbeidstidsplanlegging, fagutvikling og arbeidsmiljø. Vi har mange ansatte som har jobbet 30–40 år, sier seksjonslederen.
Gjennomsnittsalderen er 44 år, og seksjonen har intensivsykepleiere i alle faser av livet.
Turnusplanlegging og lange vakter
Turnus løses ved å gi de ansatte reell påvirkning på arbeidstiden. De har ansatte som går lange vakter, jobber flere netter, midtvakter og egne løsninger for dem som har barn i barnehagen.
Ferieavvikling blir gjennomført ved å gjøre en risikoanalyse. Her deltar ledelsen, anestesilege, tillitsvalgte og verneombudet.
Løsningen er en todeling. De ansatte sikres to uker ferie i juli med mulighet for fire uker. En løsning var å flytte vakter fra ukedager inn i helg for dem som vil ta ut fire uker.
– Intensivseksjonen har en leder som tenker fremover, ser muligheter for å utvikle faget og er opptatt av et tverrfaglig godt samarbeid, selvsagt også med tillitsvalgte og verneombud. Det samarbeidet er utrolig nyttig og gir også rom for å prøve ut nye tiltak, fortsetter foretakstillitsvalgte Kværne.
Mye å lære av Vestfold
Administrerende direktør Terje Rootwelt i Helse Sør-Øst kommenterer saken slik på sykehusets hjemmeside:
– Det viser hvor viktig det er å satse på egne ansatte. Resultatene fra Sykehuset i Vestfold blir lagt merke til. De bør inspirere flere til å finne gode løsninger for å redusere bruken av innleie og styrke kompetanse og kapasitet på intensivområdet. Det er mye å lære av det arbeidet som er lagt ned ved intensivseksjonen ved Sykehuset i Vestfold de siste årene.
0 Kommentarer