Studie: Sykepleiere i kommunal akutt døgnenhet opplever mer faglig press
– Spesielt aleneansvaret tror jeg mange kjenner seg igjen i, sier distriktssykepleier og forsker.
Samhandlingsreformen har ført til at flere pasienter får behandling i kommunal akutt døgnenhet (KAD) som et alternativ til sykehusinnleggelse. Etter at KAD ble innført i sykehjem i distriktskommuner, har sykepleiere fått nye oppgaver og ansvarsområder.
En ny studie belyser hvilke erfaringer seks sykepleiere i Troms og Finnmark har med KAD. Studien er omtalt i en forskningsartikkel i Sykepleien Forskning.
Dette er funnene
Hva viser så studien?
- Pasienter som legges inn med akutte og komplekse sykdommer, setter sykepleierens evne til å observere, vurdere og handle på prøve.
- Deltakerne har ikke opplevd økt bemanning til tross for at ansvaret er blitt større og tjenesten mer kompleks. Samarbeidet med legevakten kan være utfordrende når legen ikke kan være fysisk til stede i vanskelige pasientsituasjoner. Sykepleierne har dermed fått mer faglig press, spesielt når de har aleneansvaret på kvelds- og nattestid og i helger.
- Alle seks sykepleierne mener det er behov for flere sykepleiere og systematisk kompetanseheving på sykehjemsavdelinger med KAD. Det trengs for at sykepleierne skal oppleve at de sikrer faglig forsvarlighet.
– Ikke helt uventet
– Funnene er ikke helt uventet, sier Hanne Lykkedrang. Hun er distriktssykepleier og saksbehandler for helse- og omsorgstjenester i Balsfjord kommune i Troms. Lykkedrang har gjennomført studien sammen med professor Grete Mehus ved UiT Norges arktiske universitet.
De to har jobbet innenfor feltet distriktsykepleie i lang tid.
– Funnene vil kunne være gjenkjennbare for sykepleiere som arbeider med pasienter innlagt i KAD i distriktskommuner. Spesielt aleneansvaret tror jeg mange kjenner seg igjen i, sier Hanne Lykkedrang.
Hun understreker at til tross for utfordringene er det mange fordeler med KAD-tilbudet.
– Sykepleierne beskriver at KAD bidrar til en spennende og variert arbeidshverdag og fagligutvikling, og at pasientene er fornøyde med å kunne motta behandling lokalt fremfor i sykehus, sier Lykkedrang.
0 Kommentarer