Helsetilsynet: Uforsvarlig håndtering av akutt forverring hos eldre kvinne
Oslo legevakt på Aker sykehus og Kommunal akutt døgnenhet gir ikke ansatte god nok opplæring i rutiner og IKT-systemene, konkluderer Helsetilsynet etter tilsynssak.
Tilsynssaken startet da Oslo kommune varslet Helsetilsynet om en alvorlig hendelse etter at en eldre kvinne ble innlagt i Kommunal akutt døgnenhet (KAD) etter et fall hjemme. Pasienten døde dagen etter innleggelsen på KAD, etter at hun var blitt overflyttet til sykehus.
Håndtering av akutt forverring i pasienters tilstand
Helsetilsynet har i denne saken sett på hvordan Oslo kommune har sikret at tjenester ved Legevakt Aker og KAD er forsvarlige.
I tillegg undersøkte Helsetilsynet om den eldre kvinnen fikk forsvarlig helsehjelp, og om det nå er satt inn gode tiltak for å hindre at slike hendelser skjer igjen.
Helsetilsynet har blant annet sett på:
- Innleggelsesrutiner.
- Opplæring og kompetanse hos helsepersonell.
- Observasjon og oppfølging av pasienter.
- Samhandlingsrutiner.
- Dokumentasjonsrutiner og håndtering av dokumentasjonssystemer.
– Ikke godt nok
Helsetilsynet konkluderer med at Oslo kommune ved Helseetaten samlet sett ikke sikret forsvarlig helsehjelp til pasienter som innlegges i KAD med risiko for akutt forverring.
Helsetilsynet påpeker at det finnes sentrale og relevante retningslinjer som skal sikre forsvarlig helsehjelp til pasienter som legges inn på KAD.
– Virksomheten har imidlertid ikke forsikret seg om at disse er kjent, forstått og blir etterlevd av helsepersonellet som skal følge opp pasientene, skriver Helsetilsynet.
Ansatte har ifølge Helsetilsynet ikke fått god nok opplæring i rutiner og hvordan de skal bruke IKT-systemene som skal sikre at alt skjer forsvarlig, og samtidig sikre at samhandlingen mellom sykepleiere og leger fungerer godt.
Uforsvarlig helsehjelp
Helsetilsynet mener på bakgrunn av dette at den samlede helsehjelpen den eldre kvinnen fikk, ikke var forsvarlig.
Ifølge Helsetilsynet sviktet det på nesten alle områder:
– Det sviktet ved undersøkelse og håndtering av pasienten i ambulansemottaket ved Legevakt Aker og ved overføring av pasienten til KAD. Det forelå videre svikt ved observasjon/overvåkning på sengepost, og ved håndteringen av akutt forverring av pasientens tilstand, skriver Helsetilsynet.
Oslo legevakt og KAD har satt inn tiltak
Oslo kommune har rapportert tilbake til Helsetilsynet om at de allerede har satt inn tiltak for å redusere risikoen for at noe liknende skjer igjen.
– Vi har allikevel bedt om at kommunen redegjør for og sender kopi av relevante dokumenter som understøtter iverksatte tiltak, skriver Helsetilsynet.
I tillegg har tilsynsmyndighetene bedt om en beskrivelse av hvordan de følger med på om tiltakene bidrar til nødvendig og varig justering av praksis.
Legevaktsentralen under lupen
Før kvinnen ble innlagt på KAD, hadde hennes naboer og pårørende flere samtaler med legevaktsentralen i Oslo kommune etter at de først henvendte seg til AMK Oslo.
– Pårørende ga uttrykk for at de mente at legevaktsentralen ikke sørget for at pasienten kom raskt nok til legevakt for undersøkelse og videre oppfølging, skriver Helsetilsynet.
Helsetilsynet gikk derfor også inn og så på denne delen av pasientforløpet.
– Mangelfull sikring av rett kompetanse og opplæring
Kommunikasjonen ved legevaktsentralen pågikk over en periode på et par timer mens det var dialog med naboer, helsefagarbeider og pårørende.
– Det ble i løpet av denne tiden ikke sendt oppdrag til AMK om behov for ambulanse og det var pårørende selv som brakte pasienten til legevakten etter anmodning fra legevaktsentralen, skriver Helsetilsynet.
Konklusjonen fra Helsetilsynet er at Oslo kommunes håndtering av telefonhenvendelser i legevaktsentralen, ikke var forsvarlig.
– Lovbruddene er knyttet til mangelfull sikring av rett kompetanse og opplæring hos helsepersonell som yter helsehjelp på gjeldende område, skriver Helsetilsynet.
Endret 14.50: Rettet opp feil. Sykepleien skrev først at AMK var involvert i tilsynssaken. Det var ikke riktig. Dette er nå rettet opp til Oslo legevakt på Aker sykehus.
0 Kommentarer