Neste pandemi: Ny modell beregner bedre hvor raskt smitten spres
R-tallet beskriver hvor mange personer én enkelt person i gjennomsnitt smitter. Nå har forskere funnet en ny måte å beregne smitteomfanget på.
En av de store utfordringene verden hadde under koronapandemien, var å beregne hvor raskt smitten spredte seg. Beregningene som FHI gjorde, ble kalt R-tallet. Forskningsmagasinet Apollon skriver at forskere har funnet frem til en langt bedre beregningsmetode.
Usikkert R-tall
R-tallet beskriver hvor mange personer én enkelt person i gjennomsnitt smitter. Så lenge R-tallet er mindre enn 1, vil smitten etter hvert dø ut. Hvis R-tallet er høyere, altså større enn 1, vil smitten øke eksponentielt, forklarer Apollon i sin artikkel.
– Hvis R-tallet estimeres for høyt, kan smitteverntiltakene bli for voldsomme. Et for lavt tall er også ille. Men det er ikke enkelt å finne det rette R-tallet når man ikke har noen fasit, poengterer statistiker og forsker Jūratė Šaltytė Benth overfor Apollon. Han er tilknyttet Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo (UiO) og Avdeling for helsetjenesteforskning på Ahus.
Ny og enklere modell
Sammen med Espen Rostrup Nakstad og professor Fred Espen Benth på Matematisk institutt har Jūratė Šaltytė Benth nylig lansert en helt ny, enklere og raskere metode som gjør det mulig å beregne R-tallet med betydelig mindre usikkerhet.
De nye beregningene baserer seg ene og alene på smittetallene. Intet mer.
– Vi bruker en kombinasjon av kjente matematiske og statistiske metoder. Modellen vår viser at R-tallet varierte mindre og var lavere enn det modellen under pandemien viste, forteller Šaltytė Benth og legger til at resultatene stemte bra med den reelle smitten.
Nakstad har stor tro på at den nye modellen kan bli nyttig i kommende pandemier.
– Jo bedre bilde vi har av en pandemi i sanntid, desto lettere er det å vurdere behovene for smitteverntiltak. Og når myndighetene får kunnskap om det reelle R-tallet, kan de avvikle tiltakene raskere. Sånn sett kan denne modellen bidra til en mer effektiv håndtering av pandemier og bidra til at vi raskere kan ta ned tiltak når vi har nådd den ønskede effekten, sier han til Apollon.
0 Kommentarer