fbpx Mental Health Forum: I snitt går kun to prosent av offentlige helseutgifter til psykisk helse Hopp til hovedinnhold

Mental Health Forum: I snitt går kun to prosent av offentlige helseutgifter til psykisk helse

INTERNASJONAL SAMLING: Mentalt Health Forum ble arrangert 9. og 10. oktober i Genève i Sveits. Fra venstre: Hoi Shan Fokeladeh, seniorrådgiver for politiske saker i ICN, Tedros Adhanom Ghebreyesus, sjef for Verdens helseorganisasjon (WHO), Espen Gade Rolland, faggruppeleder i NSF og ICN-representant, og Devora Kestel, direktør ved avdeling for psykisk helse og rus i WHO.

– Bak tall og politiske anbefalinger finner vi mennesker og familier med sterke historier, sier faggruppeleder Espen Gade Rolland i Norsk Sykepleierforbund (NSF), som deltok på Mental Health Forum for International Council of Nurses (ICN).

Verdensdagen for psykisk helse ble markert 10. oktober. Dagen ble også markert under Mental Health Forum hos Verdens helseorganisasjon (WHO) i Genève denne uken. Espen Gade Rolland, faggruppeleder for psykisk helse og rus i NSF, deltok som representant for International Council of Nurses (ICN) og holdt selv et innlegg.

Psykisk helse trenger akutthjelp

– Det var et interessant møte med gode debatter, diskusjoner og innlegg, sier Rolland.

På møtet ble det lagt frem status for hvordan det står til med fagfeltet i et globalt perspektiv.

– Psykisk helse er fortsatt sterkt underfinansiert, og i gjennomsnitt er det bare to prosent av offentlige helseutgifter som går til psykisk helse. Det gjør psykisk helse til et av de mest forsømte områdene innen folkehelse, sier Rolland.

Kostbart med dårlig psykisk helse

Faggruppelederen mener stigma og feilinformasjon rundt psykisk helse bidrar til betydelige økonomiske og sosiale. Han viser til World Economic Forum:

– De anslår at de totale kostnadene for psykiske helsetilstander og relaterte konsekvenser vil stige til 16 billioner dollar globalt innen 2030. Det er i dag mer enn 20 land som fortsetter å kriminalisere selvmord, avskrekke mennesker fra å søke hjelp i et øyeblikk med akutt krise og selvmordsforsøk.

Kritiske områder

Forumet fremhevet følgende kritiske handlingsområder: 

  • integrering av psykiske helsetjenester i primærhelsetjeneste
  • menneskerettigheter, personsentrert og recoveryorienterte tjenester
  • de-institusjonalisering og oppbygging av lokalbaserte tjenester
  • fremme tidlige og koordinerte intervensjoner for å forebygge selvmord
  • støtte psykisk helse på arbeidsplassen

Det handler om mennesker

Selv om Rolland synes det er nyttig med faktainformasjon, er det menneskene han møter, som gjør mest inntrykk på ham.

– Det mest virkningsfulle aspektet av forumet for meg var de store bidragene som ble gitt av mennesker med egenerfaring. De minner oss om at bak tall og politiske anbefalinger ligger mennesker og familier. For meg beriker det disse diskusjonene. 

– Hva sa du til deltakerne i ditt innlegg?

– Jeg anerkjente viktigheten av et slikt globalt forum og la vekt på at sykepleiere er i frontlinjen i helsevesenet, sier han.

Rolland benyttet også anledningen til å presentere funn fra to rapporter som ICN står bak.

– Vår rapport fra 2022, Workforce on mental health nursing, viser at 44 prosent av all psykisk helsehjelp gis av sykepleiere innen psykisk helse, så sammen har vi en stor mulighet til å gi bedre hjelp og omsorg til mennesker med psykiske utfordringer. Det er altså store forskjeller over hele verden, sier han.

Veikart

Rolland brukte også tid på å presentere ICNs helt nye Guidelines on mental health nursing

– Disse retningslinjene fungerer som et veikart for dem som er opptatt av å utøve sykepleie, og har som mål å sette internasjonale standarder for fremragende kvalitet innen psykisk helse. De tar for seg en rekke temaer som er viktige for alle land over hele verden.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse