fbpx Hver femte ansatte foreslås fjernet på samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU Hopp til hovedinnhold

Hver femte ansatte foreslås fjernet på samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU

Bildeviser logoen til NTNU på gressplenen foran den gamle hovedinngangen

På Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie (ISM) ved NTNU er det vedtatt at 20 årsverk må vekk for å få kontroll på budsjettet.

Sykepleien skrev om sparetiltakene på NTNU i slutten av september. Nå har styret ved universitetet gjort vedtak om hvor kuttene skal skje.

Ifølge nettstedet Universitetsavisa skal hver tiende vitenskapelige ansatte fjernes ved Fakultet for medisin og helsevitenskap (MH). Det betyr 48,8 årsverk totalt. 20 av disse er ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie.

Det tilsvarer nær én av fem ansatte ved instituttet, ifølge nettavisen Khrono.

Alle ansatte ved fakultetet er tilbudt sluttavtaler. Søknadsfristen er 25. oktober. Universitetsavisa skriver at det på sikt kan dette medføre oppsigelser. 

Krevende tid

Dekan Siri Forsmo ved fakultet sa følgende ved åpningen av møtet:

– Dette er en krevende tid for alle sammen. Vi har aldri gjort dette før og jeg håper at vi slipper å gjenta det, men slik er tiden vi lever i nå. Det er dårlig økonomi for UH-sektoren og vi må innrette oss deretter.

På spørsmål fra Universitetsavisen om hva som skjer med et fagmiljø når så mange ansatte må gå, svarer hun:

– Det er et veldig stort institutt, med mange ansatte som er finansiert over bevilgningsrammen. Det er rammen som har gått ned, og da er det også der det må kuttes. Så har mange stilt spørsmål om det er mulig for dem å gjennomføre de studieprogrammene de har. Det får vi se, det er mulig at det går an å effektivisere. Dette er et stort institutt, med mange ulike oppgaver.

Håper på naturlig avgang

Det hører med til historien at Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie har mange ansatte som snart runder 70 år, og dermed skal gå av med pensjon. Instituttlederen Solveig Grudt håper de skal unngå oppsigelser.

Målet er at fakultet skal være i økonomisk balanse i 2027, ifølge Universitetsavisa.

– Vi er oppgitte, og fra vårt ståsted virker planene lite bærekraftig på lang sikt. Jeg opplever ikke at folk er redde for jobbene sine, mer en stor bekymring for utdanningene. Opplevelsen er at vi allerede har tatt en del av omstillingen. Andre må også gjøre sin del, sier Toril Knutshaug Solheim, som er universitetslektor ved ISM, til Khrono.

Prodekan Jon Magnussen skriver, ifølge Khrono, i styrepapirene at kuttene ikke er uten risiko. Han mener kuttene på sikt kan få negative samfunnsmessige sider. Det er kvaliteten på utdanningene og forskningen han mener kan bli redusert.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Øyvind

Sykepleier
3 months siden

I media mases det om at sykepleiere må videreutdanne seg og øke kompetansen men så legger man ned videreutdanningene og så klager man over at det ikke er nok spesialsykepleiere etterpå... jeg er 50 år gammel og har vært sykepleier i 17 år. Jeg gidder ikke lenger vurdere å videreutdanne meg. Jeg har bred praktisk kompetanse som jeg får brukt hver dag på jobb. Jeg tjener godt på å la meg forskyve til nattevakter hvor det er økt behov for oss med ekstra erfaring - så for meg er det lite å hente på flere års studier med eviglange teoretiske innleveringer. Arbeidsgiver er dessuten ikke interessert i sykepleiere med videreutdanning der jeg jobber, de trenger folk som har praktisk erfaring i samlebånd-sykepleie og klarer å stå i det over tid. Men det blir færre av oss også...

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse