fbpx Skal du bytte vakt med en kollega? Dette må du passe på Hopp til hovedinnhold

Skal du bytte vakt med en kollega? Dette må du passe på

Klokke på avdeling

Interne vaktbytter er kanskje vanlig, men er det lurt?

Det er ikke alt det går an å planlegge. Uforutsette oppgaver og begivenheter dukker opp uten at det passer inn i vaktplaner og turnuser. Å bytte vakt med en kollega gjøres derfor ofte rundt omkring i helsetjenesten.

Men det er ikke alltid vaktbyttet skjer etter «boka». I en hektisk hverdag kan det hende man «ordner opp» seg imellom.

Så hva er egentlig riktig måte å gjøre det på? 

Sykepleien spør nestleder i Norsk Sykepleierforbund, Kai Øyvind Brenden.

Arbeidsgivers ansvar

– Er det vanlig at sykepleiere bytter vakter seg imellom privat?

– Det forekommer nok en del bytter mellom ansatte. Det sikrer en viss form for fleksibilitet for den enkelte i en hektisk hverdag. En slik fleksibilitet er bra, men må aldri gå på bekostning av pasient og de ansatte. Derfor skal slike bytter mellom kolleger godkjennes av leder, sier Brenden. 

Han legger til at det alltid er arbeidsgiver som skal godkjenne vaktbytter og sørge for at byttet er forsvarlig – både med tanke på den ansatte og pasientbehandlingen. Vaktbytter skal i tillegg være basert på frivillighet.

Vaktbytter må følge loven

Alle vaktbytter må følge arbeidsmiljølovens bestemmelser, særlig når det gjelder hviletid, arbeidstid og overtid. Vaktbytter skal ikke føre til brudd på disse bestemmelsene. 

– Det er primært et lederansvar å godkjenne bytter mellom ansatte, påpeker Brenden.

– Leder skal sikre faglig forsvarlige tjenester og et forsvarlig arbeidsmiljø, og lederne bør til enhver tid ha kontroll på hva slags kompetanse som er på jobb. Så er det viktig at også leder tenker på at ansatte i turnus trenger fleksibilitet, og at det er behov for å bytte vakter innimellom.

Oppleves byråkratisk

For den enkelte kan det å bytte vakter privat være mindre byråkratisk enn å gå til leder og gjøre det formelt. 

– Det er forståelig. Samtidig må leder til enhver tid har oversikt over hvem som er på jobb, og rettspraksis er tydelig på at slike bytter skal godkjennes av leder. Så det eneste ansatte må gjøre dersom de ønsker å bytte vakter, er å forespørre om dette før de legger det inn som bytte, sier han. 

Dersom arbeidsgiver ber en ansatt om å endre vakt eller bytte vakt med avdeling, er imidlertid det å anse som forskjøvet arbeidstid og skal lønnes etter bestemmelser i tariffavtalen.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

AE

PsykSpl
4 weeks siden

Å bytte vakter etter boka, altså med godkjenning ifht hviletid etc, som nevnt over, er bare å glemme. Etter at Sykepleierforbundet av en eller annen vanvittig grunn, signerte avtalen med Vestre Viken HF som kalles KALENDERPLAN, forsvant ALL forutsigbarhet og fleksibilitet rett ut vinduet. Jeg vet for eksempel ikke om jeg kan be inn til juleselskap eller ikke. Det får jeg vite i november. Jeg får heller ikke sagt ifra på min ekstrajobb om jeg kan jobbe på sommeren eller ikke. Min ekstrajobb lager sommerturnusen i mars. Jeg får vite hvordan min sommer ser ut, først siste halvdel av mai.
Skal vi ha noe som ligner LITT kontroll på egen fritid, må vi nok avtale bytter som IKKE er etter boka.
Sykepleierforbundet burde SKAMME SEG for å signere en slik avtale som endrer medlemmenes FRITID på en så gjennomtrengende måte. I det minste burde de ha sent dette ut med en forespørsel til medlemmene først. Et blikk på den avtalen er jo nok til å se og forstå at den er lagd KUN for arbeidsgiver.
Til dere som ikke har kalenderplan: Hold dere langt unna!

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse