fbpx Sykepleierteam, langvakter og oppgavedeling er løsningen i Lørenskog Hopp til hovedinnhold

Sykepleierteam, langvakter og oppgavedeling er løsningen i Lørenskog

Bildet viser Pathmasri som er på hjemmebesøk til en pasient

For få hender utgjør økt risiko for feil. I hjemmetjenesten i Lørenskog har de tatt grep. Sykepleierne skal kun gjøre sykepleieroppgaver, og kompetansen i alle ledd er styrket.

Lørenskog sliter med å få nok sykepleiere og helsefagarbeidere til å utføre alle oppgaver som trengs å gjøres. Dette har de til felles med mange andre kommuner.

Mangel på kompetente sykepleiere og helsefagarbeidere øker risikoen for at noe går galt. 

Alvorlig medisin-feil 

At pasienter får riktig medisin er viktig. Dette er en av sykepleiernes oppgaver, men i en travel hverdag kan det dessverre gjøres feil. I fjor sommer skjedde det som ikke skulle skje: En pasient som bodde hjemme og hadde vedtak om bistand til legemiddelhåndtering, fikk utdelt en multidose som tilhørte en annen pasient. 

Romerikes Blad skrev først om denne saken.Pasienten ble alvorlig syk og innlagt på sykehus og Helsetilsynet ble koplet inn og gjorde tilsyn. 

Gleder seg til sykepleierteam er på plass 

Allerede før denne hendelsen, var kommunen i gang med å ta grep for å demme opp for mangel på fagfolk. 

– Vi har lenge hatt problemer med å få nok søkere til ledige stillinger. Både ansatte, ledelsen og de tillitsvalgte har jobbet en god stund for å finne ut hvordan vi kan organisere oss annerledes slik at vi får utnyttet den kompetansen vi faktisk har, sier NSF tillitsvalgt, Vinusha Pathmasri. 

Bildet viser Pathmasri som jobber i hjemmetjenesten i Lørsenskog

– Hva har dere bestemt dere for å gjøre? 

– Vi skal blant annet opprette sykepleierteam. Det gleder vi oss til. Det er veldig populært og vil forhåpentligvis også gjøre det lettere å rekruttere i fremtiden, sier Pathmasri. 

– Hva er sykepleierteam? 

– I dag har vi fire avdelinger som er delt opp i fagkompetanse og geografiske områder. Med sykepleierteam samler vi sykepleierne i et eget team som skal dekke alle avdelingene. De som jobber i teamet skal kun utføre sykepleieroppgaver. Vi beholder noen sykepleiere lokalt på hver geografisk avdeling inntil videre, men det er helsefagarbeiderne som i størst grad vil være fast på de forskjellige avdelingene, forteller hun. 

Helsefagarbeiderne får nye oppgaver 

Kommunen har brukt tid på å styrke helsefagarbeidernes kompetanse. 

– De har gjennomført forskjellige moduler, blant annet «KlinObs». Dette skal løfte ansattes kompetanse. Det trengs, siden vi ser flere syke med akutte og komplekse sykdomsbilder i kommunehelsetjenesten. På den måten utnytter vi den arbeidskraften vi har på best mulig vis, sier Pathmasri. 

Tjenesten har to instruktører i hver avdeling som sørger for kompetansehevingen. I tillegg skal det også innføres langvakter. 

– Det er helt nødvendig for at turnusen skal gå opp. I tillegg betyr det at vi får flere frihelger. Det er noe vi sykepleiere er veldig glade for. Dette er populært, sier hun. 

Langvaktene blir på 12,5 timer. Når det gjelder hvor mange helger sykepleierne må jobbe, er ikke det helt bestemt enda.

– Men de er på saken med å finne ut av det, sier Pathmasri.

Tror det blir kamp om de nye stillingene 

– Når innføres de nye tiltakene? 

– Vi har lyst ut vakante stillinger som skal settes inn i sykepleierteamet. Forhåpentligvis er alle ledige stillinger dekket og personell på plass innen jul. Oppstart er planlagt fra januar, sier Vinusha Pathmasri.

Hun tror det blir kamp om disse stillingene.

– Å kunne dyrke eget fag og heve sykepleierkompetansen, er noe alle sykepleiere ønsker seg. Så dette er nok stillinger vi får søkere til, spår hun. 

Lagt til et avsnitt med mer informasjon om lengden på langvaktene.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Randi Stavnesli

Helsesykepleier
3 days 18 hours siden

Oppgavefordeling er nok løsningen på sykepleiermangelen.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse