Mange sykepleiere vil jobbe mer
Rundt 6000 sykepleiere har ikke den stillingsprosenten de ønsker. Over halvparten av dem vil ha fulltidsstilling, viser NSFs medlemsundersøkelse for 2024.
Andelen sykepleiere som ikke har den stillingsprosenten de ønsker, har gått fra 12,5 prosent i 2017 til 6,2 prosent i 2024, viser årets medlemsundersøkelse til Norsk Sykepleierforbund (NSF). Med opp mot 100 000 NSF-medlemmer som står i jobb, betyr det rundt 6000 sykepleiere.
Det vil si at antall sykepleiere i uønsket stillingsprosent er halvert.
Over halvparten av de 6,2 prosentene som er misfornøyd med sin stillingsprosent ønsker heltidsstilling. Tre av ti vil jobbe 80–99 prosent.
Mest fornøyd i Oslo
På sykehusene (Spekter-området) er det 5,8 prosent som ikke har den stillingsprosenten de ønsker, mens i kommunene (KS-området) er det 6,4 prosent. I Oslo kommune (som er et eget tariffområde) er det kun 4,4 prosent som er misfornøyde med stillingsprosenten sin, viser undersøkelsen.
86 478 medlemmer av Norsk Sykepleierforbund (NSF) som er nyutdannet eller som står i jobb fikk tilsendt undersøkelsen (ikke studenter eller pensjonister).
16 532 har svart, det er en svarprosent på 19,1 prosent.
– En arbeidskraftreserve
Lill Sverresdatter Larsen, leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF) ser det som en viktig seier at en økende andel får den stillingsprosenten de ønsker og som helsetjenestene trenger.
– Dette har vi jobbet iherdig med i årevis, blant annet gjennom heltidsløftet som er et samarbeid mellom partene, sier hun og fortsetter:
– Likevel er det 6,2 prosent av sykepleierne som ikke har den stillingsprosenten de ønsker. Noen av disse vet vi har heltidsstilling og vil redusere denne på grunn av arbeidsbelastning og ulike utfordringer i privatlivet, som omsorgsoppgaver eller partner som også har ugunstige arbeidstider.
– Men langt de fleste vil ha heltidsstilling eller større stillingsprosent, og her ligger det en arbeidskraftreserve som arbeidsgiveren må ta i bruk, oppfordrer forbundslederen.
Minst en av fem vil ned i stillingsprosent
Opp mot 100 000 NSF-medlemmer er altså i jobb. Dermed er 6,2 prosent rundt 6000 sykepleiere. I tillegg kommer de som ikke er medlemmer av NSF. Det er rundt 122 000 sysselsatte sykepleiere i dag.
Men alle disse vil ikke jobbe mer.
20 prosent av dem som ikke har den stillingsprosenten de ønsker, har heltidsstilling i dag, viser undersøkelsen. En av fem ønsker altså å gå ned i stillingsprosent fra heltid til deltid.
Blant dem som arbeider deltid er det sannsynligvis også noen som vil ned i stillingsprosent, men tallet her mangler i undersøkelsen. NSF har ikke spurt om de som er misfornøyd med stillingsprosenten vil ned eller opp i prosent.
Grunner til ikke å jobbe i full stilling
Undersøkelsen viser at de tre hyppigst oppgitte grunnene for at de som «ikke har den stillingsprosenten de ønsker» ikke vil jobbe i full stilling er:
- Har nattstilling (20 prosent svarer det)
- Belastning som følge av turnusarbeid (17 prosent svarer det)
- For høyt arbeidspress (15 prosent svarer det)
– Et arbeidsgiver- og myndighetsansvar
– Når vi ser hva sykepleierne beskriver i fritekstfeltet så kommer saker som fysisk belastning, psykisk stress, omsorgsoppgaver og tid til familien frem som årsaker til at de «velger» deltid, sier Larsen.
Hun understreker at et arbeidsmiljø som er trygt for ansattes helse, slik at de klarer å stå i fulle stillinger til pensjonsalder, er et arbeidsgiver- og myndighetsansvar.
– Det ansvaret har de i liten grad tatt på vegne av sykepleierne, både historisk og fortsatt i 2024. I dag ser vi et altfor høyt sykefravær i denne sektoren, og sykepleiernes gjennomsnittlige avgangsalder til pensjon er faktisk 58 år. Det er fordi de dessverre blir uføretrygdede.
0 Kommentarer