fbpx Enda et sykehus lar fødende styre smertelindringen: – En revolusjon for fødselsomsorgen Hopp til hovedinnhold

Enda et sykehus lar fødende styre smertelindringen: – En revolusjon for fødselsomsorgen

Helgelandssykehuset blir nå det femte sykehuset i Norge som tilbyr brukerstyrt smertelindring til fødende. 

Epidural som smertelindring har i mange år vært et vanlig alternativ for kvinner under fødsel. Behandlingsformen har imidlertid hatt en del uønskede bivirkninger, som svakere pressetrang, manglende evne til å gå på do, tap av muskelkraft og forlenget fødsel.

Helgelandssykehuset opplyser nå om at de har tatt i bruk en ny type epidural som i stor grad fjerner disse bivirkningene. Det er en type epidural som den fødende selv kan styre.

Fra før har St. Olavs hospital i Trondheim, Sykehuset Østfold Kalnes, Molde sykehus og Ålesund sykehus tatt i bruk behandlingsformen.

– Jeg tror det kommer til å bli en revolusjon for fødselsomsorgen innenfor smertelindring, sier initiativtaker og konstituert overlege i anestesiologi, Kenneth Lauvås, i en nyhetsmelding på Helgelandssykehusets nettsider. 

Selvstyrt

Lauvås forteller at den nye typen smertelindring innebærer en kombinasjon av at epiduralpumpen gir et større volum lavere konsentrert smertelindring, med faste opphold. I tillegg kan den fødende styre sin egen smertelindring ved å gi ekstra smertelindring ved behov. 

Epiduralpumpen setter et stort volum hvert 50. minutt. Det gir god spredning i kroppen, og flere nerver blir påvirket enn med den gamle typen epidural. I tillegg kan den fødende tilføre mindre doser i forhåndsprogrammerte tidsrom.

Når knappen kvinnen holder i hånden, blir grønn, kan hun selv trykke på knappen for å få mer smertelindring. 

Samtidig bevarer hun evnen til blant annet å gå og trykke. Den nye brukerstyrte smertelindringen har også bivirkninger, men i betydelig mindre grad, ifølge sykehuset.

Færre komplikasjoner

Ifølge Lauvås viser studier på den nye smertelindringen over tid at den også kan føre til færre komplikasjoner. 

– De fødende bevarer trykketrangen, noe som gjør at den siste delen av fødselen, utdrivningsfasen, blir kortere. Studier viser også at flere fødsler skjer vaginalt, altså færre instrumentelle fødsler, noe som reduserer komplikasjoner, sier han. 

Lauvås sier videre at han tror dette kommer til å bli en revolusjon for fødselsomsorgen innenfor smertelindring, og at det bare er et spørsmål om tid før alle sykehus tar det i bruk. 

Ifølge Helgelandssykehuset har Lauvås og kollegene brukt over et år på forberedelsene før den nye smertelindringen kunne tas i bruk. Lauvås forteller at å lage prosedyrer og kvalitetssikre opplæring og programmering av utstyr og pumper har tatt lang tid, men at selve prosessen og opplæringen er enkel. 

– Det kommer til å bli helt fantastisk å ta det i bruk, endelig, etter mye arbeid, sier han. 

Mange fordeler

Jordmor Maiken Eliassen ved Helgelandssykehuset forteller at de tidligere prøvde å unngå epidural så lenge som mulig på grunn av bivirkningene, men at dette er endret nå som mange av bivirkningene er borte. 

– Med den nye brukerstyrte smertelindringen får vi så mange fordeler, og nærmest borte er mange av de bivirkningene vi fryktet. I tillegg har det gitt noen andre fordeler, som kortere utdrivningsfase sammenliknet med gammel ordning og ikke minst tilfredshet hos damene. De er fornøyd og føler at de har kontroll. Opplevelsen av fødselen er kjempeviktig, sier hun.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.
4 months 2 weeks siden

Hvilke sykehus tilbyr dette ?

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse