fbpx Simulerer sommer på sykehjemmet: – Jeg begynner å tenke på gamle dager Hopp til hovedinnhold

Simulerer sommer på sykehjemmet: – Jeg begynner å tenke på gamle dager

Bildet viser Bjørg Synnøve Jamessen, Truels Gjedda og Erik Lund i solrommet på Vinderenhjemmet i Oslo.

Her er sol og glede! Vinderenhjemmet har som første sykehjem i Oslo investert i et solrom.

VINDERENHJEMMET (Sykepleien): Erik, Truels og Bjørg Synnøve har tatt solbrillene på og nyter et glass sangria til lyden av bølgeskvulp. Sola skinner, og temperaturen er 25–26 grader.

De er ikke i Syden eller på hytta i skjærgården, men på et ombygd, 16-kvadratmeters bad på demensavdelingen på Vinderenhjemmet.

– Alle tiders, oppsummerer Bjørg Synnøve, som får støtte fra Truels.

– Det er veldig interessant. Jeg begynner å tenke på gamle dager, sier han.

– Som i hytteveggen

Alexandra, datteren til Truels, følger på:

– Jeg synes det er så gjennomført og flott. Det er hyggelig å kunne sette seg her inne. Jeg tenker at det setter i gang en del minner. Far snakker om at det er vårt sommersted, og at det er kreps i sjøen. Det gir en godfølelse å være her inne, smiler hun.

Et panoramabilde av skjærgård fyller veggen bak dem. Gulvunderlaget ser ut som steinheller. Sykehjemmet kunne fått sand eller kunstig gress, men valgte det bort av hygienehensyn.

– Det blir som å sitte i hytteveggen på sommerhytta, beskriver institusjonssjef Lena Sand på Vinderenhjemmet.

Bildet viser Alexandra Gjedde, Truels Gjedde og Erik Lund i solrommet på Vinderenhjemmet i Oslo.

Trenger ikke solkrem

Solrom er vanligere i våre naboland enn i Norge. Sola sykehjem i Rogaland var i 2008 først ut i landet med å få et slikt trivselsrom, ifølge Stavanger Aftenblad. Vinderenhjemmet er hovedstadens første sykehjem med solrom, bekrefter Sykehjemsetaten.

Det svenske firmaet Sunwell har levert solsimulatoren. De skriver på sine nettsider at UV-strålingen er svært lav, og at solkrem ikke er nødvendig for å beskytte seg.

– Produserer D-vitamin og motvirker depresjon

Sykehjemsetaten peker på flere fordeler med simulert sollys.

– Den faglige begrunnelsen er at solrommet simulerer det å sitte ute i naturlig sollys. Forskning viser til at denne typen lysterapi stimulerer til produksjon av D-vitamin. Det er også gunstig for å motvirke depresjon, sier avdelingsdirektør Henrik Mevold i etaten.

Og legger til:

– Sollyset kan også øke sirkulasjonen, som igjen er ekstra gunstig for de med eksem eller psoriasis, og det bedrer forholdene for sårtilheling. Varmen lyset gir, kan lindre muskel- eller leddsmerter. Opplevelsen av sollys og varme øker også følelsen av velvære og kan minske stress.

Bildet viser institusjonssjef Lena Sand på Vinderenhjemmet og helsebyråd i Oslo, Saliba Andreas Korkunc.

Inspirert av svenskene

Ideen om et solrom på Vinderenhjemmet oppsto ved en tilfeldighet. Ansatte leste en artikkel i Sykepleien om sykehjemmet Attendo Ljung i Stockholm. Der kler sykepleierne seg i slåbrok for å hjelpe beboere med demens til å skjønne når det er leggetid. 

En delegasjon fra Vinderenhjemmet besøkte sykehjemmet i Sverige. Der ble de vist solrommet.

– Etterpå var det rett inn på mitt kontor, og det ble sagt at «dette må vi ha». Så begynte ballen å rulle. Vi snakket med eierne av bygget og innhentet tilbud, sier institusjonssjef Lena Sand.

– Et gode for hele sykehjemmet

Avdelingen som hadde råd til solrommet, er avdelingen med det laveste sykefraværet, forteller hun. Prislappen er på cirka 200 000 kroner, opplyser Sykehjemsetaten.

– Vi har bestemt at dette skal være et gode for hele sykehjemmet, ikke bare demensavdelingen. Alle kan booke for enkeltbeboere eller grupper. De går bare inn i Outlook og ser når det er ledig i kalenderen. Ansatte kan også bruke det, men det er mest for beboerne, sier Sand.

Bildet viser Oslos helsebyråd Saliba Andreas Korkunc som åpner solrommet på Vinderenhjemmet i Oslo.

Begeistret helsebyråd

Oslos helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H) debuterte som snorklipper da han åpnet solrommet på Vinderenhjemmet onsdag.

– De viser en utrolig kreativitet. Det er noen svenske tilstander vi ikke vil ha i Norge, men denne vil vi ha. De har latt seg inspirere og tatt grep, også innenfor eget budsjett. Ved at de har så utrolig lavt sykefravær, så har de faktisk råd til det lille ekstra. Det gir en flott aktivitet og et pusterom i hverdagen, samtidig som det har medisinsk effekt, sier Korkunc til Sykepleien.

– Er det noe du vil oppfordre andre sykehjem til å skaffe seg?

– Definitivt. Spesielt når man har fått resultater, i og med at det forskes litt på det. Hvis det er noe som gjør beboerne mer fornøyde og roligere, og du får andre helsegevinster av det, så bør andre la seg inspirere. Det gjøres utrolig mange gode tiltak på tvers av ulike sykehjem, men potensialet til å lære av hverandre er stort.

– Men andre må eventuelt skaffe seg solrom innenfor eksisterende budsjetter?

– Det er klart at det gjør det lettere. Veldig mange vil nok tenke at dette ser fint og flott ut, men det har vi ikke penger til. Så det å kunne klare å omprioritere innenfor egne ressurser hvis beboerne får helsegevinster av det, trives og får det bedre, det vil jo spare kostnader på sikt også, sier helsebyråden.

NB! Vinderenhjemmet endte også opp med å adoptere slåbrokrutinen fra det svenske sykehjemmet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse