fbpx Vi spiser dobbelt så mye salt som WHOs maksgrense Hopp til hovedinnhold

Vi spiser dobbelt så mye salt som WHOs maksgrense

Bildet viser hjerteslag og salt

Norge har nest høyest saltkonsum av de nordiske landene. Bare Danmark ligger høyere. Nå ber WHO europeere om å redusere saltinntaket.

Hjerte- og karsykdommer står for 40 prosent av dødsfallene i Europa, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Omregnet til reelle tall dør fire millioner europeere av hjerte- og karsykdommer hvert år, noe som tilsvarer 10.000 mennesker per dag.

I en ny rapport kalt Action on salt and hypertension, ber FN-organisasjonen folk om å redusere saltinntaket.

Saltreduksjon kan redde 900 000

– Å gjennomføre målet om å redusere saltinntaket med 25 prosent kan redde anslagsvis 900 000 fra å dø av hjerte- og karsykdommer innen 2030, sier Hans Kluge, Europa-sjef for WHO, i en pressemelding fra WHO.

En av tre voksne i Europa mellom 30 og 79 år har høyt blodtrykk, ofte som følge av saltinntak.

Gjennomsnittlig saltinntak i europeiske land, 2021:

bildet viser graf over saltinntak fra WHO
Kilde: Verdens helseorganisasjon (WHO)

Maksgrensen er 5 gram per dag

I 52 av 53 europeiske land i WHO ligger inntaket av salt over 5 gram per dag, som er den maksimale mengden som organisasjonen anbefaler. I stor grad skyldes dette at man spiser prosessert mat og snacks.

5 gram tilsvarer omtrent én teskje. I Norge ligger inntaket på omtrent det dobbelte av anbefalingen, ifølge rapporten. Kun Malta ligger under, mens Kypros og Estonia ligger omtrent på streken (se grafen over her).

– Høyt saltinntak øker blodtrykket, noe som er en hovedårsak til økt risiko for hjerte- og karsykdommer som hjerteinfarkt og slag, melder WHO.

Rammer mest menn

Europa har den høyeste forekomsten i verden av høyt blodtrykk, ifølge organisasjonen. Ifølge en rapport er det 2,5 ganger mer sannsynlig at menn i Europa dør av hjerte- og karsykdommer enn at kvinner gjør det. Saltinntaket er også høyere enn hos menn i de fleste land.

Det er også geografiske ulikheter. Risikoen for å dø som ung – i dette tilfellet i alderen 30 til 69 år – er nesten fem ganger så høy i Øst-Europa og Sentral-Asia som i Vest-Europa.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse