Vi spiser dobbelt så mye salt som WHOs maksgrense
Norge har nest høyest saltkonsum av de nordiske landene. Bare Danmark ligger høyere. Nå ber WHO europeere om å redusere saltinntaket.
Hjerte- og karsykdommer står for 40 prosent av dødsfallene i Europa, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Omregnet til reelle tall dør fire millioner europeere av hjerte- og karsykdommer hvert år, noe som tilsvarer 10.000 mennesker per dag.
I en ny rapport kalt Action on salt and hypertension, ber FN-organisasjonen folk om å redusere saltinntaket.
Saltreduksjon kan redde 900 000
– Å gjennomføre målet om å redusere saltinntaket med 25 prosent kan redde anslagsvis 900 000 fra å dø av hjerte- og karsykdommer innen 2030, sier Hans Kluge, Europa-sjef for WHO, i en pressemelding fra WHO.
En av tre voksne i Europa mellom 30 og 79 år har høyt blodtrykk, ofte som følge av saltinntak.
Gjennomsnittlig saltinntak i europeiske land, 2021:
Maksgrensen er 5 gram per dag
I 52 av 53 europeiske land i WHO ligger inntaket av salt over 5 gram per dag, som er den maksimale mengden som organisasjonen anbefaler. I stor grad skyldes dette at man spiser prosessert mat og snacks.
5 gram tilsvarer omtrent én teskje. I Norge ligger inntaket på omtrent det dobbelte av anbefalingen, ifølge rapporten. Kun Malta ligger under, mens Kypros og Estonia ligger omtrent på streken (se grafen over her).
– Høyt saltinntak øker blodtrykket, noe som er en hovedårsak til økt risiko for hjerte- og karsykdommer som hjerteinfarkt og slag, melder WHO.
Rammer mest menn
Europa har den høyeste forekomsten i verden av høyt blodtrykk, ifølge organisasjonen. Ifølge en rapport er det 2,5 ganger mer sannsynlig at menn i Europa dør av hjerte- og karsykdommer enn at kvinner gjør det. Saltinntaket er også høyere enn hos menn i de fleste land.
Det er også geografiske ulikheter. Risikoen for å dø som ung – i dette tilfellet i alderen 30 til 69 år – er nesten fem ganger så høy i Øst-Europa og Sentral-Asia som i Vest-Europa.
0 Kommentarer