fbpx Dette bør sykepleiere vite om uheldige kombinasjoner av matvarer, kosttilskudd og medisiner Hopp til hovedinnhold

Melk og antibiotika blir krøll? Dette bør du vite om uheldige kombinasjoner av matvarer, kosttilskudd og medisiner

Risikoen er større for at kosttilskudd påvirker medisiner enn for at matvarer gjør det, ifølge farmasieksperter.

Kari Tvete Inngjerdingen og Helle Wangensteen jobber som forskere ved Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo og vet mye om hvordan kroppen reagerer på ulike naturstoffer. 

De mener at sykepleiere bør være oppmerksomme på hvilke stoffer fra kosttilskudd, matvarer og plantebaserte legemidler som kan gi uheldige effekter når de kombineres med legemidler.

Ulike typer interaksjoner

– Vi kan skille mellom farmakodynamiske interaksjoner og farmakokinetiske interaksjoner, forteller professor Helle Wangensteen.

Farmakodynamiske interaksjoner innebærer at naturstoffene har samme eller motsatt effekt av legemiddelet. Slik blir legemiddelets effekt enten sterkere eller reduseres. 

Farmakokinetiske interaksjonerinnebærer at naturstoffene kan påvirke hvordan legemiddelet tas opp, omsettes og skilles ut i kroppen. 

Grapefrukt kan forsterke legemiddelet

– Et klassisk eksempel på farmakokinetisk interaksjon er grapefruktjuice, sier Wangensteen.

Hun forteller at grapefrukt inneholder stoffer som hemmer det legemiddelnedbrytende enzymet CYP3A4. Dette er et enzym som bryter ned en rekke legemidler i kroppen. Hvis dette enzymet hemmes, kan opptaket av legemiddelet i kroppen øke kraftig.

– Etter et glass grapefruktjuice kan du forvente en betydelig økning av legemiddelkonsentrasjonen til en rekke legemidler, sier Wangensteen. 

Legemiddelet får altså en forsterket effekt på grunn av stoffene i grapefrukten. Ifølge den norske legeforeningens tidsskrift gjelder dette blant annet disse legemidlene:

  • kalsiumantagonister som felodipin, isradipin, lerkanidipin og nifedipin
  • statiner som atorvastatin, lovastatin og simvastatin
  • legemidler mot impotens som sildenafil, tadalafil og vardenafil
  • psykofarmaka som alprazolam, buspiron, midazolam og quetiapin
  • nevrologiske legemidler som eletriptan, ergotamin, kabergolin og karbamazepin
  • immunsuppressiver som ciklosporin, everolimus, sirolimus og takrolimus
  • andre legemidler som aprepitant, bosentan, ivabradin, darifenacin, eplerenon, loratadin, loperamid, sakinavir og solifenacin

Prikkperikum kan svekke legemiddelet

– Et annet eksempel er prikkperikumm, også kjent som johannesurt. Der er det stoffer som forsterker cyp-enzymer i tarmen, sier Wangensteen.

Prikkperikum selges på norske apoteker. 

Ifølge Wangensteen kan dette preparatet gi motsatt effekt av grapefrukt, nemlig at legemidlene i større grad brytes ned i kroppen. Dette skjer gjennom at mengden cyp-enzymer i tarmen blir oppregulert. 

– Du mister effekten av legemiddelet, forklarer Wangensteen. 

Det kan ha alvorlige konsekvenser. For eksempel har kombinasjonen av prikkperikum og legemiddelet Ciklosporin ført til organfrastøtning, ifølge Wangensteen. 

Men det er ikke bare dette legemiddelet man bør unngå å kombinere med prikkperikum. 

– Jeg tror det er anslått at opp mot 70 prosent av alle legemidler interagerer med prikkperikum, forteller Wangensteen. 

Ifølge legeforeningens tidsskrift er det generelle rådet å være forsiktig med å kombinere prikkperikum og legemidler.

Spesielt viktig er det å ikke kombinere prikkperikum med:

  • immunsuppressiver
  • hiv-midler
  • antikoagulantia
  • antiarytmika
  • hjerteglykosider
  • kalsiumantagonister
  • p-piller
  • teofyllin
  • trisykliske antidepressiver

Melk kan hindre opptak

– Det er noen legemidler som ikke skal tas sammen med matvarer og kosttilskudd som inneholder jern og kalsium. Du skal for eksempel ikke innta antibiotika som tetrasyklin sammen med melk, sier Kari Tvete Inngjerdingen.

Hun forteller at mineraler som jern og kalsium kan binde seg til legemiddelet og hindre at det blir tatt opp i kroppen. Det gjelder også noen medisiner mot lavt stoffskifte, som tyroksin. 

Hvis du skal ta jern- og kalsiumtilskudd må du ifølge Apotek 1 vente til det har gått to-tre timer fra du tar medisinen din til du tar tilskuddet. Dette gjelder for disse legemidlene:

  • legemidler mot lavt stoffskifte (tyreoideahormoner), som Levaxin.
  • kinoloner (antibiotika), som Ciprofloxacin.
  • tetrasykliner (antibiotika), som Tetracyclin, Tetralysal eller Lymecyclin.

Vitamin K kan gi blødninger

Kari Tvete Inngjerdingen og Helle Wangensteen forteller at man bør være påpasselig med å ha et stabilt nivå av K-vitamin dersom man går på blodfortynnende medisiner. 

– Blodfortynnende medisiner, slik som Marevan, fungerer ved å hemme effekten til vitamin K. Vitamin K bidrar til å koagulere blodet, forteller Inngjerdingen.

– Du skal derfor helst ikke få i deg for mye vitamin K, fordi det kan redusere effekten til Marevan, og dermed øke risikoen for blodpropp.

Grønn te-ekstrakt kan gi levertoksisk reaksjon 

Wangensteen forteller at det er rapportert om flere tilfeller av levertoksiske reaksjoner etter inntak av grønn te-ekstrakt.

– Å ta grønn te i form av ekstrakt er noe helt annet enn å drikke en kopp grønn te eller to, sier hun. 

Det er uklart om reaksjonene på grønn te-ekstrakt skyldes interaksjoner med legemidler eller ikke, og disse reaksjonene er sjeldne, ifølge Wangensteen. 

Hun påpeker at dette tilskuddet kan være helt uproblematisk for noen, mens andre kan få alvorlige reaksjoner. 

– Det er rapportert om at noen har fått levertoksiske reaksjoner av grønn te-ekstrakt i Norge. For eksempel var det en som fikk gule øyne. Det er sjelden, men det kan skje, sier Wangensteen. 

Større risiko med kosttilskudd

Wangensteen og Inngjerdingen påpeker at det er større risiko med kosttilskudd enn med matvarer, fordi de inneholder oppkonsentrerte mengder av plantestoffer. 

Kosttilskudd er heller ikke underlagt samme grad av kontroll og godkjenning som legemidler, inkludert plantebaserte legemidler. De mener at man alltid bør oppgi hvilke kosttilskudd man går på til legen før man starter på medisiner. 

De påpeker også at interaksjoner mellom kosttilskudd, matvarer og legemidler er et stort felt, og at det er vanskelig å nevne alt. Eksemplene de har gitt, er kun et utvalg, men de mener at dette er de mest generelle som sykepleiere bør vite om. 

5 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Andrea Hrolfsdottir

Helsefagarbeider
3 måneder 2 uker siden

Hei, takk for bra info, dette trenger oss ansatte på f.eks sykehjem og lignende å vite å mye mer om. Kombinasjon og påvirkning mellom kosttilskudd, mat og medisin, trenger vi mye mer info om. F.eks om melkeprodukt og lungesykdommer, matvarer som kan være med til å gi diaré, luft i mage og eventuelt gi magesmerter, og mye mer, både godt og vont. Noe enkelt og godt forståelig lister og beskrivelse som ovenfor.

Gro Hagen

3 måneder 2 uker siden

Gir vitamin K blødninger som er overskriften om blodfortynnende og vitamin K?Og teksten under overskriften sier det stikk motsatte.
Vitaminet er kjent for det motsatte og gis for å hindre blødninger hos nyfødte.

Lena Holmstrøm

Sykepleier
3 måneder 2 uker siden

Det er ikke kun grapefrukt som interagerer med legemidler, stort sett alle de "bitre" sitrusfruktene fungerer på samme måte eksempelvis lime, pomelo, bitter-appelsiner (sevilla orange) m.fl. I tillegg gjelder dette også tranebær, granatepe, wu-long te (oolong) m.m. Det finnes svært lite tilgjengelig informasjon for den vanlige befolkningen om hvordan mat og medisiner reagerer med hverandre, og det gis svært begrenset informasjon i felleskatalogen og bipakksedlene. Dette trenger vi MYE mer informasjon om.

Asle Finnevolden

3 måneder 2 uker siden

Virker blodfortynnende også disse dropsene da👍

Andreas

3 måneder 1 uke siden

"Kosttilskudd er heller ikke underlagt samme grad av kontroll og godkjenning som legemidler,......."
Det kommer stadig drypp i Norske mediser om at kosttilskudd er bortkastede penger, at de kan gjøre deg syk, osv. Det er ikke det denne artikkelen sier. Men....jeg ønsker likevel kort å kommentere utsagnet ovenfor. Det er generelt en mangel på ekstern kontroll av legemidler da disse blir utført av pharma produsentene selv før produktene slippes.

Som Gro Hagen nevner i kommentarfeltet så stemmer overskrift og tekst ikke overens vedrørende vitamin K.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse