fbpx Sykepleiere synes det er vanskelig å svare på spørsmål om assistert død Hopp til hovedinnhold

Sykepleiere synes det er vanskelig å svare på spørsmål om assistert død

Bildet er svart-hvitt og viser mange telys som holder på å brenne ut

Sykepleiere har begrenset teoretisk og klinisk kunnskap om temaet assistert død fra grunnutdanningen, men har kjennskap til temaet fra mediene, viser ny forskning.

Selv om assistert død er ikke tillatt i Norge, får mange sykepleiere forespørsler om dette fra terminale pasienter – gjerne med henvisning til at det er greit i andre land som Canada og New Zealand. 

Forskning viser at sykepleiere har begrenset faglig kunnskap om assistert død. 

– Temaet må på dagsordenen i helsevesen og utdanninger, skriver doktorgadsstipendiat Hege Hol og professor Anne Marie Mork Rokstad ved Høgskolen i Molde i en artikkel i Tidsskrift for omsorgsforskning.

Hol og Rokstad har undersøkt hvordan sykepleiere håndterer å bli spurt om assistert død fra terminale pasienter.

58 prosent hadde fått spørsmål om assistert død

Denne studien er en del av et større prosjekt. De to forskerne har undersøkt kliniske sykepleieres erfaringer i både sykehus og kommunehelsetjenesten. De har benyttet både kvantitativ og kvalitativ metode.

– I en spørreundersøkelse, som inkluderte 205 sykepleiere, kartla vi omfanget av forespørsler som sykepleierne mottok, og vi fant at 58 prosent av deltakerne hadde mottatt forespørsel om assistert død, skriver Hol og Rokstad. 

I forlengelsen av spørreundersøkelsen intervjuet de 15 deltakere som hadde fått forespørsel om assistert død.

– En tidligere publisert studie viser at sykepleiere var usikre på hvordan de skulle håndtere slike forespørsler på grunn av faglig usikkerhet. Å jobbe i et faglig miljø der assistert død oppleves som tabu, gjorde sykepleierne moralsk usikre. Det kom frem at sykehuspresten spilte en betydelig rolle i å gi støtte til disse sykepleierne, skriver de to forskerne.

Døden overlatt til andre profesjoner

Hol og Rokstad fant i sin studie at sykepleiere har begrenset teoretisk og klinisk kunnskap om temaet assistert død fra grunnutdanningen, men hadde kjennskap til temaet fra mediene.

– Sykepleiere med videreutdanning i palliativ smertelindring hadde fått opplæring om temaet. Sykepleierne opplevde sin egen rolle som uklar i håndteringen av forespørsler om assistert død, skriver Hol og Rokstad.

Samtalene om døden ble ifølge de to forskerne ofte overlatt til andre profesjoner.

Om det skal endres, må kunnskapsutvikling om assistert død bli belyst både i klinikken, i utdanningen og i forskningssammenheng, mener forskerne.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse