fbpx – Om ti år er halvparten av sykepleiestudentene menn Hopp til hovedinnhold

– Om ti år er halvparten av sykepleiestudentene menn

Bilde av sykepleielektor Marko Stojiljkovic

Sykepleielektor Marko Stojiljkovic kan skryte av den høyeste andelen av mannlige sykepleiestudenter i landet. – Vi ligger på omtrent 16 prosent, sier han. Om ti år tror han tallet er 50 prosent.

– Jeg har samlet et titalls mannlige sykepleiestudenter til årets «Åpen dag» for elever i videregående som skal velge fremtidsyrke, sier Stojiljkovic.

Universitetslektor og sykepleier Marko Stojiljkovic ble kåret til årets beste underviser av studentene ved Oslomet storbyuniversitetet i fjor.

Bare mannlige sykepleiestudenter

Det koker bra rundt mennene fra sykepleiestudiet på den åpne dagen. De mannlige studentene er fra både første og andre studieår. Og ja, det er både unge kvinner og menn som besøker sykepleiestanden, men de fleste er kvinner. 

– Hvor stor andel av studentene dine er menn?

– Jeg mener vi har landets høyeste mannsandel, vi ligger på omtrent 16 prosent, sier Stojiljkovic.

– Hvordan tror du utviklingen i mannsandelen blir fremover?

– Om ti år er halvparten av sykepleiestudentene menn, svarer lektoren.

Tar vare på «Menn i sykepleie»

De har opprettet gruppen «Menn i sykepleie», hvor alle de mannlige studentene inviteres til sosialt samvær og en faglig prat en gang i måneden. Flere av dem forteller hvor viktig dette er for dem.

– Det er rett og slett vakkert å se hvordan disse studentene jobber sammen og støtter hverandre. Måten de tok vare på hverandre på forrige «Menn i sykepleie»-møte var veldig inspirerende, sier Stojiljkovic.

Ved Oslomet forsøker de å samle flere menn i de ulike seminargruppene, for at det skal skape mer mangfold og bedre samhold i gruppene.

– Menn bringer med seg unike perspektiver, erfaringer og tilnærminger. Dette beriker fagmiljøet, og bidrar til enda bedre pasientomsorg i møte med stadig skiftende behov til pasienter og samfunn, tror Stojiljkovic. 

Han sier videre at det er viktig at menn også trenger et fellesskap og støtte siden de er i mindretall i et studie- eller yrkesmiljø. 

Avgjørende med mannlige forbilder

– Å ha mannlige forbilder og rollemodeller er avgjørende for å inspirere og veilede både mannlige og kvinnelige studenter. 

Stojiljkovic mener at mangfold og inkludering i sykepleieyrket, kan bryte ned stereotype forestillinger om hvilke yrker som passer for menn og kvinner. Dette åpner opp muligheter for alle, uavhengig av kjønn. 

 

Dette er viktig for at menn skal velge å bli sykepleier

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Andreas Stangenes

Sosionom
3 months 1 week siden

Veldig viktig og smart å ha fokus på oss som er mangfold i et yrke! Marko er en inspirasjon for oss.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse