fbpx Rekord i antall mannlige sykepleiestudenter i Sørøst-Norge Hopp til hovedinnhold

Rekord i antall mannlige sykepleiestudenter i Sørøst-Norge

Aldri før har så mange menn valgt sykepleierstudiet ved Universitetet i Sørøst-Norge. Over 13 prosent er menn.

– Vi ser en større interesse blant unge, både menn og kvinner, for å hjelpe verden og andre. Da er sykepleierutdanningen godt egnet. Statistikken kan også handle om å skaffe seg en trygg inntekt og fremtid, sier Line Joranger, som er professor i sosial-, kultur- og samfunnspsykologi ved USN, i en pressemelding.

Totalt er det 190 menn av totalt 1415 sykepleiestudenter, det utgjør 13,4 prosent, en klar økning siden 2018, da prosenten var på 10,9 prosent. Det utgjør rundt 30 flere mannlige studenter nå enn i 2018.

Var vekter og maskiningeniør – ble sykepleier

Øivind Jahre og Jakob Tislevold har valgt en sykepleierutdanning ved USN. De startet begge på bachelor i sykepleie høsten 2023. Begge hadde både annen utdanning og jobb før de startet på sykepleieutdanningen.

Øivind var i flere år vekter i Oslo, mens Jakob var utdannet maskiningeniør og jobbet i produksjon.

Første i helsevesenet i familien

– I min familie har ingen menn utdannet seg i helsevesenet før meg, så det var en barriere. Men det var stor aksept hos både venner og familie. Jeg snakket med en bekjent som hadde valgt yrket, og da fikk jeg bekreftelsen jeg trengte, forteller Jakob.

Det var også et verdivalg. Innen mekanikk og produksjon handlet det meste om produksjon og penger.

– Jeg trives utrolig godt. Sykepleieryrket er noe jeg kan gjøre resten av livet, det er noe jeg er stolt av og det er kult å drive med. På dette studiet har jeg funnet veldig mange jeg er på bølgelengde med. I en usikker og ustabil verden er sykepleie et trygt valg, sier Øivind.

– Jeg merker at folk åpner seg mer opp for meg når jeg forteller at jeg går på sykepleie. Mennesker rundt meg tør å spørre og det åpner opp relasjoner, forteller Jakob. 

Ikke mannegrupper

Dag Korsæth har jobbet på sykepleierutdanningen som universitetslektor siden 1994. Han har fulgt utviklingen og har sammen med kollegiet gjort seg noen erfaringer i studiet. 

– Vi har forsøkt å sette sammen rene mannegrupper med mannlige lærere og studenter i enkelte emner og fag, men evalueringen viste oss at blandede grupper med menn og kvinner fungerte best. Det har også vært best for klassemiljøet, forteller Korsæth. 

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Chandro S Siallagan

Sykepleier (ferdig utdannet 2018)
4 months siden

Veldig bra. Velkommen flere. Meningsfylt og lærerikt yrke.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse