fbpx Israelske styrker stormet sykehus i Khan Younis Hopp til hovedinnhold

Israelske styrker stormet sykehus i Khan Younis

Bilde fra Nasser-sykehuset i Gaza

Israelske styrker stormet torsdag Nasser-sykehuset i Khan Younis i Gaza, og leger og pasienter forteller om dramatiske scener.

En pasient ble skutt og drept, og minst seks andre ble såret under angrepet.

Helsedepartementet i Gaza melder fredag at fire personer har dødd av oksygenmangel dagen etter at Israel stormet Nasser-sykehuset.

– Generatorene i bygningen stoppet, og strømmen ble kuttet, opplyser departementet.

Nå frykter de også for skjebnen til seks andre pasienter på intensivavdelingen og tre nyfødte barn på sykehuset.

Samtidig hevder Israel fredag formiddag å ha pågrepet over 20 personer på sykehuset, mistenkt for å ha deltatt i terrorangrepet i Israel 7. oktober i fjor.

– Soldatene fant våpen inne i sykehuset og pågrep flere titall terrormistenkte, heter det i en uttalelse fra den israelske hæren fredag.

Opplysningene er ikke bekreftet av andre kilder.
 

Kaos

Fortvilte ansatte ved Nasser-sykehuset med lommelykter trillet senger med pasienter i de mørklagte korridorene, mens andre pasienter ble båret på laken.

Leger Uten Grenser (MSF), som har helsearbeidere på sykehuset, beskriver situasjonen som kaotisk

– Vårt medisinske personell måtte etterlate pasienter og flykte fra sykehuset, forteller de.

En av MSFs helsearbeidere ble tatt til fange av israelske soldater, og en annen er savnet i kaoset, opplyser organisasjonen.

Soldater og stridsvogner

Israelske stridsvogner og soldater har beleiret Nasser-sykehuset i lengre tid, og sykehuset var i ferd med å gå tom for alt fra vann og mat til legemidler da det ble stormet.

Onsdag beordret israelske styrker evakuering fra sykehusområdet der tusenvis av internt fordrevne palestinere hadde søkt tilflukt.

– Det er ikke vann her, det er ikke mat. Det er søppel over alt. Intensivavdelingen er oversvømt av kloakk, fortalte en av pasientene, Raed Abed, onsdag. Han var en av dem som var i stand til å etterkomme de israelske styrkenes krav om evakuering.

Forlatt på intensivavdeling

Før soldatene stormet sykehuset, ble rundt 460 ansatte, pasienter og pårørende tvunget inn i en eldre bygning på området. Denne bygningen er ifølge palestinske helsemyndigheter ikke utstyrt for å behandle syke og sårede.

Israelske talsmenn bekrefter at soldater har rykket inn på sykehuset og hevdet at de hadde «troverdig etterretningsinformasjon» om at Hamas har holdt gisler fanget der.

Den israelske hærens talsmann Daniel Hagari understreker at soldatene gjennomfører «en presis og begrenset» operasjon, og at de verken vil tvangsevakuere pasienter eller ansatte fra sykehuset.

Fakta
Fakta om ofrene for krigen mellom Israel og Hamas

Etter 132 dager med krig er langt over 100.000 mennesker drept, savnet og såret på Gazastripen, i Israel og på den okkuperte Vestbredden.

  • Hamas-soldater fra Gaza angrep det sørlige Israel 7. oktober. Rundt 1140 mennesker ble drept i angrepet, blant dem 332 israelske soldater og 57 politifolk. De øvrige var sivile, blant dem 36 barn.
  • Minst 28.663 palestinere er siden drept i israelske angrep på Gazastripen, i gjennomsnitt nærmere 220 daglig.
  • Rundt 7000 er i tillegg savnet og det fryktes at mange av dem ligger i ruinene av bombede bygninger.
  •  Ifølge palestinske helsemyndigheter er 12.300 barn og 8.400 kvinner drept.
  • Israel hevder på sin side å ha drept minst 12.000 «terrorister» i angrepene.
  • Minst 68.663 palestinere er såret i angrepene, og mange har fått skader for livet.
  • Minst 340 helsearbeidere, 158 FN-ansatte og 124 journalister og medieansatte er drept i krigen.
  • 25 av Gazas 36 sykehus er satt helt ut av spill, resten fungerer bare delvis.
  • Minst 232 israelske soldater er drept i Gaza, noen i kamp, noen i ulykker og noen etter ved uhell å ha blitt skutt av medsoldater. Over 3000 israelske soldater er såret.
  • De israelske angrepene har drevet over 75 prosent av Gazas 2,3 millioner innbyggere på flukt fra sine hjem.
  • Israels blokade har gjort situasjonen for internt fordrevne kritisk. 378.000 opplever ifølge FN katastrofal hungersnød. 939.000 andre står på randen av dette, og så å si alle i Gaza sulter.
  • Over 370 skoler har måttet stenge etter angrep.
  • Over 70.000 boliger er helt ødelagt i angrep, mens minst 290.000 andre har fått til dels omfattende skader.
  • Minst 391 palestinere er drept av israelske soldater og bosettere på den okkuperte Vestbredden siden 7. oktober, rundt hver tredje var barn. Over 4300 er såret, og over 6500 er tatt til fange.
  • Ti israelere er drept i angrep fra palestinere på Vestbredden og i Israel.
  •  Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad) bortførte rundt 250 israelere og utlendinger under angrepet 7. oktober.
  • 110 er siden frigitt i fangeutveksling, to er reddet av israelske styrker, men over 130 andre er ikke gjort rede for. Israelsk etterretning skal ha konkludert med at over 30 av disse ikke lenger er i live.
  • Cirka 250.000 israelere er evakuert fra byer og kibbutzer nær grensa til Gaza, samt fra landsbyer nær grensa mot Libanon.

Kilder: FNs nødhjelpskontor (OCHA), IDF, UNRWA, AFP, WHO, palestinske myndigheter, Haaretz, The Times of Israel, Al Jazeera.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse