fbpx FN: Gazas barn blir drept, lemlestet og gjort foreldreløse Hopp til hovedinnhold

FN: Gazas barn blir drept, lemlestet og gjort foreldreløse

Bilde viser palistinsk gutt

Over 10 000 barn i Gaza er nå drept i israelske angrep, og anslagsvis 17 000 har mistet foresatte eller er skilt fra familien, ifølge FNs barnefond (Unicef).

Rundt halvparten av Gazas 2,3 millioner innbyggere er mindreårige, og nesten alle barn der har behov for psykisk helsehjelp, ifølge Unicef.

– De viser blant annet symptomer som ekstremt høye nivåer av vedvarende engstelse og mangel på appetitt, forteller kommunikasjonssjef Jonathan Crickx i Unicefs avdeling for de okkuperte palestinske områdene.

– De får ikke sove, de har følelsesmessige utbrudd og får panikk hver gang de hører en bombe, forteller han.

Før krigen anslo Unicef at en halv million barn i Gaza hadde behov for mental helsehjelp eller annen psykososial støtte.

– I dag anslår vi at nesten alle barna trenger slik støtte, og det er over 1 million barn, sier Crickx.

Drepes og lemlestes

Ifølge palestinske helsemyndigheter ble over 10 000 barn drept i løpet av de 100 første dagene av krigen, som nå har pågått i 119 dager. Tusenvis av kvinner er også drept.

UN Women , som samordner FNs innsats for å styrke jenter og kvinners stilling, anslår at det hver eneste dag blir drept to mødre i krigen, og titusenvis av kvinner og barn er også blant de over 66 000 som er såret i de israelske angrepene. Mange av dem er lemlestet for livet.

Unicef opplyste i slutten at november at over 1000 barn i Gaza da hadde måttet amputere armer eller bein, og disse kan se langt etter oppfølging og rehabilitering da store deler av helsevesenet er lagt i grus.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at 70 prosent av alle leger i Gaza enten er drept, såret, tatt til fange av israelske styrker eller fordrevet, og de resterende kjemper døgnet rundt for å ta seg av strømmen av sårede.

Sviktes

– 67 prosent av alle sivile som er drept i de okkuperte palestinske områdene de siste 15 årene, var menn. Under 14 prosent var kvinner og jenter. Nå er det omvendt. 70 prosent av alle som nå er drept, er kvinner og barn, konstaterte lederen for UN Woman, Sima Bahoussier , nylig.

– Dette er mennesker, ikke tall, og vi svikter dem. Dette sviket, og de traumer som det palestinske folk nå opplever, vil hjemsøke oss i flere generasjoner, slo hun fast.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse