fbpx Kjerkol innrømmer feil: – Det burde ikke skjedd Hopp til hovedinnhold

Kjerkol innrømmer feil: – Det burde ikke skjedd

Bilde av helseminister Ingvild Kjerkol

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har hatt en ny gjennomgang av sin masteroppgave etter plagiatanklager i helgen. Kjerkol sier hun har funnet feil som ikke burde skjedd.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkols masteroppgave fra 2021 har flere passasjer som er identiske med andre akademiske oppgaver, meldte VG lørdag. Kjerkol skrev sin masteroppgave samme år som hun ble helseminister, sammen med en medstudent.

Helseministeren fra Arbeiderpartiet avviser overfor avisen at det dreier seg om kopi av tekst.

Kjerkol forteller til VG at hun har sett på tekstlikhetene som mediene har påpekt sammen med sin medstudent.

– Vi ser nå at formuleringer på to steder ble stående igjen – og da uten referanse til tidligere oppgave. Det burde ikke skjedd.

Hun forklarer at tekstlikhetene kom fra en tidligere versjon av oppgaven, hvor de hadde med en drøftingsdel der de gikk gjennom deres funn og konklusjoner opp mot tidligere oppgaver.

Har brukt egne funn

Helseministeren er tydelig på de har brukt egne funn i masteroppgaven.

– Dataene vi baserer oss på i oppgaven er samlet gjennom intervjuer med våre informanter, analysert av oss, og drøftingen og konklusjonene er våre. Våre informanter er avdelingsledere i hjemmetjenesten, forteller hun.

Lørdag kom det frem at VG og NRK hadde funnet tekstlikheter i Kjerkols masteroppgave. Allerede da avviste hun kontant at dette gjaldt kopiering av andres oppgave.

Nord universitet sjekker

Mandag møtes ledelsen ved Nord universitet for å gjennomgå masteroppgaven. De vil sjekke plagiatpåstandene, men det er ikke ventet at det kommer en konklusjon fra deres side på mandag.

– Jeg har snakket med Kjerkol om opplysningene om hennes oppgave, som har kommet frem i helgen. Nå er det viktig å få full oversikt i denne saken. Jeg forstår at Nord universitet skal se på saken, og det er bra, skriver statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en e-post til NTB.

Avlyser møte i Paris

Kjerkol skal ikke delta på OECDs helseministermøte i Paris denne uken. Departementet oppgir ikke årsaken til at turen utgår. 

Fakta
Masterfusk

Sandra Borch (Sp) gikk av som forsknings- og høyere utdanningsminister 19. januar 2024 etter at det kom frem at deler av teksten i hennes masteroppgave var kopiert fra andre akademiske tekster.

Borch leverte sin masteroppgave i rettsvitenskap ved Universitetet i Tromsø i 2014. Oppgaven ble undersøkt av UiT og ikke registrert som fusk da den ble levert.

Jussprofessor Terje Einarsen ved Universitetet i Bergen har tidligere sagt til VG at Borch nå risikerer å miste mastergraden sin.

Kilde: NTB

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse