fbpx Kårer verdens «smarteste» sykehus: St. Olav puster OUS i nakken Hopp til hovedinnhold

Kårer verdens «smarteste» sykehus: St. Olav puster OUS i nakken

Illustrasjonen viser en robothånd og en liste over de "smarteste" sykehusene.

I magasinet Newsweeks årlige kåring av verdens «smarteste» sykehus, nærmer St. Olavs hospital seg Oslo universitetssykehus.

Kåringen utføres av det amerikanske ukemagasinet Newsweek i samarbeid med det tyske statistikk- og markedsanalysefirmaet Statista. Her rangeres verdens smarteste sykehus etter ulike kriterier. Det er tredje året kåringen gjennomføres.

Smart, ikke best

Dette er ikke kåringen av verdens beste sykehus, men de «smarteste». Newsweek og Statista ser bare på kvaliteten av ny teknologi: Blant annet virtuell pleie og videoteknologi, digital visualiseringsteknologi, KI-baserte diagnoseverktøy, informasjonsdeling og robotteknologi.

Oslo universitetssykehus er fortsatt smartest i Norge, men St. Olavs hospital i Trondheim ligger bokstavelig talt i rygg. Sykehusene ligger på 40. og 41. plass i kåringen, tilbake fra fjorårets 35. og 39. plass.

For St. Olavs hospital er denne kåringen allikevel en hyggelig nyhet etter et år hvor innføringen av Helseplattformen har skapt enormt mye negativ omtale i mediene.

Stein på stein

Administrerende direktør Grete Aasved, ved St. Olav, er mest opptatt av at de har satset systematisk på innovasjon over tid:

Vi har bygget innovasjonskulturen stein på stein, og er veldig stolte av det engasjementet ansatte har for å utvikle sykehuset videre. Dette har vi klart til tross for både pandemi og innføring av Helseplattformen. Et område hvor vi tidlig så resultater var på videokonsultasjoner. 

I 2019 hadde St. Olav bare 200 videokonsultasjoner, men innovasjonskulturen var satt før pandemien og i 2021 var de landsledende med totalt 50 000 videokonsultasjoner, ifølge direktøren.

– Er målet å bli smarteste sykehus i Norge?

– Ja, det er det. Vi har de beste forutsetningene, fordi vi har jobbet systematisk med innovasjon og innovasjonskultur blant ansatte siden 2019, og i tillegg har vi fortrinn gjennom det tette samarbeidet med NTNU, svarer Aasved en e-post til Sykepleien.

På listen, som totalt inneholder over 300 av verdens sykehus, finner vi Akershus universitetssykehus (Ahus) på 156. plass, Sørlandet sykehus på 256. plass og Haukeland sykehus på 267. plass.

St. Olavs hospital kan også skryte av suksess på Helse- og omsorgsdepartementets innovasjonsrangering, skriver de i en pressemelding.

De har fått den høyeste nasjonale innovasjonsscoren i Norge i en ny undersøkelse.

Innovasjonsprogrammet består av fire satsingsområder. Disse fire er 

  • Tjenesteinnovasjon
  • Digitalisering
  • Kompetansesammensetning
  • Rekruttering

Administrerende direktør Grete Aasved mener at mye av grunnen til at St. Olav har lyktes med å satse på innovasjon, er at det er de ansatte selv som er driverne. 

Ideene kommer fra de ansatte

– Prosjektene drives fra klinikkene, og springer ofte ut fra ideer hos helsepersonell, som er de som er tettest på driften av sykehuset. Dette har allerede ført til utvikling av en rekke nye tjenester, sier Aasved, som i forrige uke meldte at hun fratrer stillingen i løpet av første halvår i år.

Ole Christian Mjølstad er leder for tjenesteinnovasjonsprosjektet i Innovasjonsprogrammet på St. Olav:

– I den situasjonen vi står i nå, er tjenesteinnovasjon ekstra viktig. Helsevesenet er en svært kompleks arena. Pasientens reise fra henvising og første konsultasjon til han/hun er utskrevet, kan bestå av mange steg og aktører. Her kan vi både forenkle og komplisere. Verden er heller ikke stasjonær, og utviklingen gir oss jo stadig muligheter til å gjøre jobben vår annerledes og mer effektiv. Ingen kjenner disse mulighetene bedre enn de som står problemstillingene nærmest. 

– Tjenesteinnovasjon handler om å støtte opp om det forbedringsarbeidet som hele tiden foregår ute i klinikkene. Dette har hatt stort fokus de siste årene, og noe vi føler at vi har lyktes godt med, sier Mjølstad i pressemeldingen.

St. Olav har over 190 innovasjonsprosjekter i dag, du kan lese mer om dem her.

Verdens smarteste sykehus er, som i fjor, Mayo Clinik i Rochester i staten New York.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse