fbpx Ny forskning: Personer med demens med farlig miks av medisiner og kosttilskudd – helsepersonell vil ikke ta ansvaret Hopp til hovedinnhold

Ny forskning: Personer med demens med farlig miks av medisiner og kosttilskudd – helsepersonell vil ikke ta ansvaret

En skål med fargerike medisiner.

Ny forskning viser at verken leger eller sykepleiere ønsker å ta ansvaret for å øke sikkerheten til pasienter med demens som blander kosttilskudd og urtemedisiner med legeforskrevet medisin.

Hilde Risvoll er overlege i nevrologi ved nevrologisk poliklinikk i Vesterålen. 12. oktober disputerte hun, og temaet for doktorgraden hennes var pasienter med demens og deres bruk av kosttilskudd og urter.

– Konklusjon er at bruk av kosttilskudd er vanlig hos pasienter med demens, men at den kan representere en risiko for dem, konkluderer Risvoll i en pressemelding.

Slik situasjonen er nå, ønsker heller ingen gruppe helsepersonell å ta ansvaret for å øke sikkerheten deres, slår hun fast.

Blandingsbruk kan skade helsen

Ifølge Risvoll kan kosttilskudd og urtemedisin i noen tilfeller være skadelig eller ha uønskede effekter når de tas sammen med foreskrevne legemidler.

Risvolls studie er basser på spørreskjema og intervjuer. 151 pasienter med demens, 105 ansatte i apotek, 231 ansatte i hjemmetjenesten, samt 14 individuelle intervjuer med allmennleger danner grunnlaget for hennes konklusjoner.

Studien viser at 46 prosent av personene med demens brukte kosttilskudd eller urtemedisin. I 11 prosent av denne gruppen kunne blandingen med ordinerte medisiner gi en effekt som ikke er ønsket.

Helsepersonell mangler kunnskap

Samtidig viser Risvolls studie at kun en tredel av pasienter og halvparten av helsepersonellet var klar over at kosttilskudd og urtemedisin sammen med vanlig forskrevne medikamenter, utgjør en helserisiko.

– Halvparten av fastlegene og de ansatte i hjemmetjenesten, men få apotekansatte, ga uttrykk for at de var bekymret for pasientenes bruk av kosttilskudd og urtemedisin, skriver Risvoll i sin oppsummering.

En tredjedel av de ansatte i hjemmesykepleien og to tredjedeler av fastlegene hadde grepet inn på grunn av mulig farlig bruk.

– Ikke mitt ansvar

Samtidig mente verken sykepleiere, leger eller annet helsepersonell i studien at det var deres profesjons ansvar å sørge for sikkerheten rundt dette.

– Hovedårsaken til at fastlegene ikke ønsket å ta på seg ansvaret var mangel på tilgjengelig informasjon om sikkerhet, effekt og noen ganger også kosttilskuddets innhold.

Risvolls trekker ut fra dette følgende konklusjon:

– Kosttilskudd og urtemedisiner er vanlig å bruke for pasienter med demens og kan representere en risiko for dem, men ingen gruppe helsepersonell ønsker å ta ansvaret for å øke sikkerheten deres.

Du kan lese hele doktorgraden her.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Marit

Pensjonert sjpl
1 year 1 month siden

Frå tid til annan dukka det opp spørsmål om bruk av urter og kosttilskot til personar med demens, då eg jobba. Me la det fram for tilsynslegen vår., ofekk ofte til svar: « Det inneheld ingen stoff som er farlege for pasienten. Men, det blir dyr urin.»
Altså, ingen verknad, blei utskilt i urinen.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse