fbpx Sykepleiere kan få høyere pensjonistlønn fra 1. januar Hopp til hovedinnhold

Sykepleiere kan få høyere pensjonistlønn fra 1. januar

sykepleier

Pensjonerte sykepleiere som også vil jobbe, kan få høyere pensjonistlønn fra nyttår. Dette gjelder i tilfeller der det er rekrutteringsutfordringer. 

Sykepleiere og spesialsykepleiere som er alderspensjonister, og som jobber ved siden av, kan tilbys høyere pensjonistlønn fra 1. januar, ifølge ny avtale.

Dette gjelder i tilfeller der det er rekrutteringsutfordringer. 

Etter forhandlinger er KS, LO Kommune, YS Kommune, Unio og Akademikerne kommune enige om ny SGS 2020 Pensjonsordninger for perioden 1. januar til 31. desember 2025, melder KS på sin nettside.

KS er kommunenes arbeidsgiverorganisasjon. Unio er hovedorganisasjonen for Norsk Sykepleierforbund (NSF).

Står mer i forhold til utdanningen

Den nye avtalen innebærer at sykepleierne det gjelder, får en pensjonistlønn som står mer i forhold til utdanning og stillingen.

Avtalen gjelder altså kommunene, unntatt Oslo, og foreløpig ikke for helseforetakene.

Avtalen gjelder for dem som er født i 1962 eller tidligere. 

93 prosent av garantilønn

Nå, altså frem til nyttår, gjelder pensjonistlønnen som er 233 kroner. Den er lik for alle.

Pensjonistlønnen vil fra nyttår, for dem det gjelder, bli 93 prosent av den lønnen som ligger i garantilønnen ved ansiennitet på 16 år. 

Utover dette utbetales lørdags- og søndagstillegg, helge- og høytidstillegg og kvelds- og nattillegg slik det framgår av kapittel 1, § 5 i Hovedtariffavtalen.

Der det ikke er rekrutteringsproblemer, gjelder vanlig pensjonistlønn.

– Gjeldende pensjonistlønnssats er ikke tilstrekkelig attraktiv 

– Mange kommuner opplever generelt en høy etterspørsel etter arbeidskraft, og lokalt i mange kommuner er tilgang på nødvendig arbeidskraft og kompetanse begrenset, sier Hege Mygland, avdelingsdirektør i KS på organisasjonens nettside.

Hun viser til at den arbeidskrafts- og kompetansereserven som pensjonistene utgjør, kan avhjelpe dette behovet.

– Men vi erfarer at gjeldende pensjonistlønnssats ikke er tilstrekkelig attraktiv for arbeidstakere med høyere kompetanse. Muligheten til å tilby disse arbeidstakerne et tillegg til pensjonistlønnssatsen, vil legge bedre til rette for å utløse denne arbeidskraftreserven, sier Mygland.

Kan også jobbe på ordinær lønn

Det er fortsatt mulig for en alderspensjonist å jobbe på ordinær lønn inntil 20 prosent. Men Stortinget har vedtatt at minstegrensen for innmelding i sykepleierpensjonsordningen skal oppheves, sannsynsligvis sommeren 2024.

3 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Anonym

Anonym
4 måneder 2 uker siden

Ingen untakk på annet hjelpe personale som gir sykepleie til syke pleie pasienter.ViKTIG !!!!!

Vigdis Danielsen

Aktivitetskoordinator
4 måneder 2 uker siden

Flott at pensjonistlønn differensieres slik man får uttelling for spesialisering også som pensjonist. Kanskje ikke helt lurt å la hver enkelt kommune avgjøre dette i forhold til rekrutteringsvansker-; dette burde gjelde for alle.

Ove Langhelle

Vernepleier
4 måneder 2 uker siden

Denne ordningen bør vel også gjelde for autoriserte vernepleiere ut fra kompetanse, grunnutdanning og videreutdanninger. En slik utvidet ordning vil ytterligere styrke rekrutteringsmulighetene.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse