fbpx Flere sykepleiere trakassert – pasient tiltalt etter rasismeparagrafen Hopp til hovedinnhold

Flere sykepleiere trakassert – pasient tiltalt etter rasismeparagrafen

Inngangspartiet til Ullern helsehus i Oslo i november 2023.

En pasient fra Oslos vestkant er tiltalt for brudd på rasismeparagrafen mot en sykepleier. Det kan bli første gang en pasient blir dømt for rasistiske utsagn mot en sykepleier.

Det var i april 2023 at pasienten i 30-årene kjørte etter hjemmesykepleieren på Oslos vestkant, mens han skrek rasistiske ord og uttrykk.

Tiltalte skal også ha brukt nedsettende ordbruk mot kollegaen til hjemmesykepleieren. I vitners nærvær har pasienten sagt at vedkommende visste hvor de bodde og at hen «skulle sende en gjeng for å ta dem».

Pasienten er nå tiltalt etter den såkalte rasismeparagrafen, det vil si paragraf 185 hatefulle ytringer. Dette har en strafferamme på inntil tre års fengsel, eller bot og fengsel inntil ett år.

Hatefulle ytringer

Ved en senere anledning, i juli 2023, har tiltalte også kjørt etter en annen sykepleier på Ullern helsehus og kommet med rasistiske bemerkninger. Vedkommende kastet også mat på gulvet og ba sykepleieren spise det opp. I tillegg kastet pasienten urinposen sin og andre gjenstander etter sykepleieren.

Personen er også tiltalt for flere krenkende forhold mot vektere og politifolk i andre sammenhenger. Han skal også ha truet ytterligere en helsearbeider med vold.

For de to siste hendelsene er vedkommende tiltalt etter paragraf 266 hensynsløs atferd. Dette kan straffes med bot eller inntil to års fengsel.

Første gang

Leder av Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD), Akhenaton de Leon, sier til Sykepleien at dette er første gang han er kjent med at en pasient er tiltalt for hatefulle ytringer, eller rasismeparagrafen.

– En dom i denne saken vil skape presedens. Det har tatt mange år, men nå er påtalemyndigheten på ballen, sier han.

Akhenaton sier det er trist at slike saker skjer, men at det er viktig å få skapt en rettspraksis på området.

Rettssaken mot pasienten fant sted i forrige uke og dom i saken er forventet før jul.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse