fbpx Sykehusdebatten i nord: – Jeg tviler sterkt på om utsettelsen får betydning Hopp til hovedinnhold

Sykehusdebatten i nord: – Jeg tviler sterkt på om utsettelsen får betydning

Fylkesleder i Notrdland

Det er ikke utenkelig at lokalbefolkningen i både Lofoton, Narvik og Helgeland nå gjør seg klar til å fyre opp tidenes fakkeltog. NSFs fylkesleder i Nordland reagerer sterkt på uttalelser fra Helse Nord-direktøren.

På oppdrag fra helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har Helse Nord satt ned fem arbeidsgrupper som skal gå igjennom sykehusenes oppgaver og foreslå en mer hensiktsmessig organisering av sykehusene i Nord-Norge.

Tirsdag denne uken kom den første rapporten.

– Utopi

Forslaget fra gruppen som har sett på fordelingen av akuttfunksjoner, har fått det til å koke over for mange i nord. Også fylkesleder i Nordland, Gjertrud Helene Krokaa, er opprørt.

I et intervju med Sykepleien tidligere denne uken sa Krokaa det er en utopi at det å samle fagfolk på færre steder skaper et bedre helsetilbud.

– Det er ikke kartlagt hva slags fagfolk vi behøver hvor. Faktagrunnlaget er for tynt, sa Krokaa.

17. november kunngjorde Helse Nord-direktør Marit Lind at de utsetter fristen for styrebehandling fra 20. desember til et ekstraordinært styremøte 9. januar.

– De tillitsvalgte er kjempeviktige i denne prosessen, så jeg leser det som om at Helse Nord har imøtekommet dem. Og det tror jeg er en klok vurdering, sier helseminister Ingvild Kjerkol til NTB.

NSFs fylkesleder i Nordland ser litt annerledes på det.

– Utsettelsen er grei, men jeg tviler sterkt på om den får betydning, sier Krokaa.

– Trenger nasjonal styring

Tre uker til å lappe på arbeidet som er gjort er ingenting i en så omfattende omstillingsprosess som det legges opp til i forslaget som er lagt frem, mener Krokaa.

– Det trengs en nasjonal gjennomgang av hvordan sykehusene i dette landet skal styres. Dessuten reagerer jeg sterkt på at direktør Marit Lind sier at det ikke er reaksjoner fra tillitsvalgte, fagfolk, arbeidsgruppemedlemmer og folk flest som har fått henne til å komme med utsettelsen.

– Hun sier det er grunnet i en bedre sak til styret? Hvem er det Helse Nord er til for hvis det ikke er folk flest? Er det ikke dem de skal sørge for helsetjenester til? spør Krokaa retorisk.

Hun mener tillit fra befolkning og politikere åpenbart er mindre viktig enn at styret får en bedre sak på bordet.

– Denne uttalelsen fra Lind er i beste fall tankeløs, i verste fall respektløs, sier hun.

Får svar før sommeren

I Lofoten, Narvik og på Helgeland har både ansatte og lokalbefolkningen stått frem i medier og gitt klar beskjed om at nedlegging av akuttfunksjoner er uaktuelt. De har til dels fått støtte av både SV og regjeringspartiet Senterpartiet.

Hvordan den endelige planen blir, får vi ikke svar på før i slutten av april neste år.

9. januar skal styret behandle saken før den sendes ut på høring. Den endelige styrebehandlingen er satt til 25. april. Først når planen er vedtatt av styret i Helse Nord, sendes den til helseministeren.

– Hvis planen innebærer nedlegging av akuttfunksjoner, kommer statsråden til å få store problemer med sin egen regjeringspartner Senterpartiet, skriver nettstedet Altinget i en politisk kommentar.

Helse Nord-direktøren: – Som forventet

Helse Nord-direktør Marit Lind sier til NRK at reaksjonene fra befolkningen etter arbeidsgruppens rapport var som ventet.

– Helsetilbudet til folk er det stort engasjement rundt, naturlig nok. Det er helt som forventet. Det som er krevende er at forslag lett blir oppfattet som endelige beslutninger, uttaler Lind.

    Fakta
    Dette er de viktigste punktene fra rapporten:

    • I Nordlandssykehuset foreslås det å endre dagens funksjon ved Lofoten sykehus til et DMS (distriksmedisinsk senter) med polikliniske funksjoner, døgnfunksjon og fødestue.
    • Sykehuset i Bodø vil være et stort akuttsykehus som i dag, og det foreslås ingen endringer.
    • Et flertall av arbeidsgruppen foreslår at sykehuset i Narvik utvikles til å drive med planlagt behandling. (kutt av akuttkirurgi) Det er likevel foreslått å beholde et døgntilbud innen fødselsomsorgen i form av en fødestue.
    • Et flertall av arbeidsgruppen anbefaler alternativ 2 med ett stort akuttsykehus på Helgeland. I dag er det tre akuttsykehus på Helgeland, der sykehuset i Mosjøen allerede er vedtatt avviklet. Gruppen spesifiserer ikke hvor ett stort sykehus skal ligge.
    • Et flertall av arbeidsgruppen anbefaler at det ved UNN Harstad samler akutt- og døgnaktivitet fra UNN Narvik sitt opptaksområde
    • Det foreslås ingen endringer i akuttfunksjoner for Tromsø
    • Det foreslås ingen endringer i akuttfunksjoner i Finnmark. Flertallet i arbeidsgruppen anbefaler alternativ 2 som tilsvarer dagens organisering,

    Kilde: NRK

    0 Kommentarer

    Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

    Ledige stillinger

    Alle ledige stillinger
    Kjøp annonse
    Annonse
    Annonse