fbpx Ni nye kommuner tar i bruk Helseplattformen fredag: – Helt uaktuelt å stoppe nå Hopp til hovedinnhold

Ni nye kommuner tar i bruk Helseplattformen fredag: – Helt uaktuelt å stoppe nå

Fredag kveld skal 5700 ansatte i ni kommuner ta i bruk Helseplattformen (HP). Går det bra? Ja, mener sykepleierne.

Helseplattformen er en felles digital plattform for hele helsetjenesten i Midt-Norge. Målet da den ble innført i november i fjor ved St. Olavs hospital i Trondheim, var bedre informasjonsflyt og økt pasientsikkerhet. I stedet har problemene stått i kø.

Klokken 22.00 fredag øker antallet kommuner som bruker Helseplattformen, fra 10 til 19. Se hvilke kommuner nederst i saken.

I forrige uke gikk Norsk Sykepleieforbunds (NSF) andre nestleder ut og ba om stopp i innføringen av Helseplattformen i Helse Midt-Norge.

NSF mener at det nå er helt nødvendig at bremsen må settes på, og videre utrulling av Helseplattformen i regionen må stoppes. Dette begynner å få svært alvorlige konsekvenser – både for pasienter og ansatte.
Kai Øyvind Brenden, andre nestleder i NSF

Hovedtillitsvalgt i NSF i Fjord kommune, Turid Engeseth Løvoll, er veldig tydelig på hva hun synes:

– Jeg ser på forslaget til NSF som helt urealistisk, og det er helt uaktuelt for oss å stoppe nå.

– Vi trenger et nytt journalsystem og har lagt ned mye ressurser for å gjøre oss klare til innføring av Helseplattformen (HP), så vi ser frem til å komme i gang, skriver hun i en e-post til Sykepleien.

I Molde er sykepleier og hovedtillitsvalgt Marte Nygård overrasket over NSFs utspill. Hun representerer fem av kommunene som nå skal ta i bruk HP.

– Jeg vet at det er veldig ulikt hvordan HP brukes på sykehus og i kommunene, men NSF-utspillet skaper litt unødvendig uro i organisasjonen hos oss, sier hun.

– Jobbet systematisk med å forberede oss

Kristiansund kommune skal også ta i bruk HP fra fredag. Kathinka Karlsvik Fløgstad er sykepleier og ledende superbruker i hjemmetjenesten i Kristiansund kommune:

– Jeg ser at det kommer negative artikler om Helseplattformen tett etter hverandre fra ulike aviser. Og det er helt naturlig ved en større endring, så dette kommer ikke som en overraskelse, mener hun.

Hun savner at nyhetsmediene skriver om at overgangen til Helseplattformen i Ålesund har gått bra. De har positive erfaringer med Helseplattformen så langt. 

– I Kristiansund har vi jobbet systematisk over lengre tid med å forberede oss på et nytt journalsystem. Jeg er positiv til at dette vil gi oss en bedre arbeidshverdag og en stor forbedring for oss i forhold til oppfølging og behandling av pasienten.

– Gleder oss

Fløgstad mener det er naturlig at nye systemer lugger litt i starten.

– Jeg har tillit til at støttefunksjonen til Helseplattformen bistår oss med våre eventuelle utfordringer fortløpende. Det er i alle fall lagt opp til det. 

– Vi er kun dager fra go live, og vi gleder oss til å ta fatt på den nye hverdagen vår. 

– Vi håper også at fastlegene kaster seg på ballen, slik at vi alle har et felles system å dokumentere i, sier Fløgstad. 

Løvoll i Fjord kommune forteller at alle ansatte som skal bruke HP, har vært på minst ett dagskurs. De har også fått e-læring og hatt egentrening i forkant.

Hun skriver at de ansatte gleder seg til å starte opp. Hun opplever ikke at de ansatte har latt seg påvirke av alle de negative sakene som har stått i mediene om HP.

Ålesund har kontroll

Sykepleieleder og innføringsleder Ann Kristin Røyset i Ålesund kommune har brukt HP siden april i år. 

– Det er et omfattende system. Ålesund har tatt i bruk systemet kontrollert. Det vil si at vi ikke ser på alle muligheter på en gang. Vi har prioritert at alle skal ha minimumskunnskap innen sine områder før vi tar i bruk mer avanserte prosesser, skriver hun.

Hun forteller at de har brukt HP til organisasjon og tjenesteutvikling, og at det har gitt bedre ressursbruk og arbeidsflyt. Det har også bundet helseområdene som bruker HP, tettere sammen.

– De virksomhetene hvor det var lite engasjement under innføringen, har hatt mest problemer i ettertid, skriver hun.

Kommunene som innfører HP fredag

Klokken 22.00 fredag øker antallet kommuner som bruker HP, fra 10 til 19. Åtte av de ni ligger i Møre og Romsdal, mens Rindal ligger i Trøndelag. De nye kommunene er:

  • Kristiansund
  • Hustadvika
  • Molde
  • Vestnes
  • Rauma
  • Aukra
  • Sula
  • Fjord
  • Rindal

Kilde: Helseplattformen

Disse har tatt i bruk Helseplattformen

Trondheim kommune startet i mai 2022. Åfjord, Indre Fosen, Ørland, Holtålen, Os og Røros samt St. Olavs hospital startet i november 2022. I februar 2023 tok Verdal og Levanger i bruk HP. Ålesund kommune startet i april i år.

Korrigert antall ansatte som skal ta i bruk det nye systemet fordi Helseplattformen selv oppga feil antall. Korrigert fra 9000 til 5700 i ingressen kl 12.

2 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Astrid

1 year 1 month siden

Etter kun 3 dagers bruk av Helseplattformen kan eg melde om mange arbeidsprosesser som har blitt lettare for meg 🤩

Gunn Merethe Prytz

sykepleier
1 year 1 month siden

Det hadde vært interessant om NSF hadde undersøkt om kommunene og sykehusene som har innført Helseplattformen , har utført den lovpålagte drøftingsplikten med sine tillitsvalgte før de vedtok å innføre systemet!

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse