fbpx FHI etterforsker nasjonalt utbrudd av Salmonella Hopp til hovedinnhold

FHI etterforsker nasjonalt utbrudd av Salmonella

Illustrasjonen viser salmonellabakterier.

Folkehelseinstituttet (FHI) har startet utbruddsetterforskning etter at sju personer er smittet av Salmonella Napoli.

Folkehelseinstituttet har oppdaget et nasjonalt utbrudd av mage-tarmbakterien Salmonella Napoli.

Smittet gjennom mat

– Siden personene er bosatt i flere fylker, er det sannsynlig at de er smittet gjennom en matvare som er distribuert bredt. De blir nå intervjuet for å kartlegge om de kan ha en felles smittekilde, sier seniorrådgiver Liz Ertzeid Ødeskaug ved FHI.

– Det er for tidlig å si noe om dette er et begrenset utbrudd eller om det vil øke i omfang, og om vi vil klare å finne smittekilden, men vi følger situasjonen nøye, legger hun til.

De smittede

De smittede personene ble syke fra slutten av august 2023 til slutten av september 2023. De er i alderen 6 til 66 år, det er fire kvinner og tre menn, personene bor i (antall personer):

  • Vestfold og Telemark (2)
  • Viken (1), Oslo (1)
  • Rogaland (1)
  • Agder (1)
  • Innlandet (1)

Det er påvist bakterier som er genetisk like hos alle de smittede, noe som tyder på en felles smittekilde.

Smittekilden er foreløpig ukjent.

Symptomene

De vanligste symptomene er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuelt feber.

Salmonellabakterier smitter hovedsakelig gjennom mat, og en infeksjon med bakterien går vanligvis over av seg selv uten behandling.

FHI samarbeider med aktuelle kommuneleger, de mikrobiologiske laboratoriene, Mattilsynet og Veterinærinstituttet.

Salmonella Napoli er en sjelden serovariant av Salmonella i Europa. I Norge har denne serovarianten tidligere vært påvist, men da bare som enkelttilfeller.

Fakta
Råd for å forebygge smitte

Disse kjøkkenhygienerådene er viktige for å unngå smitte med salmonella-infeksjon:

  • Stek eller kok maten grundig.
  • God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltid er generelt et viktig råd for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré.
  • Unngå kontakt mellom matvarer som ikke skal varmebehandles, for eksempel salater, og matvarer som skal varmebehandles, for eksempel rått kjøtt.
  • Skyll, vask og tørk frukt og grønnsaker som ikke skal varmebehandles før du spiser dem.
  • Hvis du har diaré, bør du unngå å lage mat til andre.

Kilde: FHI

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse