fbpx Sykehuset er først i verden med nytt plaster som måler blodgjennomstrømming til hjernen Hopp til hovedinnhold

Sykehuset er først i verden med nytt plaster som måler blodgjennomstrømming til hjernen

pasient som får satt på plaster på halsen

Ambulansestasjonen ved Tverlandet og Bodø har tatt i bruk ultralydplasteret Rescue Doppler, som skal måle blodgjennomstrømningen til hjernen.

– Nordlandssykehuset er først ut i hele verden til å ta i bruk utstyret. Plasteret kan ha stor betydning for fremtidens behandling av hjertestans, sier kvalitetsleder John Helge Flage ved Prehospital klinikk på Nordlandssykehuset i pressemelding

Flage forteller til Sykepleien at plasteret gir resultater i etterkant, men ideen er at det skal vise en verdi eller kurve som forteller hvordan pasientens blodgjennomstrømning til hjernen er i nåtid, når for eksempel pasienten går i sjokk, under sjokk, ved sepsis og ved innsetting av venekateter.

Plasteret som festes på halsen, er koplet til en vaier som sender signaler til en måleenhet.

Pilotprosjekt

Forskere ved NTNU står bak oppfinnelsen av ultralydplasteret Rescue Doppler, som skal bidra til å gi ambulansepersonell tilbakemelding på om pasienten har sirkulasjon eller ikke.

I samarbeid med Nordlandssykehuset og Nord universitet blir pilotprosjektet nå startet ved ambulansestasjonene på Tverlandet og i Bodø. De er først i verden med å teste plasteret. 

Så langt har prosjektet blitt finansiert med 16 millioner fra Forskningsrådet.

Ved hjertestans må helsepersonell i løpet av sekunder avklare om det er tegn til liv.

Puls med fingrene

En svært vanlig metode er å kjenne etter puls med fingrene. Manglende følbar puls er imidlertid ikke ensbetydende med manglende blodsirkulasjon ved hjertestans.

Ved hjerte- og lungeredning (HLR) er selv en svak puls eller endringer i blodsirkulasjon viktig å oppdage ettersom HLR utføres forskjellig, avhengig av om det er puls eller ikke. 

– Forskning på og utvikling av optimale metoder for førstehjelp er viktig for å kunne yte behandling av høy kvalitet i den prehospitale tjenesten, sier prosjektleder Charlotte Ingul. 

Ingul er professor II ved Nord universitet, professor ved NTNU og prosjektleder for prosjektet RescueDoppler – a disruptive ultrasound solution for improved outcome after cardiac arrest

Testes av sykehusene etter jul

Nordlandsykehuset skal teste piloten frem til jul. 

Etter dette gjennomføres en multisenterstudie. Det skal gjennomfører kliniske tester ved Oslo universitetssykehus, Akershus universitetssykehus, St. Olavs Hospital, Stavanger universitetssykehus og Sahlgrenska universitetssykehus i Göteborg og andre sykehus i Norden.

– Plasteret skal testes både prehospitalt og inhospitalt i multisenterstudien, forteller John Helge Flage ved Nordlandssykehuset.

Vi håper og tror at dette plasteret kommer til å være en del av utstyret som benyttes i ambulansen i fremtiden.
John Helge Flage, kvalitetsleder i Prehospital klinikk i Nordlandssykehuset

2 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Eldar Sørensen

91704680
1 year 3 months siden

Utrolig spennende

Joaquin Vallejos

Kardiologisk Sykepleier
1 year 3 months siden

Spenende utviklingen, interessant å ser på de første analyse y resultater.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse