fbpx Sverige trosser nordiske alkoholråd Hopp til hovedinnhold

Sverige trosser nordiske alkoholråd

mann handler på systembolaget

Fire små sterkøl om gangen per måned er det maksimale svensker bør drikke uten å bli tilbudt helsehjelp, ifølge Socialstyrelsens nye alkoholanbefalinger.

Rådene er de samme for både kvinner og menn, og er en klar innstramming i alkoholrådene for menn sammenliknet med tidligere.

Likevel trosser svenskene de nordiske ernæringsanbefalingene som sier at man bør avstå helt fra alkohol, da det ikke er noen «trygg grense» for alkoholforbruk.

Ifølge Socialstyrelsen er det svensker som drikker ti standardglass alkohol eller mer i uka, eller dem som drikker minst fire standardglass eller mer per anledning en gang i måneden, som bør tilbys støtte fra helsevernet.

Økt kreftrisiko

For menn betyr det en reduksjon på fem standardglass i uka og et standardglass per anledning.

Et standardglass tilsvarer en liten sterkøl eller et lite glass vin. Drikker man mer enn alkoholrådet anbefaler, klassifiseres det som risikobruk i Sverige.

Grunnen til innstrammingen er forskning som viser at menn har høyere risiko enn tidligere antatt for alkoholrelaterte helseskader, ifølge Thomas Lindén, avdelingsleder i Socialstyrelsen.

For i tillegg til risiko for avhengighet og skader på hjerne og lever, er risikoen for kreft også høyere, sier han.

Menn mer utsatt

At alkoholgrensen for menn var høyere enn for kvinner i de tidligere anbefalingene, skyldes ifølge Lindén at kvinner har en høyere alkoholkonsentrasjon i blodet enn menn med likt forbruk.

– Men det vi nå har tatt med i vurderingen, er at menn har større helserisiko ved samme forbruk. De rammes også i større grad av ulykker i forbindelse med alkohol, sier han.

– Jo mer alkohol man drikker, jo større er helserisikoen, føyer han til.

Alkoholrådene i Norge tilsier at kvinner ikke bør drikke mer enn 10 gram alkohol om dagen, mens menn ikke bør drikke mer enn 20 gram alkohol om dagen, ifølge Helsedirektoratet.

Fakta
Nordiske kostholdsråd

Her er noen av hovedanbefalingene i den nye rapporten fra den nordiske kostholdskomiteen:

  • Spis mer grove kornprodukter. Fullkorn bør utgjøre minst 90 gram per dag.
  • Frukt, bær og grønnsaker. Anbefaler et variert inntak på mellom 500 og 800 gram per dag.
  • Poteter anses å være del av et sunt og miljøvennlig matkonsum. Kokte eller bakte poteter anbefales, tilberedt med lite fett og salt. Man bør ikke spise mye av frityrstekte poteter.
  • Bønner og linser: Det anbefales at belgfrukter inngår som en betydelig del av kostholdet.
  • Hvitt kjøtt: Det anbefales ikke at konsumet øker fra dagens nivå.
  • Fisk: Det anbefales å spise 300–450 gram fisk i uken fra bærekraftig forvaltede bestander. Av dette bør 200 gram være fet fisk.
  • Melk og andre meieriprodukter: Moderat bruk. 350–500 milliliter melk med lavt fettinnhold per dag er nok til å møte behovet for kalsium og vitamin B12.
  • Fruktjuice bør holdes på lavt til moderat inntak. Bør begrenses for barn.
  • Alkohol: Det er ingen trygg terskel for alkoholbruk. Anbefalingen går derfor ut på at man bør unngå å drikke alkohol, og hvis man drikker, bør inntaket være svært lavt.

Kilde: NTB

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse